Gündem 250 bin liralık destek kredisi

250 bin liralık destek kredisi

07.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çiftçi Destek Kredisi, Tarımsal KOBİ Kredisi ve Tarım Borç Transferi Kredisi’nin uygulamaya geçirileceğini, kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek çiftçi destek kredisinin vadesinin 36 aya kadar olacağını açıkladı.

250 bin liralık destek kredisi

Gülden Çoktan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere yönelik yeni destek paketlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’na Erdoğan’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar da katıldı. Üç ana başlık altında çiftçilere verilecek olan kredileri açıklayan Erdoğan, “Ülkemizin nüfusunun 85 milyonu, dünya nüfusunun 8 milyarı bulduğu bir dönemde toprağı ve onu işleyen çiftçiyi ihmal eden geleceğini ihmal etmiş demektir” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam kredi miktarının yüzde 88’ine karşılık gelen 204 milyar liraya uyguladığımız faiz desteğinin doğruluğunu, 634 bin çiftçimizin 60 milyar lira tutarındaki kredi faizinin tamamını karşılamamızın isabetini toprağı aşkla, sevgiyle işleyen bir milyonu aşkın çiftçimizin kendilerine sunulan kredi imkanını üretime dönüştürmesiyle emeklerin boşa gitmediği ispatlandı.

Haberin Devamı

Hasat destek kredisi

Vereceğimiz müjdeler, çiftçilerimizi daha da güçlendirmeyi amaçlıyor. İlk olarak çiftçi destek kredisini uygulamaya geçireceğimizin müjdesiyle başlıyoruz. Bu krediyi çiftçilerimiz hasat dönemine kadar yapacakları her türlü harcamaları için kullanabilecektir. Böylece çiftçilerimiz gelir elde edemedikleri dönemdeki ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilecek. Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır.

Tarımsal KOBİ kredisi

İkinci müjdemiz tarımsal KOBİ kredisidir. Tarım ürünlerini işleyen küçük ve orta boy işletmeleri, destekleyeceğimiz bu kredi sayesinde nihai malın katma değerinin üreticimizde kalmasını sağlamak istiyoruz. Bu kredimizin üst limiti 15 milyon lira devlet tarafından ödenen kısmı dışında kalan yıllık faiz oranı yüzde 4,5’tir. Yatırım kredilerinde on yıla, işletme kredilerinde yirmi dört aya kadar vade uygulanabilecektir. Süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze kurutma, dondurma, meyve suyu, salça, turşu, konserve, reçel, marmelat, pekmez, zeytin, su ürünleri, paketleme, tütsüleme, organik tarım ürünleri gibi pek çok başlıktaki işletme faaliyetinde bu kredi kullanılabilecektir.”

Haberin Devamı

Tarımsal borç kredisi

Üçüncü olarak tarım borç transferi kredisini açıklayan Erdoğan, “Bu krediyle başka bankalardan yüksek faizle kredi kullanmış çiftçilerimizi, Ziraat Bankamızda sağlayacağımız uygun şartlarla bu yükten kurtarmayı amaçlıyoruz. Üst limiti 5 milyon lira olacak bu kredinin de faiz oranı yüzde 9,75 ve vadesi 60 aydır. Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankamız yanında, Ziraat Katılım’ın da çiftçilerimize düşük maliyetli finansman sağlayabilmesini temin edecek bir düzenlemeyi inşallah hayata geçireceğiz. Tüm bu kredi imkanlarının çiftçilerimize ve işletmelerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kadın çiftçiye müjde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genç çiftçi ve kadın çiftçi kredi limitlerinin de 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkarılacağını duyurdu. Erdoğan, “Ziraat Bankası’nın tarım kredilerindeki takip oranının yüzde birin altında olması, çiftçilerimizin borçlarına sadık olduklarını, ödemelerini hassasiyetle yaptıklarını gösteriyor. Buna rağmen yüzde birin altında bile olsa borcunu ödemekte zorlanan çiftçimiz varsa onlara destek olmakta boynumuzun borcudur.

Haberin Devamı

Faiz borçları silinecek

Tarım kredisi takip hesabındaki çiftçilerimizden anaparasını peşin ödeyenlerin faizlerinin silinmesi bu kardeşlerimizi rahatlatacaktır. Peşin parası olmayanların borçlarını, herhangi bir gecikme ve faizi uygulanmadan taksitle yapabilmelerine de imkân tanımak lazım. Bu konuda da mutabık mıyız Alpaslan Bey (Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar). Şahit oldunuz. Duydunuz. Evet gördüğünüz gibi konu çiftçilerimizin, üreticilerimizin, milletimizin meselesi olduğunu da çözümler anında geliyor. Konu üretim olduğunda hele hele toprağın bereketi olduğunda, bizim için akan sular durur” dedi.

Onlara gülüyoruz

Erdoğan konuşmasını şöyle  devam etti: “Çifti çubuğu, bağı bahçeyi ekini hasadı, davarı malı bilmeyenlere, dönüp bakmıyoruz. Bizim onlarla işimiz yok. Oturdukları yerden esip gürleyerek, avara kasnak gibi boşa dönüp duranları gülerek izlemekle yetiniyoruz.”

Haberin Devamı

‘Koridordan 626 gemi geçti’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, hukuk devletinde bir sektörün gelişmesini sağlayacak en önemli unsurun mevzuat olduğunu belirterek, “Bu mevzuatın yokluğu tarım sektörünün adeta kaderi haline gelmişti. Bu ülkede TARSİM denilen Atatürk’ün de hayatta olduğu dönemde, hayalim dediği bir uygulamada bu ülkenin üreticileri kavuşuyor” dedi. Kirişci, Tahıl Koridoru’na ilişkin bilgi verirken, “5 Ocak itibariyle 626 gemi bu koridordan geçti. 16,8 milyon ton başta tahıl  ve diğer gıda ürünleri geçti” dedi.

‘Enflasyondaki düşüş sürecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küresel salgın ve Rusya-Ukrayna savaşının tarım sektörünün ne derece stratejik bir önemde olduğunu tüm ülkelere açık bir şekilde gösterdiğini, tarım sektörünün stratejik öneminin bilinciyle hareket ettiklerini söyledi. Nebati, “Kasım ayıyla birlikte başlayan enflasyondaki düşüş eğiliminin aralıkta hızlandığını gördük. Enflasyonda düşüşlerin devam edeceğini, bundan sonraki aylarda da hep birlikte göreceğiz” dedi.