Gündem 'Başarımız kimsenin hezimeti olmayacak'

'Başarımız kimsenin hezimeti olmayacak'

01.04.2024 - 05:25 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Özel, partisinin tarihi başarısının ardından yaptığı ilk açıklamada “Bilinmesini isterim ki bu galibiyetin bir kaybedeni yoktur. Bizim başarımız kimsenin hezimeti olmayacaktır. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun kimsenin kaybetmiş hissetmesini istemiyoruz” dedi.

Başarımız kimsenin hezimeti olmayacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçimde oy sayımı sürerken partisinin Genel Merkez’inden ilk değerlendirme açıklamasını yaptı. Özel özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YENİ BİR SİYASET: Seçim sonuçları göstermiştir ki bugün seçmen Türkiye’de yeni bir siyasetin kurulmasına, 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde iktidarın orantısız gücünü yerelden dengelemeye karar verdi. CHP ve milletimizle kurduğumuz Türkiye ittifakı bu seçimlerde tarihi bir sonuç elde etmiştir.

SEÇMENİN MESAJI: Bu mesaj benim okumamla, bizlerin okumasıyla şu şekildedir; “Biz ülkemizin bir hukuk devleti olarak kalmasını, kaybedilen hukuk devleti vasfının geri gelmesini istiyoruz. Biz ülkemizde ayrımcılığa karşı çıkıyoruz.”

KAYBEDEN YOK: Bilinmesini isterim ki bu galibiyetin bir kaybedeni yoktur. Bizim başarımız kimsenin hezimeti olmayacaktır. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun kimsenin kaybetmiş hissetmesini istemiyoruz.

Haberin Devamı

DEĞİŞİM ONAYLANDI: Seçmenlerimizin partimizin yaşadığı değişimi onayladıklarını, desteklediklerini, yüreklendirdiklerini, kendi şehirleri ve Türkiye için de istediklerini ifade etmek gerekiyor. Geçen mayıs ayında yaşadığımız büyük üzüntüden sonra seçmenimizde ortaya çıkan büyük duygusal kopuşa CHP’nin kurultayı ve o kurultayda genel başkanı ve yönetimi seçimle değişebilen bir partinin Türkiye’de var olduğunu gösteren başta Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na ve CHP’nin kimi desteklemiş olurlarsa olsun bütün delegelerine hepimiz çok şey borçluyuz.

YOK SAYILDIĞINI HİSSEDENLER: Kampanya boyunca CHP olarak seçmenin gündemi ile kurduğumuz bağın emeklilerden, gençlerden ve toplumda yok sayıldığını hisseden atanmayan öğretmenlerden, staj mağdurlarına, sesini duyurmak isteyen toplumun tüm kesimlerine kadar kurulan bu ilişkinin karşılık gördüğünü hep birlikte müşahede ediyoruz

GÖRÜLMEZ TAVAN TUZLA BUZ: Bugün elde ettiğimiz başarının en önemli mesajı şudur. CHP artık başının üzerindeki görülmez yüzde 25’lik tavanı söz verdiğimiz gibi kırmıştır, tuzla buz etmiştir.

TÜM DEMOKRATLARIN PARTİSİYİZ: Bu seçimlerde hiçbir siyasi parti ile ittifak kurulmadığı halde, CHP’nin gücü ve seçmenin vicdanının sandıkta kurduğu Türkiye ittifakı 2019 başarısını daha da büyütmüştür. Bu sonuçları bizleri rehavete sevk edecek bir galibiyet olarak asla değil, seçmenin bize açtığı bir kredi olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim. Tüm seçmen gruplarından gelen Türkiye siyasetinin akışını esastan değiştiren bu desteğin partimize büyük bir sorumluluk yüklediğinin farkındayız. CHP artık tüm demokratların partisidir. CHP sosyal demokratların partisidir ama aynı zamanda milliyetçi demokratların, muhafazakar demokratların, Kürt demokratların aynı anda birlikte oy verebildikleri partidir.

Haberin Devamı

‘Bu sonuçlar bizi kibirlendirmeyecek’

ASLA BÖBÜRLENMEYECEĞİZ: Bu seçimlerde ilk kez CHP’ye oy veren seçmenimiz emin olsunlar ki bu verdikleri destekten dolayı hiçbir zaman pişman olmayacaklar, hiçbir zaman mahcubiyet duymayacaklar. Bu sonuçlar bizi kibirlendirmeyecek, bugüne kadar taşıdığımızdan daha büyük bir sorumluluk altında olduğumuzu hissettirecek, asla böbürlenmeyeceğiz, aldığımız yükü sorumlulukla taşıyacağız.

Haberin Devamı

BÜYÜK ZAFERLERİN İLK ADIMI: Bu seçim gelecekte kazanacağımız daha büyük zaferlerin bir ilk adımıdır. Seçim sonuçları bir milattır. Çünkü seçim haritasının da gösterdiği üzere CHP artık her bölgenin, her şehrin, her kesimin ve her vatandaşın partisidir. Artık Akdeniz ve Ege kıyılarında değil, Türkiye’nin her köşesinde vardır. Siyasi partilerle değil, Türkiye’nin demokratları ile büyük bir birlikteliği kuran Türkiye ittifakı kazanmıştır. Türkiye’yi biz ve onlar diye bölmeye çalışanlar kaybetmiştir.

İLK KEZ KAZANDIK: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’u yeniden kazandık. Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli’yi büyükşehir belediyelerini kazandık. 1989’dan sonra ilk kez Adıyaman’ı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Manisa gibi Afyonkarahisar’ı, 1977’den beri Amasya’yı, Bartın’ı, Giresun’u, Kastamonu’yu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Kırıkkale’yi, Kilis’i, Kütahya’yı, Uşak ve Zonguldak’ı kazandık. Ardahan’ı, Artvin, Bilecik, Burdur, Bolu, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop’u ve Yalova’yı kazandık. Kırklareli, Hatay ve Çorum’da başa baş bir yarış devam ediyor.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Ekilen tohumlar fide oldu

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sonuçlara ilişkin veri girişi devam ederken, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet’in ruhuna ve devrimlerine sahip çıkan bütün vatan evlatlarına selam olsun. Umudu ülkenin dört bir tarafına serpen Cumhuriyet Halk Partisi var olsun. Ülkemizi aydınlıklara götürme yolunda son bir adım kaldı. Ekilen tohumlar fide oldu, fideler çınar olacak. Ağaçlar dikip ormanlara kavuşacağız, rüzgarda dans eden yapraklar gibi, yağmura değeceğiz, bir olup mücadelemizi sürdüreceğiz, hep beraber ülkemizi aydınlığa kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.

İlk genel seçimde iktidar sözü verdi

Özel, gecenin ilerleyen saatlerinde genel merkezde toplanan CHP’lilere bahçeye çekilen parti otobüsünün üzerinden seslendi. Yanında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden seçilen Yavaş’ın da bulunduğu Özel “Birileri akıllarınca CHP’yi karıştıracak, bizi birbirimize düşürecekti. Buradan söylüyoruz. Bu parti öyle arkadaşının avukat bürosunda, rezidansın son katında kurulsaydı senin basit oyunlarınla karışırdı. Bu parti savaş meydanlarında kurulmuş partidir. Bu partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’dir” dedi. Özel “Bu ikinci yüzyılın ilk yerel seçimiydi. Size söz veriyorum, ikinci yüzyılın ilk genel seçiminde Atatürk’ün partisini iktidar yapacağız. Biz CHP olarak yarın yeni bir adım atıyoruz. Kırgınlığımız, küskünlüğümüz yok. Hata yaptıysak, kalp kırdıysak, Türkiye’nin neresinde bir kalp kırıldıysa onarmak görevimdir. Ben özür diliyorum. Hakkınızı helal edin. Gönüller yapacağız, gönülleri yapa yapa, birleşe birleşe hep birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı.