Gündem ABD'yle mesafeli temas! Bölgeye üçüncü tur

ABD'yle mesafeli temas! Bölgeye üçüncü tur

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ile Filistin arasındaki çatışma ortamında bölgeye yaptığı üçüncü ziyaret turunda Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Daha önce İsrail’e gittiğinde “Buraya Yahudi olarak geldim” diyen Blinken’a Ankara’nın koyduğu mesafe görüşmeye ilişkin ayrıntılara yansıdı.

AYDIN HASANDışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ortadoğu turu kapsamında Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün bir araya geldi. 2.5 saatlik görüşmede 3 konuda mutabakat sağlandığı belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ile Filistin arasındaki çatışma nedeniyle yeniden Ortadoğu turuna çıkan ve bu kapsamda Türkiye’yi de ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

MESAFELİ TAVIR

Daha önce İsrail’e gittiğinde “Buraya Yahudi olarak geldim” diyen Blinken’a Ankara’nın koyduğu mesafe, görüşmeye ilişkin ayrıntılara yansıdı. Önceki gece özel uçakla Ankara’ya gelen Blinken, dün sabah Dışişleri Bakanlığı’na giderek, Fidan ile görüştü. Baş başa ve heyetler arası görüşmeler, yaklaşık 2.5 saat sürdü. Görüşme programında ortak basın toplantısı yer almazken, Fidan, Dışişleri Bakanlığı’ndaki karşılama sırasında kendisine doğru samimi bir biçimde yaklaşan Blinken’e karşı mesafeli tavır sergiledi.

ACİL ATEŞKES

Diplomatik kaynaklara göre, iki bakan arasındaki görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı. Fidan, Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı. Fidan, Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti. Görüşmede İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konular da ele alındı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN RİZE'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyareti sürerken, Blinken’ın Ankara’ya gelişinde Erdoğan tarafından kabul edilmesine ilişkin bir program yapılmamış olması da dikkat çekti.

ABDyle mesafeli temas Bölgeye üçüncü tur

ZİYARET TRAFİĞİ SÜRDÜ

Türkiye ile ABD arasındaki temas trafiği Blinken’ın Ankara’dan ayrılmasından sonra da sürdü. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı Müşaviri Derek Chollet ile Müsteşar Yardımcısı Kıdemli Muavini Yuri Kim’i ağırladı. Görüşmede, Blinken’ın ziyaretinde gündeme gelen hususların takibi yapıldı. Görüşmede, ikili ilişkiler ile Filistin, Ukrayna, Karadeniz Tahıl Girişimi, Doğu Akdeniz, Güney Kafkasya ve Balkanlar konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Haberin Devamı

'DERİN ENDİŞENİN FARKINDAYIZ'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara dönüşü Esenboğa havalimanında ABD’li gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fidan ile “çok iyi, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini” söyleyen Blinken, Sivillere yönelik derin endişenin farkındayız, biz de her gün üzerinde çalışıyoruz... İhtiyaç sahibi insanlara yönelik insani yardımın önemli ölçüde artırılması, çatışmanın bölgenin diğer kısımlarına yayılmasını önleme çabaları ile, İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı, sürdürülebilir ve sürekli barışın koşullarını oluşturulması için neler yapabileceğimizi ele aldık” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği onay protokolünü Meclise sunmasının ABD’yi çok cesaretlendirdiğini söyleyen Blinken, İsveç’in ittifaka katılmasını sağlamak için Ankara ve Washington’un “ortak bir kararlılık” içinde olduğunu belirtti. 

FİDAN'DAN TELEFON TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail’in Gazzeli sivillere karşı işlediği suçların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bakan Fidan, tam ateşkesin bir an önce sağlanması ve insani yardımın Gazze’ye ulaştırılması gerektiğini de belirtti.