Gündem 4 adaylı seçim ikinci tura kalır mı? Bülent Turan'dan 14 Mayıs açıklaması

4 adaylı seçim ikinci tura kalır mı? Bülent Turan'dan 14 Mayıs açıklaması

26.04.2023 - 14:09 | Son Güncellenme:

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranını açıkladı. Turan, 'Seçim ikinci tura kalır mı?' sorusuna da yanıt verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya önemli açıklamalarda bulundu. Turan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN SAĞLIK DURUMU

Dün arkadaşlarımızla görüştüm. Cumhurbaşkanımızın sağlığı gayet yerinde hamdolsun. Mide üşütmesine bağlı olarak bir problem yaşanmış. Kısa bir problem yaşandı. Tekrar yayına devam etti biliyorsunuz. Hatta sabah tüm basına bu üç mitingle ilgili Kırıkkale, Yozgat ve Sivas ile ilgili beyefendinin katılacağı bilgisi verildi. Sonra bir değerlendirme daha yapılıp, 'Katılmasa, dinlense daha iyi olur' dendi. Ona göre revize edildi. Bugün programlara katılabilirdi. Olağanüstü bir durum yok hamdolsun. Her şey yolunda.

Fakat şunu söylemek isterim; Cumhurbaşkanı'nı seven bir ekibi olarak günde beş miting, çok uzun toplantılar, televizyonda görülenin dışında özel görüşmeler, özel toplantılar, istişareler, kendi ekibiyle toplantılar... Beş toplantı ekranların yansıttığı ve yansıtmadıkları var. Çok yoğun bir program. O yüzde belki bu yeni dönemde dikkatli hazırlanırsa hepimizi daha mutlu eden bir süreç olabilir.

Haberin Devamı

İkincisi aynı zamanda bir derstir bizim için Cumhurbaşkanımızın bu kadar yoğun çalışmasının yanında tüm ekibinin MYK'sından adaylarına kadar ilinden ilçesine kadar daha çok çalışması, meseleyi ciddiye alınmasını çok kıymetli düşünüyorum. Türkiye geldiği yerde Erdoğan ile özdeşleti adeta. Yapılan projeler, adımların yarım kalmaması için. Ülkenin ayağa kalkma iddiasının dünyada figüran değil, tam aksine oyun kuran olması için sayın Erdoğan'dan daha çok çalışma durumumuz var bizim.

Türkiye önemli bir ayrıma geldi. Ya 7'li koalisyonların, kavgaların yoğunlaştığı, kimin ne yaptığı belli olmadığı, kendi polemiklerinin öne çıktığı dönemi yaşayacağız. Ya da tecrübesiyle, liyakatıyla önemli zamandan beri yaptığı işlerin devamıyla baöbaşka bir sürece gireceğiz.

4 adaylı seçim ikinci tura kalır mı Bülent Turandan 14 Mayıs açıklaması

KILIÇDAROĞLU'NUN ERDOĞAN'A 'GEÇMİŞ OLSUN' MESAJI

Siyasi polmeikler, kavgalar, yarışlar demokrasinin en güzel tarafları. Olacak bunlar. Ama insani ölüm, doğum, hastalık vs. bunların mutlaka insani ortak paydada değerlendirilmesi lazım. Kemal beyin geçmiş olsun dilekleri kıymetlidir. Sayın Erdoğan'ın teşekkürü cevaben çok kıymetlidir. 85 milyonun kardeşliği esastır. Omuz omuza olması esastır. Cumhurbaşkanımızızın el sıkmadı denilen ifade aslında öyle bir ortam da yok. Yürüdü, kendini gösterdi ve oturdu. El sıkma seromanisini atlamış değil aslında. Konudan bağımsız olarak söylüyorum. Keşke tüm liderler el sıksalar. Çay içseler, bir araya gelseler.

Haberin Devamı

AK PARTİ'NİN LİSTELERİNDEKİ YENİLENME

Üç dönem iddiası önemli bir iddiaydı. Bunu yapmak çok kıymetliydi. Keşke her parti uygulasa. Yüzde 65 büyük bir oran. Yenilenmenin farkındayız. Üç dönemden sonra yerine kim koyduğunuz daha kıymetli. Cumhurbaşkanımız 'hata yaptığımız yerler oldu' dedi mi, dedi. Bu liste bizim listemiz artık. Konu kapandı. Yazlıktaki komşusunu aday yapmak isteyenler oldu. Bu liste bizimdir, Erdoğan'ın ekibidir.

MUHALEFET KILIÇDAROĞLU'NA OY TOPLAMAKTA ZORLANIYOR MU?

İttifakların ruhu vardır. O ortakların belli paydaşları vardır. Temel bey ile Kemal beyin başlattığı mesele o kadar farklı bir hal haldı ki Ne ortak bir değeri var, ne ortak bir uzlaşı var Ortakmış gibi yapıyorlar. Kemal bey ile Temel bey sadece. Hatta o kadar abarttılar ki, geçen bir arkadaş espri yaptı. 'Temel bey oldu Temel Kılıçdaroğlu, Kemal bey de tam tersi oldu' dedi. Şunu demeye çalışıyorum; Bu ortaklık olmazsa, sinerji yaratılmazsa toplum da buna omuz vermez.

Haberin Devamı

Bu ortaklık olmazsa toplum da buna destek vermez. Bu adamlar ülkenin idaresini almış olsalar, hiçbir yerde 7 başkan yardımcılı sistem yok. Bu sistemi sevdiler. Parlamenter sisteme döneceğiz sözünü ağızlarına almıyorlar. Parlamenter sisteme dönmek istemeyeceklerdir. 7 yardımcı ile hangi kararlar alabilirsiniz ki. Masaya oturup kalkmaları bir mesele, Sadullah Ergin'e gelen tepkiler bir mesele.

"KANDIRARAK, ALDATARAK LİSTEYE KOYDULAR

Sadullah Ergin'e karşı CHP'nin büyük bir tepkisi, Davutoğlu'nun itirafı, Gelecek Partililer altı oka oy vermiyorlar. Ben Çanakkaleliyim. İl Başkanımızı kandırarak, aldatarak Gelecek Başkanı İl Başkanı ile birlikte listeye koydular. Kazanma ihtimali matematiksel olarak yok. Sadece kendilerini istismar eden bir anlayış. Hem AK Partililer gülüyor, acıyor. Hem CHP'liler 'Ne işi var burada' diyorlar. Göreceksiniz. Kazanma ihtimali olmayan yerlerden bunu koyarak hem onlara haksızlık yaptılar hem de kendilerine haksızlık yapıyorlar.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU'NUN 'BEN ALEVİYİM' AÇIKLAMASI

Bir insanın mezhebini söylemesi, dini söylemesi, giyimini söylemesi hiç ayıp değil. Bunu söylesin. Bu ne ayıp ne de kınanacak bir durum. Güzel hazırlanmış bir video. Fakat 74 yaşında bunu söylüyorsunuz. Biz Alevi olduğu için seviyor ya da sevmiyor değiliz ki. 74 sene Aleviyim demiyor da bugün söylüyorsa şüphe ile bakarım. Bu ülkede insanlar hangi mezhepten olursa olsun bunu söylememesi lazım. Ahmet Kaya Kürtçe şarkı söyleyeceğim, dediği için çatal attılar. Türkiye bunu geride bıraktı. Ahmet Kaya'nın o tartışmasında bu tavır alınsa kıymetli derdim. Şimdi gündem yokken bunu demesi art niyetlidir. On dakika sonra Davutoğlu da 'ben Sünniyim' dedi. Bu bir cesaret meselesidir. Eski yıllarda söyleseydiniz bir kıymeti vardı.

SİYASETTE 'SOĞAN' POLEMİĞİ

'Togg varken soğan mı konuşulur', dendi. Bu bizi de rahatsız etti. En güçlü zamanımızda da oylarımız düştüğünde de vatandaşımızın derdine ortak olduk. AK Parti'nin ve Erdoğan'ın felsefesi bu değil. Bir adam 'benim derdim var' dediğinde o dert ağza kapatılmaz. Bu dertleri almak durumundayız. Togg'u da üreteceğiz, tank da üreteceğiz, soğan derdi de varsa buna kulak vereceğiz. Köylerimizde en rahat seçim dönemini yaşıyoruz. Garipseyebilirsiniz, hayat Twitter'dan ibaret değil. İnsanımızın ürünü para yapmış, değerlenmiş.

İYİ PARTİLİLER KILIÇDAROĞLU'NA OY VERİR Mİ?

İYİ Parti şu an büyük karmaşa yaşıyor. MHP'den daha ülkücü daha milliyetçi olacaklardı. Geldikleri yer HDP'nin olduğu masada ortak olmak. Yanlış yaptıkları için AK Parti'den oy alamadılar ve kaybettiler.5 senedir argümanları iyi tartmaları gerekirdi. Meral Hanım masadan kalkınca İYİ Partililer kraldan çok kralcı oldu. Peki geri masaya neden geldin. İYİ Partili Kılıçdaroğlu'na oy vermez. İYİ parti'nin geçen seçimlerde aldığı oyun çok daha azını alacağını iddia ediyorum. CHP'nin içinde kendi kavgaları varken bu tarafta çok uyumlu bir Cumhur İttifakı var.

"HÜDA PAR İTTİFAK ORTAĞIMIZ DEĞİL"

HÜDA PAR bizim ittifakımızda imza sahibi değil. İttifak ortağımız değil. Bizim partnerlerimiz var. Listemizden girecek olanlar var. Farklı fraksiyonlardan gelenler var. HÜDA PAR, Hizbullah ile hiçbir bağımız yok diyor. Mitinglerinde Türk bayrağı var, HDP'nin hangi mitinginde Türk bayrağı var. Öcalan'ın heykelini dikeceğiz, demediler mi? Cumhur İttifakı'nın böyle bir kırmızı çizgisi vardır. Ali Babacan ilk dört madde tartışılabilir demedi mi? Uç kim var ise kendilerine fırsat vermek lazım. HÜDA PAR İddiaların çoğunu cevapladı, Türk bayrağına karşı değiliz dediler.

Kapatma davası öncesi AYM bir karar verdi. Bir üye karar değiştirdi ve ödeme alıyorlar. HDP seçim yılı 3 kat alır diyor. Seçime girmeyen bir partiye devlet neden seçime girmesi için para verir? HDP resmi karar alıp YSK'ya bildirdi. Seçim parasının da verilmemesi lazım.

4 ADAYLI SEÇİM İKİNCİ TURA KALIR MI?

Demokrasilerde yarış çok kıymetli. Halk ne derse baş baş üstüne. İstanbul ve Ankara'da gördünüz. Yanlış yaparsak halk gereğini yaptı. Şimdiki süreçte de biz yanlış yapmazsak bence bizim rakibimiz filan yok. Konuşuyoruz, görüşüyoruz arkadaşlarımızla beraber. Millet işin farkında. 7'li masanın kavgasıyla Cumhur İttifakı'nın uyumu herkesin gözünün önünde gerçekleşiyor. Bu irfan, vefa sahibi. Yine sahip çıkacaklardır. İlk turda az maz değil önemli bir oy farkıyla Erdoğan'ı başkan yapacaklardır. İddialıyım. Rahat rahat olacaktır.

Şu an AK Parti'yi yüzde 40'larda görüyorum. Sayın Erdoğan'ı yüzde 50'nin üzerinde görüyorum. Ama daha 15-20 gün var. Aşağı olur, yukarı olur. Biz çalışmak durumundayız. İnce'nin de Oğan'ın da adaylığı kıymetlidir. Biz Erdoğan'a hep kazansın, başkan olsun diye sevmedik. Emeğini, kıymetini gördüğümüz için sevdik. Aleviyim diyen Kemal Bey'in bu dünyada yaptıklarına bakın Erdoğan'ınkine bakın. Kim iş yapar bunu görüyor insanımız. Kendisini 'Bay Kemal' diye tanımlayan bir adamdan cumhurbaşkanı olur mu? Toplumumuzun vicdanına bırakıyorum.