Gündem Balıkçılar da bakanlık istedi

Balıkçılar da bakanlık istedi

07.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) kararına göre, Türkiye’ye tahsis edilen mavi yüzgeçli orkinos avcılık kota miktarı, 2023, 2024 ve 2025 yılları için ayrı ayrı olmak üzere yıllık 2.600.000 kg olarak belirlendi.

Balıkçılar da bakanlık istedi

ÖNDER YILMAZ Ankara - Orkinos avcılığı yapan gemilere hangi yıl için kota tahsis edileceğine ilişkin kura çekilişi dün Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü toplantı salonunda yapılırken, dava konusu da olan uygulamaya ilişkin sektör temsilcilerinin tepkileri TBMM Balıkçılığın Sorunlarına Araştırma Komisyonu’nda da gündem oldu.

Haberin Devamı

‘Kota gelsin’

İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Şekip Yalçın, balıkçılığın tanımı olmadığını, yedi ayrı bakanlıkla ilgili bir meslek icra ettiklerini söyleyerek, “Ne balıkçılık bakanlığı var ne de meslek olarak geçiyor” dedi. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya da balıkçılığa kota getirilmesini talep ederek, “Eğer kotasını belirlersek arkadaşımız, denize döktüğü veya yem fabrikalarına gönderdiği balığı değil, para edeni yakalayacak. Hırsımıza yenildiğimiz sürece önümüze gelen balığı yakalıyoruz” diye konuştu.

Uluslararası sularda...

Sektörün en büyük sorununun tekne büyütme yarışı olduğunu dile getiren Özkaya, bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Balıkçıların ödemek zorunda olduğu harcırahlara da değinen Özkaya, “Her sene artıyor, özellikle geleneksel balıkçılığın belini büküyor” dedi. Denizcilik, Balıkçılık ve Su Ürünleri Bakanlığı kurulması gerektiğini belirten Özkaya ayrıca, uluslararası sularda diğer ülkeler gibi avcılık yapmak istediklerini dile getirerek, “Yunan’ı, İtalyan’ı, Mısırlısı geliyor istediğini avlıyor; biz avlayamıyoruz. Akdeniz uluslararası sularında 12 mile kadar avcılık serbest, Kuzey Ege’de var, bunu öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 ‘Türkiye ilk 5’te’

Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Recai Sert, ülke genelinde orkinos avcılığı yapanların tekne sayısının 45’i geçmediğini belirterek, “Orkinos balığı herkesin kabusu oldu. O arkadaşların hakkı verilsin. Türkiye genelinde bunların listesi var. Geri kalan kota, tüm balıkçılık sektörüne dağılmalı. Şu anda bunun için açılmış 50 dava var” dedi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kübra Var Türk ise, “Orkinosta yüzde 3 olan kotamız yüzde 7.5’e çıktı. Türkiye ilk 5’e girdi. 2 bin ton üstünde kotası olan nadir ülkelerden biriyiz. Bu muazzam bir başarı. Giderek artacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz da, “Gemilerin hangi yıllarda avlanacağı konusunda kura çekilecek. Müracaat eden 218 gemi vardı, 192’si kabul edildi. Reddedilenlerin sebebi, birincil ağ araçlarının gırgır olmamasıyla ilgili” dedi. Deprem felaketi sonrası balıkçıların gemileriyle depremzedelere yardım taşıdığı için iş kaybına uğradıklarını da belirten Türkyılmaz, “Hatay bölgesindeki balıkçılarımız depremzede. Destek modeli konusunda bizlere destek verirseniz müteşekkir kalırız” diye konuştu.