GündemBaşörtüsü teklifi komisyondan geçti

Başörtüsü teklifi komisyondan geçti

25.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP’nin başörtüsüne anayasal güvence getiren ve aile birliğini yeniden düzenleyen anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Başörtüsü teklifi komisyondan geçti

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Anayasa Komisyonu, geçtiğimiz hafta tümü üzerine görüşmeleri yaptığı anayasa değişiklik teklifinin maddelerini görüşmek üzere dün yeniden toplandı. Teklifin başörtüsüyle ilgili 1. maddesi için CHP ve İYİ Parti ortak değişiklik önergesi verdi. Önergeyle teklifte yer alan “Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz” cümlesindeki “dini inancı sebebiyle” bölümünün metinden çıkarılması önerildi. Yerine ise “Hiçbir kadın; başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere tercih ettiği kıyafetinden dolayı...” ifadesinin getirilmesi talep edildi.

Haberin Devamı

41. maddeye doğrudan ret

CHP ve İYİ Parti, aile birliğini yeniden düzenleyen 41. maddeye ilişkin ise bir değişiklik önergesi hazırlamadı. Maddenin doğrudan reddedilmesi görüşü benimsendi.

Kabul edilmedi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da, CHP ve İYİ Parti’nin önergesindeki “dini inancı sebebiyle” ifadesinin kaldırılması talebine ilişkin, “İstikbalinden olan insanlar moda olsun diye başını bağlamadı. Dini inancından dolayı bağladı. Bu yasa değişikliği tam da dini inancı sebebiyle geliyor” dedi.

Görüşmelerin ardından CHP ve İYİ Parti’nin önergesi reddedilerek, teklif maddesi aynen benimsendi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bu tavır başörtüsüne ihanettir. AK Parti grubunun başörtüsü meselesini çözmek gibi zerre kadar bir kaygısı olmadığını gördük. O nedenle salonda daha fazla durmanın da bir anlamı yok” dedi. Ardından İYİ Partili komisyon üyeleri salonu terk etti.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, “Bu meseleyi 600 oyla Meclis’ten geçirebilme, tarihsel bir mutabakat sağlama imkânımız vardı. Bu konudaki niyetinizi biliyorduk ama yine de yanılmak istiyorduk. Samimi olarak söylüyorum ki Türkiye’nin her yerinde sizi başörtülü kardeşlerimize şikâyet edeceğiz” dedi. Tezcan’ın konuşması sonrası CHP’liler de salondan ayrıldı. Teklif, üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan komisyondan geçti.

Genel Kurul’da ‘ret’ oyu

Öte yandan CHP ve İYİ Parti’nin, teklifin Genel Kurul görüşmeleri sırasında da teklifin düşmesi için blok olarak ret oyu kullanacakları öğrenildi. Teklifi hazırlayan ve destek veren AK Parti, MHP, BBP ve SP’nin vekil sayısı teklifi referanduma götürmeye yetmiyor. Bu nedenle CHP, İYİ Parti ve HDP’nin Genel Kurul görüşmelerinde teklife “hayır” oyu vermesi ya da oylamaya katılmaması halinde teklif gündemden düşmüş olacak.