Gündem 28 Şubat sanıkları cezaevine konuldu

28 Şubat sanıkları cezaevine konuldu

20.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Emekli generaller Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 28 Şubat davasının 14 sanığı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Tutuklanan 7 sanık cezaevine gönderildi.

28 Şubat sanıkları cezaevine konuldu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen emekli generaller Çevik Bir ile Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı verdi. Tutuklanan 14 sanıktan 7’si cezavine konuldu. 

Haberin Devamı

Yargıtay, 28 Şubat davasında sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker’e verilen müebbet hapis cezalarını 9 Temmuz’da onadı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki gün 14 sanık hakkındaki hükmün kesinleşme kararını infaz savcılığına gönderdi. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar hakkında dün yakalama kararı çıkardı.

‘Sözün bittiği yerdeyiz’

Dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (81), Muğla’nın Bodrum ilçesindeki villasından üç koruması eşliğinde özel otomobiliyle saat 15.30’da ayrıldı. Bodrum Adliyesi’ne giden Doğan, saat 16.30 sıralarında çıkış yaptı. Savcıya ifade verdiği belirtilen Doğan, yaptığı açıklamada, “Sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette bunun bir sonu gelecek. Sanırım ki bu yüz karası bir şey” dedi.

Haberin Devamı

Dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir (82) ise dün Bodrum’daki villasından korumaları ile birlikte İstanbul’a gitmek üzere ayrıldı. Bir’in otomobili, 17.30 sıralarında Milas ilçe merkezinde polis tarafından durduruldu. Bir, götürüldüğü Milas Adliyesi’ne savcıya ifade verdi. Emekli generaller Bir ve Doğan, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kovid-19 testi yaptırıldıktan sonra aynı anda farklı araçlar ile Muğla E Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Sanıklardan Ankara’da bulunan ve gözaltına alınan emekli generaller Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri ve Yıldırım Türker de sağlık kontrolünün ardından infaz savcılığına sevk edildi. 4 sanık, infaz savcılığındaki işlemleri sonrası ceza infaz kurumuna gönderildi. Emekli korgeneral Hakkı Kılınç ise Antalya’nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Manavgat Adliyesi’ne sevk edilen Kılınç, tutuklanarak Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.

Rütbeleri sökülecek

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, cezası kesinleşen hükümlüler Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker’e ait kesinleşme şerhlerini, Genelkurmay Başkanlığı’na ve Milli Savunma Bakanlığı’na iletti. Mahkemenin yazısında, kesinleşen karara göre, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 30 ve 31. maddelerine göre gereğinin yapılması istendi. Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesi, asker kişiler hakkındaki hükümlülük halinde, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezası” verilmesini düzenliyor. Kanunun 31. maddesinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkarma cezasının niteliği, “hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesi” olarak yer alıyor. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın askeri rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi sonuçlarını doğuruyor.