Gündem Aday listesi maratonunda kontenjan pazarlığı: CHP'den tatmin edici bir teklif gelmedi

Aday listesi maratonunda kontenjan pazarlığı: CHP'den tatmin edici bir teklif gelmedi

07.04.2023 - 13:39 | Son Güncellenme:

Aday listeleri için sürede sona yaklaşılırken Başkentte son kulis bilgilerini CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova değerlendirdi.

Partiler, 14 Mayıs seçimleri için milletvekili aday listelerini en geç pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edecek. İttifakta yer alıp kendi listesiyle seçime girecek partilerin kendi oy güçleriyle milletvekili çıkarabilecek olması nedeniyle, seçimde ortak liste stratejisinin güçlü şekilde uygulanması bekleniyor

Haberin Devamı

Yeni görüşmeler, sürpriz buluşmalar... Peki Başkentte neler oluyor? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgileri paylaştı.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini değerlendir. Canova'nın açıklamaları şöyle;

Millet İttifakı cephesinde tek liste ihtimali gündeme geldikten sonra Cumhur İttifakı cephesi yeni stratejik adımlar atma gayretinde. İki ittifak birbirini kolluyor diyebilirim. Stratejik adımlardan biri DSP ile görüşmekti.

DSP’nin ittifaka dahil edilmesi gündemdeydi. Takvim henüz netleşmemişti. AK Parti, DSP’ye birlikte yürüyelim teklifini götürdü. AK Parti listelerinden DSP’nin seçime gidilmesi ana teklif edilen unsur.

Ben görüşme sonrası Önder Aksakalla konuştum. “Kontenjan teklif edildi mi?” Dedim, “Kontenjan konuşulmadı” dedi.

Haberin Devamı

Millet İttifakı’ndan ne bir talep bize gelmedi dedi. “Kılıçdaroğlu desteğinizi bekliyorum ifadesini bile kullanmadı” dedi Aksakal. Bugün AK Parti ile yaptıkları görüşme sonrası yapacakları değerlendirmenin de olumlu sonuçlanmasını ben bekliyorum. Sonrasında hem yanıtlarını hem taleplerini iletecekler.

Ben beklentilerini sordum Aksakal dedi ki “diğer partilerle olan konumdan farklı olmaz” dedi.

Kulislere 3 ismin seçilecek yerden diğer isimlerin gri listeden olabileceği formülü yansımıştı. DSP ile de böyle bir formül mü konuşulur bunu göreceğiz.

Yeniden Refah Partisi kendi adaylarını çıkarma eğilimindeydi görüşmeler devam ediyor. Şu an kulislere yansıyan 13-14 ilde Yeniden Refah Partisi’nin AK Parti listelerinden girebilmesine dönük formülün konuşulduğu üzerinde. Ama nihai sonuç yok.

Yeniden Refah ile DSP ile gelişmeler yaşanırsa BBP ile de liste ittifakı olacaktır. MHP listesini sundu. Fethi Yıldız götürdü Yüksek Seçim Kurulu’na. Ben de sonrasında Yıldız’ı aradım. “Listenizi sunmanıza rağmen 9 Nisan’a kadar ortak liste arayışının süreceği bunun ihtimal dahilinde olduğu konuşuluyor ne dersiniz?” Dedim.

Yıldız, “Bahçeli’nin ortak liste makul değil” açıklamasını hatırlattı. “MHP kesin ve nettir adayımız kesin, kararımız net dedik. Şimdi de listemiz nettir diyorum” dedi.

Haberin Devamı

MİLLET İTTİFAKI CEPHESİNDE 4 PARTİ CHP LİSTELERİNDEN ADAY GÖSTERİLECEK DENDİ. UZLAŞTILAR MI?

Görüşmeler hala sürüyor. Sonuçlanmadı, hep vurguluyorum, 9 Nisan’a kadar tamam diyemeyiz. İlk kez çarşamba günü biz duyurmuştuk. İttifak içinde ittifak sonuç almayınca tek liste üzerinde yoğunlaşmaya başladılar. Çalışmalar tek listenin gerçekleşmesi yönünde. 300’ün üzerinde vekil çıkarabiliyorlar.

Şunu söyleyebilirim. CHP diğer partilere tatmin edici bir teklif götürmedi. Dolayısıyla görüşmeler devam edecek. DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti arasında ayrı süreç işliyor.

CHP’nin aklındaki formül 10 vekillik kontenjanın üst limit olması, her partiye 10 vekillik kontenjan, seçilecek yerlerde partilerin ağırlığına göre listelerde yerleştirme yapılması, X partisine 3 yerden listede seçilecek yerden milletvekilliği geri kalan yerden daha alt sıralarda.

Z partisine 5 seçilecek yerden, geri kalan 5 alt sıralardan. Toplam 10 ama bu 10 sıranın nasıl dağılacağı partilerin kendi ağırlıkları ile alakalı gibi bir formülden bahsediliyor.

Haberin Devamı

Dün akşam edindiğim bilgilere göre Saadet Partisi Başkanı Karamollaoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Karamollaoğlu sıkıntılı günlerde hep orta yolu arayan bir isim olarak orada gelişmişti bugüne kadar. Saadet Partisi diğerlerine göre çok daha köklü bir parti. Yeniden Refah Partisi’nin gerisinde kalmak istemiyor şeklinde konuşuluyor.

Temel Karamollaoğlu’nun sonuç odaklı Kılıçdaroğlu ile görüştüğü ifade ediliyor.

CHP’nin anketler üzerinden teklifte bulunduğu iddiaları vardı. Diğer partiler şöyle diyor: “Her partinin elinde çok sayıda anket var. Bunlar bir kriter değildir. Tek liste teklifi CHP’den gitti.” “Elimden gelen bu demesi yeterli olmaz daha fazla talepte bulunması da çok normal” yorumlarında bulunuyor DEVA, Gelecek Partisi.

DEVA, Saadet Partisi kesin karar alınırsa CHP listelerinden girecekse bunu YSK’ya bildirebilirler. Bugün 17.00’ye kadar ittifak protokolü verilebilir. Bu olmazsa 9 Nisan’da listelerde uzlaşma olup olmadığını göreceğiz.

Haberin Devamı

İYİ PARTİ, CHP FERMUAR SİSTEMİ İLE ORTAK LİSTE ÇALIŞMASI YAPILIYOR DENİLİYORDU ORADA NE OLDU?

Tam anlaştılar diyemiyoruz. Bugün öğleden sonra toplantı olacak. Bu akşam veya en geç yarın sabaha kadar sonuçlandırılması hedefindeler. Kılıçdaroğlu ve Akşener pazartesi günü görüşme yapmıştı. Ortak liste yapılacak il sayısının tek liste için artırılması teklifini götürmüştü Akşener’e. Şimdi biraz ortak liste yapılacak illerin sayısı ne kadar artırılabilir. İYİ Parti ve CHP onu konuşuyor. 11 ilde uzlaşıldı diye kulislere yansımıştı. Görüşme bitmedi, fermuar liste diye açıklanan 11 il için problem var. Şimdiden net rakam vermek doğru olmaz mesajı veriliyor.

İYİ Parti’nin mümkün olduğunda ortak listeyi dar tutma hedefinde olduğunu anlıyorum ben. 11 il dahil sonuç devam ediyor. Netice itibarıyla bugün öğleden sonra tekrar bir araya gelinecek. Yarın zaten parti meclisi var CHP’de. Meclise CHP somut verilerle gitmek istiyor. Belki yarın altı lider yeniden görüşebilir. Kulislerde bunlar konuşuluyor.