Gündem AK Parti anayasa için muhalefet turuna çıkacak

AK Parti anayasa için muhalefet turuna çıkacak

23.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, yeni anayasa çalışmalarına 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin hemen ardından start vermeye hazırlanıyor.

AK Parti anayasa için muhalefet turuna çıkacak

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / ANKARA - Ramazan Bayramı sonrası Meclis’te muhalefet partilerinin gruplarını ziyaret edecek AK Parti, yeni anayasa çalışması ile ilgili yeni bir usül belirlenmesini isteyecek.

Haberin Devamı

Bu kapsamda her partinin kendi anayasa önerisini hazırlaması ya da ortak bir komisyon kurulması gibi başlıklar masada olacak. Çalışma için Meclis Başkanlığı’nın davetiyle barolar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve akademik camiadan da destek istenecek. Yeni anayasanın 100 maddeyi geçmeyecek şekilde bir “çatı sistem kurgusu” taşıması planlanıyor.

SİSTEM REVİZYONU

Çalışma kapsamında muhalefet ile uzlaşmaya yönelik olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bazı revizyonların gündeme gelebileceğine işaret ediliyor. AK Parti’nin daha çok “denge denetleme” sisteminin yani parlamentonun güçlendirilmesi yönündeki taleplere açık olduğu ifade ediliyor. AK Parti’de, cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesi için getirilen yüzde 50+1 şartı, 5 yıllık görev süresi ve iki dönem seçilme kuralının korunacağı belirtilirken, “dışarıdan” bakan atama yönteminde esnetmeye gidilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda bakan olarak atanan milletvekillerinin, atamanın hemen ardından vekillik statülerinin dondurulması ve bakanlık görevlerinin herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda bu isimlerin vekilliğe geri dönmelerinin mümkün hale getirilmesi değerlendiriliyor.

Yazarlar