Gündem 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün! İşte bölgede son durum...

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün! İşte bölgede son durum...

17.02.2023 - 22:45 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinde 12. güne girildi. Sahada çalışmalar devam ediyor.

Türkiye'yi derinden sarsan depremin üzerinden 12 gün geçti. 248, 258, 260. 261 ve 278. saatlerde Kahramanmaraş ile Hatay'dan gelen kurtuluş haberleri umutları yeşertti. Ekiplerin deprem bölgesinde zamana karşı mücadelesi sürüyor...

Haberin Devamı

Depremin 12. gününde yaşananları dakika dakika aktarıyoruz...

22.46: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 88 ülke bugüne kadar sahada bize yardım etti. 23 ülke görevini tamamlayarak ayrıldı, 65 ülke halen sahada.

22.45: Adana'dan hareket eden Norveç hava kuvvetlerine ait askeri nakliye uçağı, 30 yaralı ve 23 refakatçı depremzede ile Atatürk havalimanına iniş yaptı. Yaralı depremzedeler İstanbul'daki çeşitli hastanelere sevk edildi.

22.25: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Depremden etkilenen 10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi. Bütün ekiplerimiz bu alanlara ilişkin ayrıntılı jeolojik etüt raporlarını hazırlıyorlar. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.

Haberin Devamı

21.35: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.

21.28: Adana'dan hareket eden Norveç Hava Kuvvetleri'ne bağlı kargo uçağı ile İstanbul'a gelen 30 yaralı depremzede, ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

20.48:Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden deprem bölgesindeki tahliye çalışmalarıyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Deprem bölgesindeki yaralı vatandaşlarımızın tahliyesi aralıksız sürüyor. Hava Yardım Köprüsü'nü kullanan uçaklar bölgeye yardımların taşınması ve yaralı vatandaşlarımızın tahliyesi görevine devam ediyor" ifadelerini kullandı.

20.42: İsias Otelin sahipleri ve yöneticileri Ahmet, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt tutuklandı.

20.07:Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin istemeleri halinde, ülke genelindeki okul pansiyonlarına doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilebilmelerine karar verdiklerini açıkladı.

19.32: 278 saat sonra Hakan Yasinoğlu, kurtarma ekipleri tarafından enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Ambulans ile sahra hastanesine getirilen Yasinoğlu, yapılan müdahalesinin ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

19.24: ABD'de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin organizasyonunda depremzedeler için toplanan 60 tonu aşkın yardım malzemesini taşıyan ilk kargo uçağı, Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Haberin Devamı

19.20: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), depremzede bir çocuğun yere çömelmiş askerin omzuna başını dayadığı görüntüyü, "O baş koyduğun omuz; devlettir, millettir" notu ile paylaştı.

19.19: Adıyaman'da arama- kurtarma çalışmaları devam ederken, yıkılan binaların enkazı ise kamyonlarla kent dışında 2 ayrı noktaya taşınıyor.

19.17: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Büyükşehir Belediyesinin Hatay’daki koordinasyon merkezini ziyaret edip, altyapı hizmetlerinden yardımların dağıtımına, geçici barınma alanlarının kurulumlarına kadar her alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesinin Hatay’da konuşlanan ekibiyle bir araya gelen Bakan Koca, çalışmalarını depremin ilk gününden beri büyük bir özveriyle çalışan tüm ekibi kutladı.

19.03: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde yaralanan ve Adana'da tedaviye alınan vatandaşları hastanede ziyaret etti.

Haberin Devamı

19.00: Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde çok sayıda bina enkaza dönüştü. Bazı binalar ise birbirine yaslanarak ağır hasar aldı. Binalarda yaşayanlar tahliye edildi.

18.52: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 35 bin 250 arama kurtarma personelin deprem bölgesinde çalışmalara katıldığını açıkladı. (Haberin devamı için tıklayınız)

18.33: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nurdağı ilçesinin ardından geldiği İslahiye'de incelemelerde bulundu. Afet Koordinasyon Merkezi'nde depremden etkilenen İslahiye’de yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgiler alan Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Demokrasi Meydanı'nda depremzedeler ile bir araya gelerek sohbet etti, burada sürdürülen yardım çalışmalarını gözlemledi. Bakan Çavuşoğlu, daha sonra aynı alanda bulunan ve küçük çocuklara eğitim verilen çadırı da dolaşarak, miniklerle bir süre oyun oynadı.

18.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem enkazından 248 saat sonra kurtarılan Aleyna Ölmez ile telefonda görüştü. (Haberin devamı için tıklayınız)

Haberin Devamı

278.SAATTE YENİ MUCİZE

18.17: Hatay'ın Defne ilçesine 278'inci saatte Hakan Yasinoğlu, kurtarma ekipleri tarafından enkazdan sağ olarak çıkarıldı. CNN TÜRK muhabiri Enver Kaptanoğlu şu sözlerle aktardı: Hakan Yasinoğlu 40-45 yaşlarında enkazda sağ olarak kurtarıldı. Tolga Apartmanı'nda oturuyordu. Bir süredir onu canla kurtarmak için ekipler titizlikle çalışıyordu. 278. saatte kendisine ulaştılar. (Haberin devamı için tıklayınız)

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...

18.17: 26 kişinin yaşamını yitirdiği Malatya'daki 25 dairelik Bulutlar Sitesi'nin kooperatif başkanı A.A. (50), Bursa'da yakalanarak gözaltına alındı.

18.04: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Afetzede Barınma Desteği başvurularının e-devlet üzerinden başlatıldığını bildirdi.

18.01: Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir bina dolayısıyla yürütülen soruşturmada 2 şüpheli yakalandı. Nizip İlçe Emniyet Müdürlüğünce Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Nizip'te deprem nedeniyle yıkılan bir binaya yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde 2 şüpheli şahıs yakalandı. Yakalanan şüpheliler yapılan yasal işlemlerin ardından sevk edildikleri adli mercilerce tutuklandı.

17.58: Kahramanmaraş'ta 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 3.82 km olarak açıklandı.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...

17.20: Hatay'da depremde çöken özel hastanenin enkazından 261 saat sonra kurtarılan Mustafa Avcı, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde eşi Bilge ve deprem gecesi doğan bebeği Almila ile buluştu. (Haberin detayları için tıklayınız)

17.10: Bakan Kurum deprem bölgesi Osmaniye'de açıklamalarda bulundu. Kurum, "Az hasarlı ve hasarsız binaların da tespitini yapıyoruz. 684 bin binada hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespitimizi her gün vatandaşlarımız e-devlet üzerinden öğrenebilirler. Orta hasarlı binalara güçlendirme yapılmadan girilemez. Ağır hasarlı binalardan eşya alınmamalı. Vatandaşlarımızın yanında olacağımızı ifade etmek isityorum. Yeni yerleşimler için en doğru zemini ve yeri seçiyoruz. Vatandaşlarımızı hızlı aksiyonla; sağlam, güvenli evlerine yerleştirmek için gerekli çalışmalarımızı başlattık. Mart başı itibariyle 10 ilimizde eş zamanlı başlayacağız." dedi.

17.09: İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal, iki TIR yardım malzemesini deprem bölgesine gönderiyor. Londra'daki Türk Hava Yolları, yetkililerine teslim edilen yardım malzemesi, deprem bölgesine ulaştırılacak.

17.04: Malatya Yeşilyurt ilçesinde altında 26 kişinin can verdiği 25 dairelik Bulutlar Sitesinin Kooperatifi Başkanı Bursa'da gözaltına alındı.

16.20: Yargıtay Başkanlığı'nca başlatılan nakdi yardım kampanyasında toplanan 1 milyon 400 bin TL, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na aktarıldı.

15.46: Ebrar Sitesi enkazında iş makinesi çalıştığı sırada yandaki binanın kolonuna çarpması sonucu çökme riski oluştu. Risk nedeniyle enkazdaki çalışmalar durduruldu.

15.30: Depremzedelere yardım için yurtdışından gönderilen bin 200 yatak, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Endonezya Hava Kuvvetleri'ne ait askeri kargo uçağıyla Adana'ya gönderildi. 

14.45: Depremden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 83 şüpheli tutuklandı.

14.30: Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, depremin etkisini yerinde incelemek ve bir dizi temaslarda bulunmak amacıyla Adıyaman'a geldi.

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK? YÖK BAŞKANI YENİ KARARLARI PAYLAŞTI

14.25: 'Üniversiteler ne zaman açılacak?' sorusu merak edilirken YÖK Başkanı Özvar alınan yeni kararları paylaştı. Özvar, bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı. (Haberin detayları için tıklayınız)

14.20: Milli Eğitim Bakanı Özer, 'Şu anda 465 bin vatandaşımıza barınma imkanı sağlıyorız. Pazartesi 71 ilde eğitime başlıyoruz. 10 ilde eğitime ne zaman başlanacağını salı günü açıklayacağız. Şu ana kadar 35 bin 24 öğrenci diğer illerde nakillerini aldırdı. Artık milli eğitim bakanlığı tüm imkanlarla yurtlara gelip öğrenci nakillerini otomatik olarak alacak. Deprem bölgesindeki 8'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerimin tüm ders kitaplarını bastırdık. Önümüzdeki günlerde dağıtacağız.' dedi.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...

TAHA DUYMAZ'DAN ACI HABER

14.00: Hatay'da yaşayan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz depremde ailesiyle birlikte göçük altında kalmıştı. Youtube ve Instagram'da yayınladığı yemek videolarıyla tanınan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'a günler sonra ulaşıldı. Hatay'da ailesiyle 8 katlı bir binanın en alt katında oturan Duymaz'ın depremde hayatını kaybettiği öğrenildi. CZN Burak da Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Arkadaşlar Taha Duymaz ve kardeşleri Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Tüm sevenlerine ve ailesine tekrar başsağlığı diliyorum." dedi.. (Haberin ayrıntıları için tıklayınız)

13.17: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca Adıyaman'da altyapı ve barınma ihtiyacının karşılanması için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, şehre cumartesi günü doğal gaz verilmeye başlanacağı açıklandı.

13.00: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "TOKİ’mizin yapacağı güzel konutlar olumlu katkı sağlayacak. 2.8 milyar lira tutarındaki mazot ve gübre desteği nakdiye çevrilip bu ay içinde ödenecek. Bakanlığımızın sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaları da sürüyor. Bizim için sadece insanı kurtarmak değil, diğer canlıları da yaşatmak önceliklerimiz arasında." ifadelerini kullandı.

12:55: Adana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nde konuşan Bakan Kurum, ağır hasarlı binalardan eşya çıkarılmaması gerektiğini belirtti. Kurum, eşyaların binalardan çıkarılmasına çalışmalar sonucunda karar verileceğini söyledi.

11.55: Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Deprem bölgesindeki illerden diğer illere tayin taleplerinde bulunacak öğretmenlere ilişkin süreci bu hafta sonu açıklayacağız" dedi.

12. GÜNDE GELEN SES

11.20: Hatay'da depremin 12. gününde Defne Apartmanından ses alındı. Bölgeden gelişmeleri aktaran CNN Türk Editörü Enver Kaptanoğlu şu bilgileri paylaştı: "Bu gece burada ses ve ısı tespiti yapılmıştı. Çalışmalar yaklaşık 10 saattir devam ediyor. Enkaz altındaki vatandaşlarımızın yakınları da burada. Defne Apartmanı enkazında 20'den fazla kişinin olduğu söyleniyor. Ancak şimdiye kadar yalnızca 3 kişiden ısı ve ses tespiti alındı. Diğer kişilerin durumuysa belirsizliğini sürdürüyor. Isı ve ses tespiti yapılan afetzedelerimizin isimleri; Fikret Dalyan, Sema Dalyan, Medine Dalyan.

Artık depremin 12. günündeyiz. Yani insan bedeninin sınırları zorladığı zaman diliminde bulunuyoruz. Ekipler de bu sebeple ciddiyetin farkında ve hızlıca yol açmaya çalışıyorlar. Ancak Defne Apartmanı'nın hemen yanındaki bina çok riskli olduğu için ekiplerin çalışmaları tehlikeye giriyor. Buna rağmen enkaz altında canlı kişilerin bulunma ihtimali ekipleri Defne Apartmanı'na yönlendiriyor."

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...

11.06: Manisa'dan gittiği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan Erkan Kurtyemez (36), enkazdan 71 saat sonra çıkardığı Yusuf Polat (17) ile ağabey-kardeş gibi oldu. Telefonda görüntülü konuşan ikiliden Polat, "Bir ağabeyim daha oldu" derken, Kurtyemez ise "Ben sana ağabey sen de bana kardeş oldun" ifadelerini kullandı. (Haberin detayları için tıklayınız)

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...

10.30: Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 713 hesap yöneticisinin tespit edildiğini 377'si hakkında adli işlem başlatıldığını, 117'sinin gözaltına alındığını ve bunlardan 21'inin de tutuklandığını paylaştı.

10.10: Kahramanmaraş Havalimanı, kentte meydana gelen deprem felaketinin ardından yardımların ulaştırılması, arama kurtarma ekiplerinin sevkiyatı ve depremzedelerin tahliyesi nedeniyle tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor.

09.54: 2 büyük depremin etkilediği yerlerden biri olan Sivas'ın Gürün ilçesi de afet bölgesi kapsamına alındı. İlçede köylerle birlikte 147 hasarlı bina tespit edildi.

09.45: Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın, Hacıbebek Mahallesi üzerinde bulunan tarım arazilerinde kırıklar, yarıklar ve tümsekler oluştu. Tarlaların üzerinden geçerek kilometrelerce uzayan fay hattı, havadan görüntülendi. (Görüntüler için tıklayınız)

09.36: Deniz Kuvvetleri'ne ait uçaklar da bölgeden vatandaşların tahliyesine hız kesmeden devam ediyor. MSB'den yapılan açıklamada, 'Kahramanmaraş ve Adana’da depremden zarar gören vatandaşlarımız, C-235 genel maksat uçağı ile Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı’na tahliye edildi.' denildi.

09.06: Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 7 km derinliğinde 4.1 büyüklüğünde artçı bir deprem daha meydana geldi.

09.01: Gaziantep'in Nurdağı ilçesinden deprem nedeniyle Konya'nın Karatay ilçesine gelen 7 kişilik aile, evde çıkan yangın sonucu çatının çökmesiyle hayatını kaybetti. (Haberin detayları için tıklayınız)

07.11: AFET bölgesindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre büyükbaş için 500 TL, küçükbaş için 50 TL yem desteği verilecek.

02:35: Bakan Koca: Hatay’da enkaz altından 261’inci saatte, bu gece kurtarılan Mustafa, tıbbi müdahalenin ardından ilk olarak, telefon numarasını hatırladığı bir yakınını aradı. Kardeşimiz Mustafa’yı bu kadar iyi görmekten çok mutluyuz.

261. SAATTE İKİ MUCİZE BİRDEN GELDİ

01.40: Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'ndeki bir binanın enkazından 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ve 34 yaşındaki Mustafa Avcı, depremin 261. saatinde sağ çıkarıldı.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...


00.09: AFAD: Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38.044 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. AFAD ayrıca bölgedeki 2 büyük depremin ardından 4.734 artçı deprem meydana geldiğini açıkladı.

260. SAATE YENİ MUCİZE!

00.01: Hatay'da Buket Apartmanı'da 260. saatte Osman isminde 10-12 yaşlarında bir erkek çocuğu enkazdan sağ olarak çıkarıldı.Kurtarma ekibinden yapılan açıklamada 'Sesini duymak herkesi yeniden canlandırdı. Ses değerlendirdik ancak bilinç alamadık. Bilinçli bir ses değil daha çok sayıklama tarzında bir ses alındı. Bizim için umut kaynağı oldu" denildi.

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 12. gün İşte bölgede son durum...

AFAD'DAN SON AÇIKLAMA: CAN KAYBI 38 BİN 44

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde saat 23.30 itibariyle toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin ardından toplam 4 bin 734 artçı meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 264 bin 389 personel ile 12 bin 600 araç ve iş makinesinin görev yaptığı kaydedildi. Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

11 İLDE HASAR TABLOSU

Depremden etkilenen illerde incelenen ve acil yıkılması gereken bina sayıları:

Adana: 5 bin 797 / 46
Adıyaman: 28 bin 766 / 6 bin 108
Diyarbakır: 24 bin 314 / 520
Elazığ: 2 bin 488/ 587
Gaziantep: 130 bin 331 / 11 bin 922
Hatay: 49 bin 470/ 10 bin 911
Kahramanmaraş: 57 bin 87/ 10 bin 777
Kilis: 3 bin 748 / 585
Malatya: 25 bin 311 / 6 bin 599
Osmaniye: 28 bin 317 / 2 bin 122
Şanlıurfa: 31 bin 717 / 399