Gündem Ahi Sinan’ın mezaryerine işyeri yapılmış

Ahi Sinan’ın mezaryerine işyeri yapılmış

11.10.2010 - 16:28 | Son Güncellenme:

.

Ahi Sinan’ın mezaryerine işyeri yapılmış

DENİZLİ’de ahiliğin kurucusu olduğu ve 1300’lü yıllarda yaşadığı belirtilen Ahi Sinan’ın mezar yeri bulundu. Denizli Belediye Başkanı Ak Partili Nihat Zeybekci’nin isteği üzerine oluşturulan komisyon tarafından 2 ay boyunca Osmanlı arşivleri taranıp saptanan mezar yerinin, 1930’lu yıllarda Vakıflar Müdürlüğü’nce satıldığı ve üzerine işyeri yapıldığı ortaya çıktı. Belediye mezarın üzerindeki işyerini kamulaştırıp düzenleme yapacak.

Haberin Devamı

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin isteği üzerine, Ahi Sinan’ın mezarının tespiti için Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Denizli Müze Müdürlüğü, AHİYAD Derneği ve belediyeden yetkililerin bulunduğu bir araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon 2 ay boyunca Osmanlı arşivlerini tarayarak mezarın yerini belgelerle tespit etti. Saraylar Mahallesi Ahi Sinan Caddesi’nde Ömer Gencer’e ait yapı malzemeleri satış mağazasının bulunduğu işyerinin, 1300’lü yıllarda yaşadığı öne sürülen Ahi Sinan’ın mezar yeri olduğu saptandı. Mezarın işyerinin bulunduğu yere yapıldığı, 1930 yıllarda Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu kapsamında Vakıflar Müdürlüğü’nce satılıp üzerine işyeri yapıldığı belirlendi. Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Ahi Sinan'ın mezarının bulunduğu yerdeki işyerini kamulaştırıp mezar yeri için düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

‘BULGULAR ORTAYA ÇIKABİLİR’

Komisyonda görevli PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgut Tok, mezarın bulunduğu yerde yapılacak kazıda bulgular ortaya çıkabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Tok, şöyle konuştu:

“Ahi Sinan’ın mezarının Denizli’de olduğunu rivayet olarak biliyorduk. Oluşturduğumuz komisyonla iki ay süreyle araştırma yaptık. Osmanlı arşivleri ve tapu kadastro kayıtlarını inceledik. Bulduğumuz tüm belgeleri tek tek inceleyip, mezar yerinin Ahi Sinan Caddesi'nde 1 dönümlük arazi içinde olduğunu tespit ettik. Ancak kemikler mezarlığa taşınmış. 1920 yıllara kadar burada bulunan Ahi Sinan'ın mezarının olduğu yer, 1930'lu yıllarda Tekke ve zaviyelerin kapatıldığı dönemde satılmış. Biz bulduğumuz belge ve bilgileri gerekli yerlere ulastıracağız.”

AHİLİK HAVTASI KUTLAMALARI

Bu arada Denizli'de Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen törenlerle kutlanmaya başlandı. Bayramyeri Meydanı'nda gerçekleşen törende yılın ahisi seçilen kitapçı Abdurrahman Oymak'a ödülü Vali Yavuz Erkmen tarafından verildi. Vali Necati Bilican Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencileri, kalfalıktan ustalığa geçen kişilere uygulanan kuşak bağlamayı canlandırdı. Ayrıca Osmanlı arşivlerinden çıkarılan ahilikle ilgili belgelerin bulunduğu sergi açıldı. Törene Vali Yavuz Erkmen'in yanı sıra BBP Genel Başkanı Yaşar Topçu, AK Parti Milletvekili Mehmet Yüksel, Belediye Başkanı AK Partili Nihat Zeybekci, Denizli Esnaf Odaları Başkanı Musa Çelikkol ve çok sayıda esnaf katıldı.

Haberin Devamı

Ahi Sinan kimdir?

Cömertlik ve misafirperverliğin timsali Ahi Evran’ın kurduğu ahiliğin Denizli’deki kurucusu Ahi Sinan’dır. 1300’lü yıllarda bu teşkilatı kuran Ahi Sinan, küçük yaştan itibaren Denizli‘de çok tahsil ve terbiye gördü. Mert, özü ve sözü doğru bir kimseydi. Helal rızık kazanmak için dericilik yapardı. Ahi Evran'la görüşerek ona talebe oldu. Denizli'de insanların imanlarının olgunlaştırılmasını, iş ahlakının, verimliliğinin ve kalitesinin yükselmesini hedef alan Ahi teşkilatını kurdu. Böylece Denizli'de iyi ahlaklı, çalışkan ve mert insanların yetişmesinde çok büyük rol oynadı. Ahi Sinan‘ın ne zaman doğduğu ve ne zaman öldüğüne dair net bilgiler bulunmuyor.