Gündem 17 bakan vekil adayı olacak

17 bakan vekil adayı olacak

23.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin çalışmaları anlatırken, “17 tane Kabine üyemin hemen herbirine değişik illerde bu tür görevler vereceğiz. Onları büyükşehirlerden aday göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

17 bakan vekil adayı olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV ve Star TV ortak yayınında konuştu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YARIN TEMEL ATMAYA BAŞLIYORUZ: (6 Şubat depremi) Yarın (bugün) inşallah temel atmaya başlıyoruz. Kalıcı konutları da süratle söz verdiğimiz gibi 1 yıl içinde bitirmeye Rabbim bizi muvaffak etsin. Böyle bir yıkımın karşısında Türkiye’den daha hızlı refleks gösterecek başka bir ülke yok.

46 BİN AFET KONUTU: Yeni yerleşim yerleriyle ilgili şu anda sahada kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Zemin etütleriyle birlikte sulak, yumuşak zeminlerde değil sert zeminlerde bu kalıcı konutlar yapılacak. 21 Şubat’tan bugüne kadar Antep’te 13 bin 629, Adıyaman’da 2 bin 280, Kilis’te 645, Hatay’da 2 bin 928, Maraş’ta 8 bin 773, Urfa’da 897, Malatya’da 6 bin 644, Elazığ’da 505, Adana’da bin 171, Osmaniye’de bin 657 ve Diyarbakır’da bin 122 olmak üzere toplam 40 bin 104 afet konutunun ihalesi yapıldı. Yine Osmaniye’de 600, Maraş’ta 620, Malatya’da 2 bin 800, Adıyaman’da bin 500, Urfa’da 300, Antep’te 310, Kilis’te 93 olmak üzere 6 bin 223 köy evinin de ihalesi yapıldı. Böylelikle toplamda 46 bin 327 afet konutu ve köy evinin yapım süreci başladı. İnşallah 1 yıl içinde 11 ilimizde 319 bin; toplamda 650 bin konut inşa ederek bunu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yarın Maraş’ta 8 bin 773 konutumuzun temelini Devlet Bey’le birlikte atacağız.

Haberin Devamı

İSTANBUL ZANNEDİLDİĞİ GİBİ PLANLANMADI: (İstanbul’da olası deprem) Ben İstanbul çocuğuyum. Depremin tehdit etmeyeceği hiçbir şehir olamaz; buna Ankara da dahil. Ama deprem felâket tellallığı yapmayı da doğru bulmuyorum. İstanbul Belediye Başkanıyken İstanbul’a girişi vizeye tabi tutma diye bir tezim vardı. İstanbul’a girmenin bir bedelinin olması lazım. Planlama noktasında İstanbul maalesef zannedildiği gibi planlanmadı; planlar uygulamaya konulmadı. Kentsel dönüşüm projeleri dedik; büyük ölçüde hayata geçirdik. Biz buna devlet olarak devam ediyoruz ama muhalefet sağda solda kentel dönüşümü ‘rantsal dönüşüm’ diye tanımlamaya başladı.

TÜRKİYE KABİLE DEVLETİ DEĞİL: (Altılı Masa) Masanın ortaya çıkardığı aday, bir başkan yardımcısı ile çıktığımız yolda bizimle alay ediyordu. Bay bay Kemal ‘Bir değil, 5 değil, 15 değil, cumhurbaşkanına kimse böyle bir soru soramaz ki’ diyor. Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi? Şu anda Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarını da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak taltif ettiğini söylüyor. Terör örgütünün parlamentodaki uzantısını da masaya ortak etti. Devlet yönetiyoruz devlet. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kabile devleti değildir. Öyle lafla, ‘Herkese şuradan sandalyeler dağıtırsam cumhurbaşkanlığını alırım’ anlayışıyla bir ülke yönetilemez.

Haberin Devamı

TALEPLERİ KANDİL BELİRLİYOR: (HDP’nin aday çıkarmaması) HDP zaten en başından beri bu masanın 7. ortağıydı. ‘Gizli ortak’ var demiştik. Masanın altından üstüne çıktı. CHP ve HDP’nin azami müşterekleri olduğunu biliyoruz. Ama bunu milletimize anlatmamız gerekiyordu. HDP eşittir PKK’dır; HDP eşittir YPG/PYD’dir. Bu denklemde CHP’nin yeri nerede kalıyor, milletim düşünsün. Benim vatandaşım millidir, yerlidir, dışarıdan yönetilen emperyal kafaların mahkumu değildir. Diyarbakır’da Yasin Börü’yü kim öldürdü? Şu anda içeride olan kişiler. Benim Kürt kardeşlerim bunun hesabını bunlara sormayacak mı? Hâlâ özgürlük, özgürlük. Neyin özgürlüğü? Vatandaşlarımız Kürt de Zaza da olsa ne olursa olsun eğer bunların ölümüne neden olmuş olanları biz dışarı çıkartmak için gayret sarf edenlere yol açıyorsak bunun hesabını veremeyiz. HDP’lilerin planları arasında neler var? Terör operasyonlarının durması var. Öcalan ve Demirtaş için oy vermek var. Kandil’dekilerin talimatlarını uygulamak var. Altılı masanın görüştüğü HDP işte budur.

Haberin Devamı

GERÇEKLERİ GÖRMESİ ÖNEMLİ: (Ağıralioğlu’nun çıkışı) Bu masanın ilkesizlik üzerine kurulu olduğunu biz zaten hep söyledik. Masadakilerin birbirine pusu kurduğunu hep dile getirdik. Meral Hanım bu masayı kumar masası olarak anlattı. Kimin hesabı diğerine uyacak uymayacak önümüzdeki günler gösterecek. İçlerinden bazılarının gerçekleri görmesi, hakikati dile getirmesi tabi ki önemli.

HÜDAPAR MİLLİ VE YERLİ: Milletin değerleriyle barışık siyasi partilere kapımız açık. Şu anda Cumhur İttifakı’nın içinde yer alan gerek BBP gerek Hüdapar’la ilgili bazı uydurma yaklaşımlar var. Biz ittifakımızın ilkelerinde zaten uyumlu olmuşuz. Şu anda Hüdapar’a yakıştırılmak istenen bazı çirkinlikler var. Bunların hiçbirini Hüdapar yetkilileri kabul etmiyor. ‘Bizim terör örgütleriyle yakından uzaktan hiçbir ilgimiz olmamıştır, olmaz’ diyorlar. Tamamıyla yerli ve milli bir yapı.

Haberin Devamı

FUAT OKTAY ANKARA’DAN ADAY OLACAK: (Yeni vekil listeleri) Yenilenmeye, tazelenmeye, yeni başlangıçlar yapmaya her zaman ihtiyaç var. Kongre süreçlerimizde kadrolarımızı yeniliyoruz ve gençleştiriyoruz. Kabine’de görev alabilecek yetkinlikte çok sayıda arkadaşımız mevcut. Benim cumhurbaşkanı yardımcım şu anda bir ilde aday olarak bulunacak. Fuat Bey’i Ankara’dan bir bölgeye aday yapıyoruz. Ankara’da Yozgat nüfusu örneğin ikinci bölgede yoğunsa, Fuat Bey’i orada görevlendireceğim. Fuat Bey şimdi tamemen siyasi formayı giyerek bu yolda koşturacak. 17 tane Kabine üyemin hemen herbirine değişik illerde bu tür görevler vereceğiz. Ağırlıklı olarak büyükşehirler bakan arkadaşlarım için en uygun olan yerlerdir. Onları büyükşehirlerden aday yapmayı belirledik.

‘Kira artışlarına karşı gerekli adımları atarız’

YAKIN TAKİPTEYİZ: (Deprem sonrası kiraların artması) Bu konuda yargı, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımız yakın takipte. Kira konusunda sıkıntı oluşturulmasına izin veremeyiz. Elimizden gelen, depremzedelerimize bu konuda ekonomik bir destek oluşturmaktır. Bazı yerlerde 3 bin-5 bin lira gibi destekle onların geçim sorununu halledelim diyoruz. Böyle bir durum tespiti halinde gerekli adımları atarız, atacağız.

ET VE SÜT KURUMU’NDA KIYMA 119 TL: (Et fiyatlarındaki artış) Bu artışlar tamamen spekülatif. Bunu maliyetle açıklayamazsınız. Spekülatif artışların önüne kesinlikle geçeceğiz. Et ve Süt Kurumu satış noktalarında sunulan kıyma ve kuşbaşı miktarını iki katına çıkaracak ve fiyat ise kıyma için 119 TL, kuşbaşı et için 129 TL olarak belirlendi.

‘TOGG için sipariş 100 bini geçer’

85 MİLYONUN ORTAK GURURU: (TOGG) Heyecanlıyım. Burası atölye değil fabrika. Şu ana kadar talep 80 bin. 85 milyon nüfusumuzun ortak gururu. Siparişler yoğun. 60 yıllık hayal gerçek oldu. Bu ay sonundan itibaren caddelerimizi zenginleştirecek. Siparişler 16 Mart akşamı alınmaya başlandı. İlk 24 saat dolmadan 22 bin 150 sipariş verildi. 27 Mart’a kadar sipariş sayısı ben inanıyorum ki 100 bini geçer.

AK Parti, Mehmet Bey’in evidir

FİKİR ALIŞVERİŞİ: (Mehmet Şimşek ile görüşme) Mehmet Bey geçmişte benim bakanım, mesai arkadaşım olmuş yol arkadaşım. Kendisiyle ekonomik gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulunalım istedim. Bu görüşmeleri ilk defa yapmıyoruz; hep istişare halindeyiz. AK Parti Genel Merkezi Mehmet Bey’in evidir. Kendisinin hem yurt içinde hem yurt dışında üstlendiği çok sayıda görevi var. Seçim çalışmaları kapsamında bir görüşmemiz oldu. Mehmet Bey’e özellikle görevler düştüğünü söyledim; o da seve seve üstüne düşeni yapacağını bana söyledi.