Gündem Akdamar Kilisesi'nde 11'inci ayin! Yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi katıldı

Akdamar Kilisesi'nde 11'inci ayin! Yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi katıldı

10.09.2023 - 12:10 | Son Güncellenme:

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan, 1100 yıllık Akdamar Kilisesi'nde 11'inci ayin yapıldı. Yılda bir kez yapılan ayine yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi katıldı.

Akdamar Kilisesinde 11inci ayin Yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi katıldı

Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'nda bulunan tarihi Akdamar Kilisesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2005 yılında restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından tarihi kilise, 2007 yılında uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Yılda 1 gün ayin izni verilen kilisede, 19 Eylül 2010'da, 95 yıl aradan sonra ilk ayin yapıldı. En son 2014'te yapılan, sonraki yıllarda güvenlik gerekçesiyle iptal edilen ayin, 3 yıl sonra 2017'de 6'ncı ayin gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan tarihi Akdamar Kilisesi, bu yıl 11'inci ayine ev sahipliği yaptı. Ayinin yapılacağı adada günler öncesinden hazırlıklar yapıldı ve eksikler tamamlandı. Her yıl eylül ayının ikinci pazar günü yapılan ayin için yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi, saat 08.00'den itibaren Van merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar İskelesi'ne gelmeye başladı.

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

TEKNELERLE ULAŞIM SAĞLANDI

Ayin için güvenlik önlemleri alınırken, adaya gitmek isteyenler, Akdamar İskelesi'nde oluşturulan arama noktalarından geçtikten sonra teknelerle ulaşım sağladı. Saat 10.30 da başlayan ayinin başkanlığını Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yaparken, ayini Rahip Hovagim Seropyan yönetti. Koro şefliğini ise Edvin Galipoğlu yaptı. 

Haberin Devamı

'HUZUR VE ESENLİK İÇİNDE BİR AYİN GERÇEKLEŞTİRDİK'

Tarihi Akdamar Kilisesi içinde yapılan ayin daha sonra bir süre kilise önündeki boş alanda sürdü. Ayin için gelenler kilise dışında dua edip ilahi okuduktan sonra ayin sona erdi.

Ayin sonrası ise Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Masalyan açıklamalarda bulundu. Masalyan huzur ve esenlik içerisinde bir ayin yaptıklarını söyledi. Yapılan ayinin Türkiye'de inanç ve ibadet özgürlüğünün en güzel göstergelerinden birisi olduğunu kaydeden Masalyan, "Bu yılki ayinimizi Akdamar Kilisesi'nde gerçekleştirdik. Bunun için memnuniyetimizi belirtmek isteriz. Huzur içinde, esenlik içinde bir ayin gerçekleştirdik. Böyle özel mekanlarda bu ayinleri gerçekleştirmek ve Türkiye'de inanç ve ibadet özgürlüğünün en güzel göstergelerinden birisidir. Van'a adımımızı attığımızdan itibaren en güzel misafirperverlikle karşılandık. Devlet yetkilileri, emniyet yetkilileri bütün önlemleri aldılar ve huzur içinde bir tören gerçekleştirdik. Bizler için 1100 yıllık bir mabette dua sunmak elbette çok özel duyguları barındırıyor içinden. Öyle ki insanın geçmişle bağı güçleniyor. Hayata bakışında başka pencereler açılıyor. Bu eski mabetlerin büyüsü. Hepimizin gelip geçici olduğu hiç kimsenin malının olmadığı, aslında insanlığın ortak mirası olduğu bir kez daha vurgulanıyor" dedi.

Haberin Devamı

Akdamar Kilisesinde 11inci ayin Yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi katıldı

VAN GÖLÜ VAN İLİNİN MAVİ GÖZÜYSE BU ADA DA GÖZ BEBEĞİ

Masalyan, adanın ışıklandırılması ve yolların yapılması ile ilgili Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı ile görüştüklerini de belirterek, "Öyle ki biz memnunuz. Adaya her geldiğimizde ada biraz daha şenleniyor. Biraz daha yeni yapılar yapılıyor yeni imar planları var. Sayın Valimiz Ozan Balcı'yla görüştük. adaya ışıklandırılması ve yollarının yapılmasıyla ilgili yeni çalışmalar var. Öyle ki; umuyorum gelecek sene geldiğimizde daha da iyi bir ada bulacağız. Çünkü bu ada ve bu kilise nasıl ki; Van Gölü Van ilinin mavi gözüyse bu adada göz bebeği onun için göz bebeği gibi korunmalı bu ada ve bu mabet Sayın Vali'nin dediğine göre bir milyondan fazla turist aldı Van ili. Ve onların en azından yüzde doksanı bu adayı ve bu kiliseyi ziyaret ettiler. Zaten bu kilise çoktan bir markaya dönüştü. Öyle ki Tanrı'ya şükrediyoruz. Bu güzel günler için. Teşekkür ederim "diye konuştu

Haberin Devamı

Akdamar Adası'nda yapılan ayine Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız, Belediye Başkanı Murat Sezer, il kültür ve Turizim Müdür Vekili Abdurahman Şahin de katıldı.