Gündem ‘Aile içi şiddetin sebebi görücü usulü evlilikler’

‘Aile içi şiddetin sebebi görücü usulü evlilikler’

19.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avukat Atakan Sabur, “Kişilerin birbirini yeterince tanımadan evlendirilmesi, eğitimsizlik, güvenmemeleri şiddete neden oluyor. Bunların önüne ancak eğitimle geçilir” diye konuştu.

‘Aile içi şiddetin sebebi görücü usulü evlilikler’

Kars-Ardahan Bölge Barosu avukatlarından Atakan Sabur, aile içi şiddetin son yıllarda arttığını ifade etti. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Kars’ta da kadın ve çocuklara yönelik şiddetin sürekli arttığına dikkat çeken Sabur, Kars’ta geçen yıl 120 olan aile içi şiddetin 2014 yılının ilk 5 ayında 55’i bulduğunu söyledi.
Sabur, “Şiddetin nedenlerinin başında yöremizde görülen görücü usulüyle evlilik ve ekonomik sebepler geliyor. Bunların yanında şahısların eğitimsiz oluşu, kuşkucu, güven duymayan psikolojik sebeplerden de kaynaklanmaktadır. Bunların önüne nasıl geçilir, tabii ki eğitimle” diye konuştu.

‘Makul görülmemeli’
Şiddet olaylarının hiçbir şekilde makul görülmemesi gerektiğini kaydeden Sabur, televizyon ve internetteki şiddet içerikli programların denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Sabur, “Şiddet olayı tarihsel bir gerçek. Amaç güç kullanarak hakimiyet sağlayabilmek. Bu şiddete maruz kalan aile, eşler ne yapabilir? 4320 sayılı ailenin korunması hakkındaki kanun uyarınca aile mahkemesine başvurarak, konutlardan uzaklaştırılması ya da çocukların okuluna giderek oradan alınmasını engellemek gerek. Eğer şiddeti alkol ve uyuşturucuların tesiri altında yapıyorsa, bunu kullanan kişilerin kesinlikle eve yaklaştırılmaması önem arz etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

‘Çocukların psikolojisi etkileniyor’

“Şiddet, çocukların psikolojisini de olumsuz etkiliyor” diyen avukat Sabur, “Şiddete meyilli insanlara baktığımızda, çoğunun şiddet ortamında yaşadığını görürüz. Şiddete maruz kalan eş ya da çocuk genelde güçsüz olmaları nedeniyle onlara şiddet uygulanıyor. Şiddete maruz kalanlar Kars ve Ardahan Bölge Baromuza başvurabilirler. Devlet tarafından ücretsiz avukat tayin edilebilmektedir. Şiddetle karşılaşanların bize başvurmalarını tavsiye ediyorum. Böylece şiddeti uygulayanların kadını sahipsiz görmeyip şiddet eğilimini azaltacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.