Gündem Bakan Tunç: Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor

Bakan Tunç: Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor

22.09.2023 - 12:34 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor. 'Biz diyorlar terörü reddediyoruz' diyorlar. 'Biz insan hakları mücadelesi veriyoruz' diyorlar. 'Terörü ve şiddeti reddediyoruz, biz evlatlarımızı istiyoruz' diyorlar.” açıklamasını yaptı.

Bakan Tunç: Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere sabah saatlerinde kentte gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Vali Ali İhsan Su’dan kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulunan evlat nöbetindeki ailelerle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Bakan Tunç’u, ellerindeki Türk bayrakları ve çocuklarının fotoğrafıyla karşılayan aileler, kendileriyle tek tek görüşen Bakan Tunç’a çocuklarının anılarını ve nasıl kaçırıldıklarını anlattı.

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Tunç, ailelerin kar kış demeden cesur duruşlarının bölgede büyük bir rol oynadığını söyledi.

Diyarbakır annelerinin kararlılığının çok önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Tunç, “Bugün medeniyetlere beşiklik yapmış bölgemizin, ülkemizin en önemli kentlerinden Diyarbakır’ımızdayız. Tarih kenti, peygamberler, evliyalar ve sahabeler diyarı Diyarbakır’ımızdayız. Valimizi ziyaret ettikten sonra, ilimizdeki yatırımlarla ilgili değerlendirmemizi yaptıktan sonra ilk programımızı Diyarbakır annelerimizi ziyaretle başladık. Onlarla selamlaştık, sohbet ettik. Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor. Biz diyorlar terörü reddediyoruz diyorlar.

Haberin Devamı

Bakan Tunç: Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor

Biz insan hakları mücadelesi veriyoruz diyorlar. Terörü ve şiddeti reddediyoruz, 'biz, evlatlarımızı istiyoruz' diyorlar. Bu mücadeleye büyük bir fedakarlıkla, büyük bir cesaretle bin 481 gündür devam ediyorlar. 3 Eylül 2019’da başladıkları evlat nöbetinde bugün bin 481’inci gün. Aradan tam 5 yıl geçti. 5 yıldan bu yana kararlı bir şekilde kar kış demeden, pandemi demeden, deprem felaketleri demeden bu mücadeleden hiç taviz vermeden devam ediyorlar. Onların bu kararlılığı gerçekten çok önemlidir. Onlara müteşekkiriz. Özellikle terörün belinin kırılması noktasında onların bu cesur duruşları bölgede büyük bir oral kaynağı oldu. Bu süre içerisinde evlat nöbetine 366 aile katıldı. Bugüne kadar da 46 aile evladına kavuştu” dedi.

"EVLATLAR KURTULUNCAYA KADAR MÜCADELE DEVAM EDECEK"

21 yıldan bu yana Türkiye’de demokrasi standartlarını hayal edilemeyecek şekilde yükselttiklerini ifade eden Tunç, şunları kaydetti:

“Temennimiz diğer annelerimizin de evlatlarına bir an önce kavuşmalarıdır. Ve ülkemizin terörden arınmış huzurlu bir geleceğe Türkiye yüzyılında adım atmamız. Bu noktada annelerin bu cesur duruşuna çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de özellikle önümüzdeki süreçte bugüne kadar olduğu gibi 21 yıldan bu yana demokrasimizin standartlarını hayal dahi edilemeyecek şekilde yükselttik. Adaletin tesisi, adalete güven noktasında insan haklarının önündeki engellerin birer birer kaldırılması ve özgürlükler noktasında çok önemli mesafeler aldık. Bundan sonra da inşallah bu kararlılığımızı sürdüreceğiz. Ve çocuklarımızın, gençlerimizin, özellikle huzurlu bir geleceğe milletçe kavuşabilmemiz anlamında Diyarbakır annelerimizin de bu mücadelesine destek olmaya her daim devam edeceğiz. Hep beraber terörün kökünü kazıncayana kadar, evlatlar kurtuluncaya kadar bu mücadele İnşallah devam edecek.”

Haberin Devamı

Bakan Tunç: Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor

'21 YILDIR İKTİDARDAYIZ'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, beraberindekilerle AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek, İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın ile görüştü. Bakan Tunç, parti binasında düzenlenen ‘Teşkilat İstişare Toplantısı’nda partililerle bir araya geldi. Burada konuşma yapan Bakan Tunç, demokrasinin standartları anlamında birçok mesafe alındığını belirterek, “21 yıldır iktidardayız. Nereden nereye geldiğimiz, ülkemizi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nasıl geliştirdiğimiz, demokrasinin standartlarını nasıl yükselttiğimiz ortada. İşte bu karşılıklı güven, 21 yıllık başarı. 21 yıl önce Diyarbakır nasıldı, bugün nasıl? Milyarlarca yatırıma sahne olmuş bir vilayetimiz. Diyarbakır'da biraz önce kapatılan cezaevini, o nezarethaneleri, görüşme odalarını ziyaret ettik. Nereden, nereye geldik? O cezaevlerinde tabela vardı, 'Sadece Türkçe konuşacaksın. Oğlunla ana dilinde konuşamazsın' diye. Çocuğuyla cezaevine gittiğinde kendi diliyle konuşamazdı insanlar. Siyaset, propaganda yapamazdı. Seçim sathı mahalinde istediği dille şimdi konuşabiliyor. O görüşmelerde istediği dille konuşabiliyor. Hatta öyle bir imkanlar çoğaldı ki şimdi görüntülü konuşmalar. İşte TRT Kurdi'den tutun da Kürtçe enstitü kurulmasına, ana dilde savunmaya varıncaya kadar. Tüm bunlar Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti iktidarının ve şimdi Cumhur İttifakı'nın destekleriyle uygulamalarıyla gerçekleştirildi” dedi.

Haberin Devamı

‘SOSYAL MEDYADA DEZANFORMASYONLA YABANCI KARŞITLIĞI YAPANLARIN TESPİTİ SÜRÜYOR’

Haberin Devamı

Sahte görüntülerle sosyal medya üzerinden yabancı karşıtlığı yapanlarla ilgili tespitlerin sürdüğünü ifade eden Bakan Tunç, “Hep ‘önce insan’ demeye devam edeceğiz. 21 yıllık uygulamalarımızla da insanı yaşatacak sosyal ve ekonomik projelere ağırlık verdik. Bundan sonra da inşallah yeni dönemde insanımızı güçlendirmek için eğitimden, kültürden sosyal politikalara çalışmalara devam edeceğiz. 21 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep insanı güçlendirmek, insanımızın refahını artırmak için çalıştık. Özellikle sosyal medya üzerinden yabancı karşıtlığı yapmak isteyen, sahte görüntülerle de bunu yaymaya çalışan, yalan haberlerle dezenformasyonla beyin yıkamaya çalışan o kişilerle ilgili tespitler zaten yapılmaya devam ediyor. Bundan sonra da yapılmaya devam edecek. Hukuk durağan değildir. Yeni ihtiyaçlara yönelik özellikle önümüzde yargı reformu strateji belgeleri ile insan hakları eylem planları ile yeni ihtiyaçlara göre kendi insanımız için, Avrupa istediği için değil, bunları yapmaya devam edeceğiz. İnsan haklarının standartlarını daha da yükseltmenin, demokrasimizi daha da güçlendirmenin gayreti içerisinde olacağız. Tabii ki Türkiye'yi terörden arındırma mücadelemiz devam ediyor, bu anlamda hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz. Milletimizin huzurunu bozmak isteyen hangi terör örgütü olursa olsun bunları temizleme noktasındaki gayretimizden, kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Milletimizin huzuru bizim için önemli olan. Milletimizin topyekun güvenliği, hangi ırktan, dinden, dilden olursa olsun, topyekun birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirerek inşallah yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

'BİZ BURADA MİKROFONDAN KONUŞABİLİYORSAK SİZLER SAYESİNDEDİR'

Bakan Tunç, lider bir ülkeyi inşa etmenin gayreti içerisinde olacaklarını belirterek, şöyle dedi:

“Dış politikada Sayın Cumhurbaşkanı'mızı zaten takip ediyorsunuz. İşte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yine yaptığı konuşmada, dünyada adaleti, barışı, mazlumu savunan kaç lider var? O kürsüden, 'Dünya 5'ten büyüktür' diyebilen ikinci bir lider çıkabildi mi bugüne kadar? Çıkmadı. Her genel kurul toplantısında bunları bütün dünyanın gözü önünde haykırabilen, dünyada adaleti, hakkaniyeti savunan Sayın Cumhurbaşkanı'mızla da gurur duyuyoruz, Türkiye eksenini oluşturan bir liderimiz. Milletimizle beraber artık dünyadaki özellikle çevremizde arabulucu rolü üstlenen hakkaniyetli, dengeli dış politikasıyla inşallah Türkiye Yüzyılı'nda güçlü, lider bir ülkeyi inşa etmenin gayreti içerisinde olacağız. Pandemiye, depreme, çevremizdeki sıkıntılara rağmen 5 yıllık bir istikrar sürecini yakaladık. Şimdi onun tecrübesiyle Cumhurbaşkanlığının 2’nci dönemine başladık. Türkiye Yüzyılı'nın da başlangıcındayız. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümü 29 Ekim, işte önümüzdeki 1 ay içerisinde Cumhuriyet Bayramı'nda 100 yılı tamamlamış olacağız. Geride kalan 100 yıllık bir tecrübemiz var. Bundan sonra da iktidarda hep sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz. AK Parti'nin en önemli özelliği ve 21 yıldan bu yana her seçimde açık ara birinci olmasının sebebi iktidarda milletin sesi olmasıdır. Milleti temsil etmesidir ve milleti ile beraber bu noktaya gelmesidir. Bundan sonra da milletimizden kopmadan, çünkü hep milletimiz bize destek verdi, milletimize borçluyuz. Biz burada bu mikrofondan konuşabiliyorsak sizler sayesindedir.”

Bakan Tunç: Diyarbakır anneleri dünyaya bir mesaj veriyor

KARPUZ FESTİVALİNE KATILDI

Diyarbakır’a sabah saatlerinde gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kentte düzenlenen 13’üncü Karpuz Festivali programına katıldı. Dağkapı Meydanı’nda yapılan festivale Tunç ile birlikte Vali Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Mehmet Sait Yaz, kamu kurum temsilcileri, vatandaşlar ve çocuklar katıldı. Festivalde jandarma ve emniyet stantları da yer alırken jandarmanın kadavra arama köpeği Pusat ve Sair, mayın arama köpeği eğiticileri tarafından verilen komutlarla çocukların ilgi odağı oldu. Festivalde karpuz yeme, karpuz yuvarlama yarışması, karpuza en çok yakışan çocuk ve en ağır karpuz yarışmaları düzenlendi.

’KÜRTÇE ŞARKI SÖYLEMEK VE KASET SATMAK YASAKTI’

Burada konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocukların ve gençlerin huzurlu bir geleceğe adım attığı istikrarlı kalkınma sürecinin hep devam edeceğini umduğunu söyledi. Tunç, "Aileyi, toplumu ve milleti topyekün ülkemizi güçlendirmeye devam edeceğiz inşallah. Adaletten hiç ayrılmayacağız. Hukukun üstünlüğünden kopmadan yolumuza devam edeceğiz. Bugüne kadar temel hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri birer birer kaldırdık. Ne engeller vardı. Ne tartışmalar oldu. Diyarbakırlı annemiz cezaevine gittiği zaman çocuğuyla kendi dilinde konuşamazdı. Bunun yolunu Recep Tayyip Erdoğan açtı. Siyasetçi kendi dilinde hitap edemezdi. Mahkemeye düştüğünde kendi dilinde konuşamazdı. Üniversitede ben kendi dilimde eğitim görmek istiyorum dediğinde bu mümkün değildi. Kürtçe şarkı söylemek ve kaset satmak yasaktı. O günleri yaşadı Türkiye, tüm bu yasakları kiminle aştı Türkiye, işte Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti iktidarıyla. İnşallah Cumhur İttifakıyla da hep beraber Türkiye Yüzyılı inşasında Diyarbakır’ın rolü çok önemli olacak. Türkiye, dünyanın en güçlü ülkesi olacak" dedi.

Konuşmaların ardından festivalde derece yapanlara ödül verildi.