Gündem Ali Erbaş, Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı

Ali Erbaş, Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı

08.01.2022 - 11:06 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sarıkamış Harekatı'nın 107'nci yılında, donarak şehit olan askerler için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı.

Ali Erbaş, Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı

Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duası için bölge halkı, Kars merkezdeki Evliya Camisi'nde bir araya geldi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın kıldırdığı sabah namazının ardından hatim duasına geçildi.

Haberin Devamı

Hafız ile imam hatiplerin, Kur'an-ı Kerim ve ilahi okuduğu programda hatim duasını yapan Erbaş, "Türkiye genelinde 107 bin hatmi şerifi, bundan 107 sene önce bu topraklarda dinimiz, imanımız, namusumuz, vatanımız, bayrağımız, ezanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizin ruhuna hediye eyledik; sen kabul eyle Allah'ım" dedi.

Ali Erbaş, Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı

Ali Erbaş, camiyi dolduranlara yönelik de "Birbirimize yaptığımız en çok dua 'Allah razı olsun' şeklinde olmalı, en büyük dua budur. Elhamdülillah, bizim dilimizden düşmeyen, bir bize teşekkür mahiyetinde yaptığımız en önemli dua işte budur" diye konuştu.

Hatim duası sonrası camiden çıkanlara sıcak çorba ikram edildi.

'MÜFTÜLÜKLER MESCİD-İ NEBEVİ'NİN ŞUBELERİDİR'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sarıkamış ilçesinde hayırseverler tarafından yaptırılan ve içinde müftülük binası, Abdülbaki Ögel Camii, kız Kur'an kursu ile taziye evi bulunan külliyenin açılış törenine katıldı. AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Sarıkamış Kaymakamı Doğan Kemelek, Kars İl Müftüsü Yusuf Eviş ve çok sayıda kişinin katıldığı törende konuşan Erbaş, “Biz biliyoruz ki müftülükler, Mescid-i Nebevi'nin şubeleridir. Neden böyle söylüyorum? Çünkü peygamber efendimiz, diyanet hizmetlerini Mescid-i Nebevi’den yönetti. Bugün biz 81 ilimizde 922 ilçemizde müftülüklerimizle efendimizden emanet aldığımız diyanet hizmetlerini sürdürmeye çalışıyoruz. Kur'an kurslarımızla camilerimizle 150 bine yakın hocamızla mensubumuzla milletimize hizmet etmenin gayreti içerisindeyiz. Elhamdülillah, iyi ki müftülüklerimiz, müftülerimiz, hocalarımız var. Ülkemizde her yerde, her köyde, beldede, mezraya varıncaya kadar milletimizin yanında olan bir kurumuz. Çok şükür doğumundan ölümüne kadar hatta öldükten sonra insanlarımızın duasıyla okumasıyla onların ruhlarına Kur'an-ı Kerim okuyup bağışlama şeklinden hocalarımız hep insanlarımızın yanında. Olmaya da devam edeceğiz inşallah" dedi.

Haberin Devamı

Ali Erbaş, Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı

'CAMİLER MEKTEPTİR, MEDRESEDİR'

Külliye içinde Abdülbaki Ögel Camii'nin açılışında da konuşan Ali Erbaş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bugün 90 bin camimiz var. İşte camilerimizden birisi de burada Abdülbaki Ögel Camii. Camilerimiz, bizim için sadece ibadet edilen bir yer değil her camimiz bir mekteptir, bir medresedir çünkü hocalarımız cami dersleri yapıyorlar. Her gittiğim yerde cemaatimizi cami derslerine davet ediyorum. Çocuklarımız okula gitmedikleri zamanlarda, hafta sonlarında, mesai saatleri dışında camilerimize gelsinler; bilmediklerini öğrensinler. İslam; ilim, irfan, bilgi, hikmet üzerine medeniyetini kurmuş bir dindir. İlimden, irfandan, bilgiden, hikmetten yoksun olduğumuz zaman geri kalırız, maddi ve manevi olarak ilerleyemeyiz. Dolayısıyla işte burada şehitler diyarı bundan 107 yıl önce binlerce dedemizin şehit olduğu bu topraklarda medeniyetimizin unsularına ne kadar çok sahip çıkarsak o kadar çok rabbimizin rızasına uygun işler yapmış oluruz."

Konuşmanın ardından protokol üyeleri tarafından hayırsever iş insanlarına plaket verildi. Kurdele kesiminin ardından Başkan Erbaş, müftülük hizmet binasını ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Ali Erbaş, katılanlarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Haberin Devamı

Ali Erbaş, Sarıkamış şehitleri için okunan 107 bin hatmin duasını yaptı

KIZILÇUBUK MEVKİSİNİ ZİYARET ETTİ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret etti. Gençlerle çocuklara kahramanlık destanının sık sık hatırlatılması ve anlatılması gerektiğini belirten Erbaş, "Bu toprakların altında şehit olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Atalarımızı incitecek yanlış davranışlar yapmamamız gerekiyor. Rabb'im hepsine rahmet eylesin, ruhları şad olsun. Vatanımız, devletimiz, ezanımız, bayrağımız ilelebet payidar olsun. Milletimiz her zaman birlik ve beraberlik içerisinde, sağlık afiyet içerisinde ilelebet payidar olsun. Tekrar bütün şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.

Sarıkamış harekatı sırasında yoğun çatışmaların yaşandığı, birçok askerin çatışmada ya da donarak şehit düştüğü, Soğanlı ve Allahuekber Dağları arasındaki Kızılçubuk Mevkisi’ni de ziyaret eden Erbaş, "Sarıkamış şehitlerinin 107'nci yıl anma merasimleri için buradayız. Merasim yarın olacak ama biz bir gün önce dedelerimizin savaştığı, şehit oldukları yerleri görelim istedik. Benim de iki dedem, hem babamın babası, hem annemin babası 6 sene kadar bu topraklarda düşmanla savaşmış" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ÇARIK PARÇALARIYLA AÇLIKLARINI GİDERMEYE ÇALIŞMIŞLAR'

Şehitlerin sıkıntılarla mücadele verdiğini anlatan Erbaş, şunları söyledi:

"Dün akşam telefonla annemle konuştum. Anneme dedim ki, babanın sana anlattığı hatıralarından aklında kalanlar var mı? Şunu özellikle söyledi, dedemde üç kurşun yarası varmış, onu atlatmış, yaraları iyileşmiş. Ancak açlıktan, çarık parçalarını kızartarak, közleyerek açlıklarını gidermişler. Çarıklar tabi dayanmıyor, parçalanıyor. Parçalanan çarıkları da atmıyorlar, yemek için onu kullanıyorlar. Bu kadar büyük sıkıntılarla dedelerimiz bu topraklarda vatan mücadelesi vermişler. Cenabı Hak hepsine rahmet eylesin."

Ali Erbaş, daha sonra şehitler için dua etti.