Gündem Akdeniz tipi diyet Alzheimer’a kalkan

Akdeniz tipi diyet Alzheimer’a kalkan

22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlerleyen yaşlarda Alzheimer’a yakalanma olasılığı hepimiz için endişe kaynağı. Doç. Nil Tekin, Akdeniz diyetinin Alzheimer’dan koruduğunu ve bunun kanıtlandığını söylüyor.

Akdeniz tipi diyet Alzheimer’a kalkan

Gülden Çoktan - Dünyada 57 milyon, Türkiye’de ise 700 bin kişiyi etkisi altına alan Alzheimer hastalığından korunmanın en iyi yollarından biri de beslenme. Sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillerden zengin, kırmızı etten fakir beslenmeyi içeren Akdeniz tipi diyetin Alzheimer’a karşı koruyucu olduğunu vurgulayan Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nil Tekin, bu beslenme şeklinin Alzheimer’dan korunmak için etkili olduğunun kanıtlandığını söylüyor.  

Haberin Devamı

Risk azaltılabilir 

Beslenmenin Demans başlangıcını hem önleme hem de geciktirmede rol oynayan çok önemli olduğuna dikkat çeken Tekin, Alzheimer riski taşıyan ancak Akdeniz diyeti uygulayan kişilerde bu riskin düştüğüne dair kanıtların bulduğunu kaydetti. Tekin, bu diyet şeklini anlattı:  

“Geleneksel Akdeniz tipi diyeti, yüksek miktarda zeytinyağı, meyve, kuruyemiş, sebze, tam tahıl, balık ve kümes hayvanı tüketimi ile karakterizedir. Bu beslenme şeklinde süt ürünleri, kırmızı et, işlenmiş et, işlenmiş gıdalar ve tatlı düşük miktarda tüketilir. Akdeniz tipi diyetin sadece besin seçimleriyle değil aynı zamanda Akdenizlilerin yaptığı gibi keyifli ve uzun sofralarda, sosyal etkileşim içinde tüketilmesi de koruyucu etkisini artırır. Akdeniz diyetini Baltık ülkelerinde benimseyenlerde Alzheimer riski düşük. Bu da sosyal etkileşimin ve toplumsal bağların besinler kadar korunmada önemli olabileceğini gösteriyor.”  

Haberin Devamı

Akdeniz tipi diyet dışında ona benzeyen MIND diyetinin de korunmada etkili olduğuna dair bulguların olduğunu aktaran Tekin, “Buna karşın diğer diyet tiplerinin korunmadaki etkisi bilinmemekte, hatta bazılarının zararlı olabileceğine ait küçük çalışmalar da bulunmaktadır” Bilimsel bulgular çok besinli, Akdeniz tipi beslenmenin Alzheimer’a karşı koruyucu etkisini kanıtlamıştır” dedi. 

MIND diyeti nedir?

MIND diyeti ilk olarak Rush Üniversitesi’nde beslenme sağlığı araştırmacısı olan ve Martha Clare Morris tarafından 2015’te yapılan bir çalışmada tanımlandı. Morris ve meslektaşları yaptıkları araştırmada, meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlara öncelik veren DASH-Akdeniz diyetlerini uygulayan kişilerin daha iyi bilişe sahip olma eğiliminde olduğunu belirledi. Aynı incelemede yeşil yapraklı sebzeler, çilek, fındık ve tam tahıllar gibi belirli gıdaları tüketmenin beyin sağlığına olumlu etkileri olduğu tespit edildi. Bu diyet şeklinde.