Gündem Bakan Fidan'dan BMGK'da dünyaya Gazze mesajı: Bu savaşı durdurmada tarihi bir sorumluluğumuz var

Bakan Fidan'dan BMGK'da dünyaya Gazze mesajı: Bu savaşı durdurmada tarihi bir sorumluluğumuz var

24.01.2024 - 00:59 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği "Filistin Dahil Ortadoğu'da Durum" konulu toplantıda konuştu. Bakan Fidan, "İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantörlük mekanizması kurulmalı." ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey katılımlı Filistin oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Fidan Gazze'deki insani yıkımın ciddi boyutlara ulaştığının altını çizdi. Acil ateşkesin ve bölgeye bir an önce insani yardımların ulaştırılmasının elzem olduğuna vurgu yapan Bakan Fidan, "Gazze ve ötesinde devam eden savaş, ne barış ne de teslimiyet getirebilir. Bu savaşı durdurmak için tarihi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır. Uluslararası toplum, Gazze ve Batı Şeria’da akan kanı durdurmakta hala aciz Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Şimdi ise İsrail Başbakanının siyasi bekasını uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü. Hali hazırda yaşanan savaşın İsrail'in güvenliğini sağlama amacı güttüğüne ve İsrail'in meşru müdafaa hakkı olduğuna dair iddialar inandırıcılıktan çok uzak. Üstelik bu iddiaları ortaya atanlar Filistin'in güvenliğinden hiçbir şekilde bahsetmiyor. Gazze ve Batı Şeria'daki tablo güvenliğe ve meşru müdafaa hakkına kimin daha çok ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koyuyor." dedi.

Haberin Devamı

Bakan Fidandan BMGKda dünyaya Gazze mesajı: Bu savaşı durdurmada tarihi bir sorumluluğumuz var

 

'GAZZE'NİN GELECEĞİ SADECE FİLİSTİNLİLERİN ELİNDEDİR'

BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği korumada başarısız olduğunu kaydeden Bakan Fidan, "İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki hükümlülüklerini ihlal ettiğine ilişkin Uluslar Arası Adalet Divanı'na yapılan başvuruyu memnuniyetle karşılıyoruz. BM Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliği korumada bir kez daha başarısız olmakta. Geçici çözümlerin işe yaramayacağını artık hepimiz biliyoruz. Savaş sonrası senaryolar, Gazze'yi kimin yöneteceği üzerine kurulmamalı. Gazze'nin geleceği sadece ve sadece Filistinlilerin elindedir. İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantörlük mekanizmasının kurulması yönündeki çağrımızı yinelemek istiyorum" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’nin Ocak ayı dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné ile görüştü.

Bakan Fidandan BMGKda dünyaya Gazze mesajı: Bu savaşı durdurmada tarihi bir sorumluluğumuz var

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Filistin konulu toplantıya katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, temaslarına devam ediyor. Bakan Fidan, New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’nin Ocak ayı dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné ile bir araya geldi.

Bakan Fidandan BMGKda dünyaya Gazze mesajı: Bu savaşı durdurmada tarihi bir sorumluluğumuz var

Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Ahmed Attaf ile görüştü

Bakanlığın resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bakanımız Hakan Fidan, New York’ta Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Ahmed Attaf ile bir araya geldi." ifadelerine yer verildi.