Gündem 2017 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? - İlk oruç hangi gün tutulacak?

2017 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? - İlk oruç hangi gün tutulacak?

24.05.2017 - 09:42 | Son Güncellenme:

Müslümanların heyecanla beklediği Ramazan ayı yaklaşıyor. Ramazan ayında tutulacak olan orucun ve kılınacak olan teravih namazının önemi büyük. Üç aylarla birlikte heyecan başlar. Allahüteâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Peki Ramazan ayı ilk oruç ne zaman tutulacak?

2017 Ramazan ayı ne zaman başlıyor - İlk oruç hangi gün tutulacak

İslam alemi için çok özel bir yere sahip olan Ramazan ayı bu yıl 27 Mayıs’ta başlayacak. Ramazan ayında Allah gündüz vakitleri oruç tutmayı geceleri ise ibadet etmeyi nafile kılmıştır. Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir. Mümin kişilerin rızıkları bu ayda artar ve bereket kazanır. Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ VE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

Ramazan ayında tutulacak olan oruç önemlidir. Bu ayda oruç tutmak sevaptır. Özürsüz olarak oruç tutmamak ise büyük günahtır. Hadisi şerifte ‘’Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz’’ buyrulur. Dini bir mazeret varsa oruç tutmamak günah değildir.

Hadisi şeriflerde Ramazan ayının ve bu ayda tutulacak olan orucun önemi şu sözler ile ifade edilir;
Ramazan orucunu tutup ölen kimse, Cennete girer.
Ramazan bereket ayıdır. Allahüteâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.
Cennetteki güzel köşkler, sözü hoş, selamı çok, yemek yediren, oruca devam eden ve gece namazı kılan kimselere verilir.
Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allahüteâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.

Ramazan ayında tutulan oruç sadece bedenin aç bırakılması olarak düşünülmemelidir. Oruç insanların hem maddi hem de manevi yönden temizlenerek arınmasını sağlar. Oruç tutan kişiler, Allah’ın kendilerine sunmuş olduğu nimetlerin kıymetini daha fazla anlar. Yoksul insanların hali daha iyi anlaşılır ve onlara karşı daha fazla merhamet ve şefkat gösterilir. İftar sofraları kurularak dostlar, akrabalar ve komşular yemeğe davet edilir. Bu da insanlar arasındaki bağın kuvvetlenmesini ve insan ilişkilerinin kuvvetlenmesine vesile olur. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı tarafından Müslümanlara sunulan fırsatlar iyi değerlendirilmelidir. Bu ayda sabır, sevgi ve kardeşlik daha çok güçlenir. Birlik ve beraberlik duyguları pekişir. Oruç tutmak metanet ve kanaat gibi ahlaki güzelliklerin kazanılmasını sağlar.

2017 RAMAZAN BAYRAMI TARİHLERİ

25 Haziran Pazar – Ramazan Bayramı 1. Günü
26 Haziran Pazartesi – Ramazan Bayramı 2. Günü
27 Haziran Salı – Ramazan Bayramı 3. Günü