Gündem Ankara’da Altınok İzmir’de Dağ

Ankara’da Altınok İzmir’de Dağ

19.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 48 ildeki adaylarını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı da Hamza Dağ oldu. Malatya, Sakarya, Trabzon ve Kahramanmaraş ile Ağrı ve Afyon’da yeni isimleri aday gösteren AK Parti, 16 ilde ise mevcut isimlerle “yola devam” dedi. 2 belediyede kadın aday seçildi.

Ankara’da Altınok İzmir’de Dağ

Ayşegül Kahvecioğlu - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un da aralarında bulunduğu 26 ilin ardından partisinin aday göstereceği kalan 48 ilin adaylarını dün açıkladı.

Haberin Devamı

AK Parti, 48 ilin 4’ü büyükşehir 6’sında yeni isimleri belediye başkan adayı olarak gösterdi. Bu iller Malatya, Sakarya, Trabzon, Kahramanmaraş, Ağrı ve Afyonkarahisar oldu. Mevcut başkanlarla yola devam edilecek iller ise “Kayseri, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep, Aksaray, Zonguldak, Çorum, Muş, Sivas, Yozgat, Uşak, Şırnak, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale ve Gümüşhane” olarak sıralandı.

İki kadın aday

Parti yalnızca iki belediye başkanlığı için kadın aday belirledi. Gaziantep’in mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yine AK Parti’nin tek kadın büyükşehir adayı oldu. Ayrıca AK Parti, 2019 seçimlerinde HDP’nin kazandığı ancak daha sonra kayyum atanan Iğdır’da da kadın aday çıkardı. Partinin adayı Ülkü Öcal oldu.

Haberin Devamı

2019 seçimlerinde CHP’nin kazandığı illerde AK Parti’nin kimleri aday göstereceği özellikle merak ediliyordu. Bu kapsamda Adana, Ankara, Antalya, İzmir, Hatay ve Tekirdağ ile Bolu, Burdur ve Bilecik adayları da belirlenmiş oldu.

Adana’da mevcut Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispirli’yi aday gösteren AK Parti’nin Ankara tercihi Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Antalya’da ise Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, CHP’nin adayına karşı yarışacak. CHP’nin kalesi İzmir’de AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ aday olurken, Hatay’da eski AK Parti’li vekil Mehmet Öntürk, Tekirdağ’da geçtiğimiz yıl şarkıcı Melek Mosso‘ya konser verdirdiği için eleştirilen ve ardından görevinden istifa eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Bolu’da İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Burdur’da 2019 seçimlerinde de AK Parti’nin adayı olan ve CHP’ye karşı kaybeden Mehmet Şimşek ile Bilecik’te Bayırköy Belde Belediye Başkanı Mustafa Yaman aday gösterildi.

4 ilde MHP ile yarış

AK Parti, 2019 seçimlerinde Cumhur İttifakı ortağı MHP’li adayların kazandığı Amasya, Bayburt, Karabük ve Karaman’da da aday çıkardı. Bu 4 ilde AK Parti ve MHP yine adaylarını yarıştıracak.

Deprem illerinde büyük değişiklik

6 Şubatta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felâketinin ardından bölge illerinden gösterilecek belediye başkan adayları da belli oldu. Depremi yaşayan 11 ilden CHP’li Hatay ve Adana, MHP’li Osmaniye ve kayyum belediyesi Diyarbakır’ın dışındaki tüm illerin belediyeleri AK Parti’nin elinde bulunuyordu. AK Parti, söz konusu 7 ilden Elazığ’ın belediye başkan adayı 7 Ocak’ta açıklamış; mevcut başkanla yola devam kararı almıştı. Kalan 6 ilin 4’ünde ise yeni isimler aday gösterildi. Kahramanmaraş’ta mevcut başkan Hayrettin Güngör’ün yerine Fırat Görgel; Malatya’da Selahattin Gürkan yerine Sami Er, Adıyaman’da Süleyman Kılınç yerine Ziya Polat, Kilis’te Servet Ramazan yerine Reşit Polat aday gösterildi. Yalnızca Gaziantep ve Şanlıurfa’da mevcut başkanlar yeniden aday yapıldı.

Haberin Devamı

Ankara’da Altınok İzmir’de Dağ

‘Ankara için altıok değil Altınok’

- Ziyaretçiler ellerinde Türk ve AK Parti bayrakları ile sabahın erken saatlerinde programın yapıldığı ATO Congresium’un önüne geldi. Program nedeniyle polis salon çevresinde çok yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yüzlerce polis hem salon dışında hem içinde görev aldı. Program alanı havadan helikopterle denetlendi.

Haberin Devamı

- Katılımcılar salonda dev ekranlarda “Hazırız Kararlıyız” yazılı pankartla karşılandı. Programda, “Hep yeni hep ileri AK Parti”, “Bir şehir bir millet bu kalplerin ortasında, Ankara canım Başkentim”, “Ankara kararlıyız biz çalışmaya her taşında her sokağında”, “Durmadan her köşede, çalışıp hizmet etmeye, hazırız ve kararlıyız”, “Gidecek yolumuz uzun haydi”, “Yeniden Türkiyem” seçim şarkıları çalındı.

- Salonda Ankara adayı Turgut Altınok için sık sık “Efsane Turgut Başkan”, “Başkent burada Altınok’un yanında” sloganları atıldı. Erdoğan Ankara adayını, “Şimdi geldik ev sahibine” sözleriyle duyurdu. Altınok sahneye çağrılırken, “Ankara için altıok değil Altınok diyoruz” denildi.

‘MHP adaylarını destekleyeceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin aday tanıtım toplantısında Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin adaylarını destekleyecekleri 7 il dışındaki tüm büyükşehir ve il belediye başkanlarını ilan etmelerinin ardından, cumartesi İstanbul’dan başlayarak ilçe adaylarının tanıtımını yapacaklarını, 30 Ocak’ta da seçim beyannamelerini açıklayacaklarını söyledi. Aday listelerini en geç 20 Şubat’ta seçim kurullarına teslim edeceklerini kaydeden Erdoğan, özetle şöyle devam etti:

Haberin Devamı

TABUTA SON ÇİVİYİ ÇAKTI: CHP, mevcut yönetim altında maalesef emperyalistlerin koç başlığına soyunmuş durumdadır. CHP’nin bölücü terör örgütünün güdümünden çıkamadığı için meşruiyet krizi yaşayan DEM’lilerle yaptığı işbirliği bu kirli oyunun en son sahnesidir. Birlikteliklerini artık iyice afişe ettiler. Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu partinin tabutuna en son çiviyi kurultay kürsüsünden teröristlere selam göndererek, bölücülerle iş birliği yaparak bizzat Özgür Efendi çaktı. Bölücü örgütün muhiplerinden izin ve icazet almadan CHP yönetimi adım atamıyor, teröre “terör”, teröriste “terörist” dahi diyemiyor. 31 Mart’ta sadece şehirlerimizi gerçek belediyecilikle buluşturmakla kalmayacağız. Özgür Efendi’yi de esaretten kurtarıp özgürleştireceğiz.

SANDIKLARI PATLATACAĞIZ: Partimizin kuruluşundan bu yana 17 defa sandıktan milletimizin ferasetiyle çıktık. Belediye başkanlarımız, adaylarla, belediye meclis üyelerimiz hep birlikte kapı kapı dolaşıp, çalmadık kapı, sıkmadık el bırakmayacağız. 31 Mart’ta sandıkları Allah’ın izniyle patlatarak sandıklardan çıkacağız.

TIPIŞ TIPIŞ OY VERMEK ZORUNDA DEĞİL: Önümüzdeki 73 gün boyunca durmadan, dinlenmeden koşturacaksınız. CHP zihniyetinin yaptığı gibi vatandaşın oyunu çantada keklik görmeyeceksiniz. Şahsımız dahil, hiç kimseye tıpış tıpış oy vermek zorunda değildir. Hemşehrilerimizi, şehirlerini en başarılı şekilde bizim yöneteceğimize tek tek ikna edeceğiz. Partimizin adayları için nasıl gayret gösteriyorsak MHP adaylarını destekleyeceğimiz Manisa, Mersin, Bartın, Erzincan, Kars, Kırklareli, Osmaniye’de de aynı azim, şevk ve samimiyetle çalışacağız. Cumhur İttifakı’nda ayrım asla olmayacak.

CİBİLİYETLERİNDE VAR: Parlamentoda çıkmış biri, grup başkan vekilim Leyla Hanım’a bayrağımıza saldırdığına dair edepsizce ifadeler kullandı. AK Parti’nin hiçbir ferdi bayrağımıza paçavra demez, o sizin cibiliyetinizde var. AK Parti ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ diyerek yola çıkanların partisidir. Meclis’in kürsüsündeki o dokunulmazlığa sığınarak bu tür cibiliyet noktasındaki eksiklerle AK Parti’ye saldıramazsınız. Bu mübarek topraklar üzerinde kimsenin ameliyat yapmasına müsaade etmeyeceğiz.

‘Ankaramız dünya başkenti olacak’

Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediyesi adayı Turgut Altınok, “Aday olmamızı sağlayan Cumhurbaşkanımıza, Cumhur İttifakı’na, MHP Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey’e, BBP Genel Başkanımız Mustafa Destici ve Ankara il teşkilatlarımıza teşekkür ediyorum. Biz bütün Ankara’nın hizmetkarı olacağız. Ankara hak ettiği hizmetleri alacak. Ankaramızı bir dünya başkenti yapacağız” dedi. Öte yandan MHP lideri Bahçeli, Altınok’u telefonla arayarak tebrik etti. Bahçeli’nin, Altınok’a “İnşallah Ankara’yı kazanacağız” dediği öğrenildi.

17’si büyükşehir 48 ilin adayları

Adana: Fatih Mehmet Kocaispirli

Adıyaman: Ziya Polat

Afyonkarahisar: Hüseyin Ceylan Uluçay

Ağrı: Mehmet Salih Aydın

Aksaray: Evren Dinçer

Amasya: Mehmet Uyanık

Ankara: Turgut Altınok

Antalya: Hakan Tütüncü

Ardahan: Yunus Baydar

Batman: Adil Sebati Ceylan

Bayburt: Mete Memiş

Burdur: Mehmet Şimşek

Bilecik: Mustafa Yaman

Bolu: Muhammed Emin Demirkol

Çorum: Halil İbrahim Aşgın

Diyarbakır: Mehmet Halis Bilden

Gaziantep: Fatma Şahin

Gümüşhane: Ercan Çimen

Hatay: Mehmet Öntürk

Hakkâri: İsmet Ölmez

Iğdır: Ülkü Öcal

İzmir: Hamza Dağ

Kahramanmaraş: Fırat Görgel

Karabük: Özkan Çetinkaya

Karaman: Mevlüt Akgün

Kayseri: Memhduh Büyükkılıç

Kırıkkale: Mehmet Saygılı

Kırşehir: Osman Arslan

Kilis: Reşit Polat

Kütahya: Kamil Saraçoğlu

Konya: Uğur İbrahim Altay

Mardin: Abdullah Erin

Malatya: Sami Er

Muş: Feyat Asya

Nevşehir: Memet Savran

Niğde: Emrah Özdemir

Sakarya: Yusuf Alemdar

Sivas: Hilmi Bilgin

Siirt: Ekrem Olğaç

Şanlıurfa: Zeynel Abidin Beyazgül

Şırnak: Mehmet Yarka

Tekirdağ: Cüneyt Yüksel

Trabzon: Ahmet Metin Genç

Tunceli: Erkan Eroğlu

Uşak: Mehmet Çakın

Van: Abdulahat Arvas

Yozgat: Celal Köse

Zonguldak: Ömer Selim AlFan