Gündem AK Parti’nin İstanbul ve Ankara aday tercihi belli oldu! Popüler isimler yerine ilçe belediye başkanları

AK Parti’nin İstanbul ve Ankara aday tercihi belli oldu! Popüler isimler yerine ilçe belediye başkanları

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, Mart 2024’teki yerel seçimlerde, İstanbul ve Ankara’da büyükşehir belediye başkanlığı için “popüler” isimler yerine, hizmetleriyle öne çıkan, polemikten uzak, vatandaş ve teşkilâtla arası iyi olan ilçe belediye başkanları arasından aday göstermeyi planlıyor.

AK Parti’nin İstanbul ve Ankara aday tercihi belli oldu Popüler isimler yerine ilçe belediye başkanları

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara  - Edinilen bilgiye göre parti içinde yapılan çalışmalarda 2019 seçimlerinde özellikle Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının neden kaybedildiği analizi öne çıkarken, büyükşehirlerde ilçe belediyesi deneyimi olan başkanların daha çok seçim kazandığı tespiti yapıldı.

Haberin Devamı

2019 deneyiminden hareketle Türkiye nüfusunun dörtte birini oluşturan İstanbul ve Ankara için “popüler” isimler yerine, hizmetleriyle öne çıkan, polemikten uzak, vatandaş tarafından sevilen ve teşkilâtla arası iyi olan ilçe belediye başkanlarının aday gösterilmesi tercihi öne çıktı. 

Aday belirleme çalışmaları kapsamında bugüne kadar ulusal düzeyde çok tanınmayan isimlerin vatandaşta daha çok “değişim” algısı yarattığına işaret eden AK Parti kurmayları bu bağlamda 2024 seçimleri için “yerel” isimlerin “kentlerdeki bölgesel dengelere dikkat edilerek” tercih edileceğini belirtiyor. Doğru aday tercihinin yerel seçimlerin ana dinamiği olduğunu ifade eden kurmaylar, bulunduğu kentte karşılığı bulunmayan isimlerin başka partilere kayma tehlikesi olduğunu ifade ediyor. 

Haberin Devamı

'YEREL SEÇİMLER İÇİN ORTAK KOMİSYON OLUŞTURULACAK'

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçim çalışmalarına ilişkin, "Genel Başkan Vekilimiz Efkan Ala başkanlığında bir strateji ekibimiz var. 30 büyükşehir, 51 il merkezi, 922 ilçe, 388 belde belediyesi kapsamı içeresinde çok nitelikli, bölgesel manada; hem öneriler ve beklentiler varsa şikayet kurumları ile ilgili bir çalışma yürütülüyor. Bütün seçim bölgeleri belediye hizmetleri açısından değerlendiriliyor. Bu seçim bölgeleri tek tek masaya yatırılacak; hangi avantajlarımız var, nasıl bir ittifak içeresinde, nasıl bir birliktelik içeresinde bu çalışma başarıya kavuşur, seçimi kazanma noktasında en avantajlı durumunuz nedir, dezavantajlı durumlarınız nedir, nitelikli bir beklentiyi nasıl oluşturabiliriz, gibi konularda seçmen analizlerimizi çok doğru bir zeminde yapıyoruz. Ortak komisyonla beraber de bütün çalışmalar masada değerlendirilecektir. En avantajlı, en olumlu husus bir rapora bağlanıp Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ittifak ortağı olarak Sayın MHP Genel Başkanı Devlet Bey'e arz edilecektir. Nihai karar ortaya çıkacaktır" dedi.

“4 YILLIK ZAMAN GEÇTİ VE İSTANBUL İÇİN NE ÜRETTİNİZ?”

Esenyurt AK Parti İlçe Başkanlığı önünde basın açıklamalarında bulunan AK Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, “2024 Mart seçimlerine yeniden İstanbul, yeniden Esenyurt diyerek durmadan hazırlanıyoruz. Bu süreçte ise vatandaşlarımıza ‘İstanbul’umuz CHP’li İBB yönetimi ile 4 yılda neler kaybetti’ dolayısıyla CHP’li belediye ile yönetilen ilçelerimizin neler kaybettiğini anlatacağımız gibi bizzat yaptığımız programlarla da paylaşacağız. Hem Mayıs sonuçları hem de şimdiki süreç göstermektedir ki bu kayıp yıllar vesilesiyle başta CHP’li İBB Başkanı olmak üzere ilçe belediyeleri de yapmadıklarını, yapamadıklarını algıyla örtmeye çalışıyor. Beceremediklerini ve başaramadıklarını bir takım ürettikleri manipülasyonlarla gidermeye çalışıyorlar. 4 yıllık zaman geçti ve İstanbul için ne ürettiniz? Türkiye’de ve İstanbul’da en çok tartışılan problemimiz; dönüşüm, deprem ve yenileme projesi ile ilgili ne yaptınız? Bu yaz kuraklık yaşayıp, yaşamama korkusu ile baş başaydık. 4 yılda 1 metreküp daha fazla su gelmesi amacıyla İstanbul için ne yaptınız? İstanbul’da size kendi ifadenizle tıkır tıkır işleyen bir toplu ulaşım teslim edildi. Bu toplu ulaşımı aldığınız noktadan daha ileriye götürmek için ne yaptınız veya hazır giden sistemi yönetmeyi beceremeyip bozar hale mi getirdiniz?” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kabaktepe sözlerine şöyle devam ett:

Haberin Devamı

“‘Dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir’ rahmetli Kadir abinin sloganıydı. Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının hoşuna gitmiş onu da kullanıyor; kullansın bir problem yok. Ama artık İstanbul’un yeni sloganı en çok metro yapan değil; ‘Dünyada aynı anda en çok otobüs yanan şehir’dir. İETT otobüslerine astığımız ‘servis dışı’ levhasını İBB Başkanı 4 yılda başarmış ve İBB binasının önüne asmıştır, artık İBB servis dışıdır. İstanbul bu ilgisizliğe, beceriksizliğe, başarısızlığa ve hizmet yoksunluğuna karşı gereken cevabı en güzel bir şekilde verecektir.”

“SAYIN İMAMOĞLU’NUN YALANLARINI VE ALGILARINI, BALONLARINI PATLATMAK ÇOK KOLAY”

Bir konunun altını çizmek istediğini de vurgulayan Osman Nuri Kabaktepe, şunları kaydetti:

“Şu konunun da altını çizmek istiyorum; Gerek büyükşehir gerek ilçelerdeki CHP belediye başkanlarının İBB’nin sürekli, ilçelerdekinin de zaman zaman yöntemlerden birisi de ‘Biz çalışacağız ama çalışmalarımızı AK Parti grubu engelliyor’ ifadelerini kullanmaktır. Şöyle bir latife de yapayım; biz Sayın İmamoğlu’nun yalanlarını ve algılarını, balonlarını patlatmak çok kolay. Elinizi kaldırıp iğne ile dokunacaksınız. Ama artık el kaldırma zahmetine de katlanmıyoruz çünkü kendi balonlarını kendisi patlatıyor. Seçim sürecinde ‘Cumhur ittifakının mecliste çoğunluk olduğuna bakmayın Sayın Kılıçdaroğlu’na oy verin. Çünkü İBB’de de AK Parti grubu çoğunlukta ama ben Başkan’ım ve her şey tıkır tıkır işliyor’ demişti. 4 yıl boyunca beni engelliyor dediniz ama şimdi her şey tıkır tıkır işliyor diyorsunuz. Bir de ‘ben büyük yalan konuşmayı bilmem’ dediğiniz bir cümleniz var. Kendi kanaatimizi belirtmeden bu cümlelerden en azından birisinin yalan olduğunu söyleyelim. Yalan konuştuğunuz kesin”