Gündem ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Temmuzda asgari ücret ne kadar olacak (brüt ve net)? Yeni asgari ücret ne zaman açıklanacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Temmuzda asgari ücret ne kadar olacak (brüt ve net)? Yeni asgari ücret ne zaman açıklanacak?

28.06.2022 - 22:42 | Son Güncellenme:

Asgari ücret zammı için kabine toplantısı milyonlarca çalışan tarafından bekleniyordu. Cumhurbaşkanı başkanlığında kabine toplantısı gerçekleştirildi. Artan enflasyon rakamları sonrasında asgari ücret zam beklentisi oluştu. Asgari ücret konusunda Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı.Peki temmuz asgari ücret zammı ne kadar olacak? Net brüt yeni asgari ücret kaç TL'ye çıkacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Temmuzda asgari ücret ne kadar olacak (brüt ve net) Yeni asgari ücret ne zaman açıklanacak

Asgari ücret son dakika gelişmeleri son günlerin yakından takip edilen konuları arasında bulunuyor. Asgari ücrete senenin başında yapılan zam sonrasında 4253 TL'ye yükselmişti. Asgari ücrete ek zam beklentisi sonrasında zam gelişmeleri merak konusu oldu. Asgari ücret zammı hakkında açıklamalar gündeme geliyor.  Peki asgari ücret zammı ne kadar olacak? Yeni asgari ücret zammı temmuz ayında mı yapılacak?

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMALARI

Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada çalışmalar tamamlandığı zaman kamuoyu ile paylaşacağını belirtmişti. Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı; “Sadece kamu çalışanları mı? Hayır, aynı zamanda emekli işçilerimizi de aynı şekilde koruyacağız. Çalışan emekçilerimizi korumak bizim görevimizdir. Önceki hafta sendikacılarımızla, işçi sendikalarıyla bugün işveren sendikalarımızla görüştük. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığı zaman önümüzdeki hafta başında veya hafta ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Daha birçok düzenleme yapıyoruz. Emekçiler şunu bilsinler; Türk Devleti söz verdi onları enflasyona ezdirmeyecek. Enflasyonun tahribatını da onaracaktır.”

Haberin Devamı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 29 Haziran Çarşamba günü saat 14.00'te Çalışma Bakanlığında toplanacak.

KABİNE TOPLANTISI'DA ASGARİ ÜCRET SUNUMU

Kabine toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammına ilişkin, ''Asgari ücreti artırırken işverenlerin omuzlarındaki kimi vergileri kaldırarak adil bir yük paylaşımı yapmıştık. Bunun için asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Yapılan artışın istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasına meydan verilmeyecektir. Bu konuda müjdeli haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz. NATO görüşmelerinden döner dönmez bunu milletimizle paylaşma fırsatını bulacağız.'' dedi

İŞVERENLERDEN AÇIKLAMA

Türkiye İşveren Sendikası asgari ücrete ek zam konusuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Açıklamada, "Asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağız ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile görüşlerimizi paylaşacağız" sözleri yer aldı.

Yayınlanan mesajda şu detaylar yer aldı : “Ülkemiz de tüm dünya gibi olağanüstü ekonomik şartların küresel boyutta yaşandığı bir dönemden geçiyor. Artan emtia fiyatları, enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizi gibi küresel sorunlar ve yüksek belirsizlik ortamı birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yapılacak değerlendirmelerde bu belirsizlik ortamının göz önünde bulundurulmasının kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

TİSK olarak, birinci önceliğimiz her zaman ülkemizin ve çalışma arkadaşlarımızın sürdürülebilir refahı oldu. Diğer yandan, böyle bir ortamda işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutmanın, üretimin devamlılığını sağlamanın da büyük önem taşıdığını biliyoruz. İşletmelerimizin karşılaştığı risk ve fırsatların birlikte değerlendirilmesini istiyoruz.

Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bizim için tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte büyüyebilmek esas. Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini kalıcı şekilde artıracak ve büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz. Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine açığız.

 

İşverenler olarak her zaman tüm sorumluluklarımızı tam ve eksiksik olarak yerine getirmenin bilinci içinde davrandık. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bugüne kadar olduğu gibi bu süreçte de devletimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizeriz.

Haberin Devamı

Bu vesile ile asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağımızı ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağımızı ifade etmek isteriz.

'Birlikte Mümkün' anlayışı ile bu dönemi yine işçi, işveren ve hükümetimizle birlikte açık diyalog ve dayanışma yoluyla en iyi şekilde aşacağımıza inanıyoruz. Geleceğimize, çalışanlarımıza, işletmelerimize ve işimize katkı sağlayacak her türlü karara destek vermeye hazırız."

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya CNN Türk'e yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Emekli maaşları memur maaşları derken sıra asgari ücrete geldi. Sayın Cumhurbaşkanı Türk İş Başkanı ile görüştükten sonra çalışma ile talimat verildiği ve bunun üzerinde çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. İşçi kesimi, işveren temsilcileri ve hükümet kanalının yetkilileri bu çalışmalara dahil oluyor.

Haberin Devamı

Bunun üzerinde 3 ana formül var. 1.si asgari ücret 2022 yılının 1.6 aylık döneminde 2800 liradan 4253 liraya yani yüzde 50 artmıştı. Geçen süre içerisinde 5 aylık enflasyon rakamına baktığımızda yüzde 34.62’ye geldiğini görüyoruz. 6. ayın enflasyonunu da bunun üzerine koyduğumuzda yüzde 37 ile 40 bandına çıkacağını tahmin ediyoruz.

Asgari ücretli enflasyon altında ezdirilmeyecekse 4253 lira 5725 liraya yükselmiş olacak. 2. bir formül ise yıllık enflasyon tahmini yüzde 75. Bunun ½'sinin çekilmesi söz konusu olabilir. O vakitte rakam 5847 liraya ulaşmış olacak.

3. bir formül ise bu daha ziyade işverenlere yönelik bir formül. Asgari ücretin üzerinde işverene bir sigorta maliyeti var o da 879 lira. Asgari ücretin sigorta priminin işverene yansıtılmaması düşünülüyor. Rakam da bu sefer 5132 liraya yükselecek.

Değişik kesimlerden farklı öneriler de var. Bunlardan bir tanesi 1 yıl boyunca sigorta primlerinin alınmaması, vergilerinin alınmaması şeklinde. Bakalım önümüzdeki dönemde nasıl bir tablo ortaya çıkacak."