Gündem ‘Atatürk’e hakaret var’ dediği için mahkûm oldu

‘Atatürk’e hakaret var’ dediği için mahkûm oldu

06.08.2008 - 01:48 | Son Güncellenme:

Yargıtay, “AKP’li belediyenin bastığı kitaptaki önsözde Atatürk’e hakaret var” diyen gazeteciye verilen tazminat cezasını onayladı. Bir üye karara şerh koydu

‘Atatürk’e hakaret var’ dediği için mahkûm oldu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AKP’nin kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde hakkında siyaset yasağı talebinde bulunduğu AKP’li Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, lise öğrencilerine bedava dağıttığı Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı eserinin 160 sayfalık Önsöz’ünde “Atatürk’e ve devrimlere ağır hakaretler edildi” diyen gazeteciden tazminat kazandı.
Karara muhalif kalan Yargıtay üyesi Mehmet Uyumaz, aynı daire görev yapan arkadaşlarının kararını eleştirirken, “Devletin temel değerlerine saldırının yer aldığı kitabın basımını ve dağıtımını sağlayan davacının tazminatla ödüllendirilmesi hukuka ve adalete aykırıdır. Toplumu derinden yaralayacaktır. Bu devleti kuranların da ruhları sızlayacaktır” dedi.

Yavuz’dan eleştiri
AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde de yer alan “Safahat” kitabının önsözü, ilginç bir tazminat davasına konu oldu.
Bir gazetede köşe yazan stratejist Hakan Yavuz, Silivri’deki bir konferansta, konuşmacılardan Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’ye de “Siz nasıl buraya konuşmacı olarak geldiniz?” dedi. Bunun üzerine Yavuz ile Belediye Başkanı Turan arasında tartışma yaşandı.
Sözkonusu kitabı soruşturan savcılığın takipsizlik kararı verdiğini belirten Turan, Hakan Yavuz aleyhinde tazminat davası açtı. Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi, dava sonunda Yavuz’u 2500 YTL tazminata mahkum etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de bu kararı onadı.

Muhalif kaldı
Karara muhalif kalan daire üyesi Mehmet Uyumaz, karşı oy gerekçesinde, kitabın önsözünde Cumhuriyet değerlerine saldırıldığını, Atatürk ve arkadaşlarına hakaret edildiğini belirterek, şu görüşleri savundu:
“Kitabın okullara dağıtılmasının, okul çağındaki genç beyinler üzerinde, cumhuriyetin temel değerleri hakkında olumsuz etki yapacağı da açıktır. Kitabın 82. sayfasında ‘Zafer sarhoşluğu, akıl sarhoşluğuna dönüştü’ sözleri yer almıştır. Burada kimin ve neyin kastedildiği açıktır. İstiklal Mahkemeleri, ‘Hükümetin emrinde ve hakimlerin keyfine göre cereyan eden mahkeme’ olarak yazılmış, Cumhuriyet devrinde Atatürk ve arkadaşlarının zulüm yaptıkları gösterilmek istenmiştir.”

Ruhları sızlayacak
Siyasilerin sert ve ağır eleştirilere katlanması gerektiğini de vurgulayan Uyumaz daha sonra şu görüşlere yer verdi:
 “Daire onama kararı ile Turan ödüllendirilmiştir. Devletin temel değerlerine saldırının yer aldığı kitabın basımını ve dağıtımını sağlayan davacının tazminatla ödüllendirilmesi hukuka ve adalete aykırıdır. Toplumu derinden yaralayacaktır. Bu devleti kuranların da ruhları  sızlayacaktır”