Gündem Antalya’da sonuç yine değişmedi!

Antalya’da sonuç yine değişmedi!

29.05.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı için yapılan dünkü ikinci tur seçimde Antalya’nın galibi yine Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kesinleşmemiş sonuçlara göre, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 56.85 Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 43.15 oy aldı. Rakamsal olarak değerlendirildiğinde sandıklardan Kemal Kılıçdaroğlu’na 797 bin 262, Recep Tayyip Erdoğan’a ise 667 bin 720 oy çıktı.

Antalya’da sonuç yine değişmedi

Oktay Pirim - 14 Kasım seçiminde Antalya’da Kemal Kılıçdaroğlu 890 bin 202, Recep Tayyip Erdoğan ise 667 bin 720, Sinan Oğan ise 107 bin 840 oy almıştı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci tura göre oyu yaklaşık 70 bin azalırken, Recep Tayyip Erdoğan da fazladan yaklaşık 40 bin oy almayı başardı.
Ne var ki, Sinan Oğan’a verilen 107 bin 849 oyun iki adaydan hangisine ve hangi oranda kaydığını kestirmek olanaklı değil. Çünkü burada ilginç bir denklem var. ATA İttifakı bileşenlerinden Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Ümit Özdağ ikinci tur için destekleme tercihini Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana yapmış, Sinan Oğan ise Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında yer almıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin seçmen sayısı bakımından beşinci ili olan ve farklı 19 ilçede değişik seçmen profili barındıran Antalya’da Sinan Oğan’a ilk turda verilen oyların daha çok milliyetçi muhafazakâr yerleşim birimlerinde etkili olduğu yorumu yapılabilir.

Antalya’da 1 milyon 906 bin 937 kayıtlı seçmen var. 14 Kasım seçimlerinde sandığa ancak 1 milyon 704 bin 398 kişi gitti, kullanılan oylardan 1 milyon 675 bin 654’ü geçerli sayıldı. Dünkü seçimlere bakıldığında oy kullanan seçmen sayısında artış görülüyor ancak 14 Mayıs’a göre 87 bin seçmen dün sandığa gitmedi.

Antalya’da sonuç yine değişmedi

İlçelerin tavrı

Oy kullananların sayısındaki artışın yanı sıra, seçmen tercihinde ilçeler arasında ilk tura göre benzer sonuçları görüyoruz. Örneğin büyük ilçelerden belediye başkanlığının AKP’de olduğu Kepez’de daha önce yüzde 49.67 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu dünkü seçimde bu oranı yüzde 53.79’a yükseltti. Yine belediye başkanlığı MHP’de olan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun memleketi Alanya’da da seçim yine yüzde 52.6 ile Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlandı. 19 ilçeden 12’ini Kemal Kılıçdaroğlu kazanırken en yüksek oyları ise Muratpaşa, Konyaaltı ve Kemer’de elde etti. Bu ilçelerdeki oy oranları yüzde 60’lar dolayında.
Kentin dağlık kesimi olarak nitelendirilen Korkuteli, Gündoğmuş, Akseki gibi seçmen sayısı az olan ilçelerin tercihi ise 1. Tur oylamada olduğu gibi dün de Recep Tayyip Erdoğan’dan yana oldu.

Haberin Devamı

Antalya’nın geniş sera alanlarıyla tarım kesimini temsil eden Kumluca, Finike ve Demre’de seçmenler Recep Tayyip Erdoğan’ı tercih etti, iki aday arasındaki oy farkı ise bir iki puanı geçmiyor.

Isparta

Birinci turda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 53.65 oy almıştı Isparta’da ve tüm ilçelerin oyları da Erdoğan lehine kullanılmıştı. Dünkü seçimlerde Erdoğan oy oranını yüzde 57.67’ye yükseltti. Kılıçdaroğlu ise 115 bin oy alarak yüzde 42.33’de kaldı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun oyunda yaklaşık 4 puanlık bir artış olduğu görülüyor.

Burdur

Akdeniz Bölgesi’nin bir diğer kenti Burdur’da da ipi yüzde 55.81 ile Recep Tayyip Erdoğan göğüsledi ve bundan önceki seçime göre oylarında yüzde 4 oranında bir artış kaydetti. Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy ise ilk tura göre yüzde 4 puan artmasına rağmen yüzde 44.18’da kaldı.

Haberin Devamı

Burdur ilçelerinde ise parçalı bir yapı oluştu. Buna göre, Ağlasun, Bucak, Gölhisar, Tefenni, Kemer, Altınyayla, Çavdır ve Çeltikçi ilçelerini Recep Tayyip Erdoğan, merkez, Yeşilova, Karamanlı ilçelerini ise Kemal Kılıçdaroğlu kazandı.