Gündem Başvuran çok kontenjan yok

Başvuran çok kontenjan yok

05.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Liselere girişte sınav puanıyla öğrenci alan okulların sayısı yetersiz. Örneğin İstanbul’da, Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjanı 7 bin 500 Bu okulların yüzdelik dilimine sahip olan yaklaşık 25 bin öğrenci, yeterli kontenjan bulunmadığı için tercih yapamayacak. Öğrencilerin umudu yerel yerleştirmelere kaldı.

Başvuran çok kontenjan yok

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih ve yerleştirme takvimi işlemeye devam ediyor. Özel okullarda kayıtlar 26 Haziran’da başlamıştı, 4 dönem halinde yapılacak kayıtlarda, bugün ikinci dönem kesin kayıt işlemleri gerçekleştirilecek. Özellikle yabancı kolejlerde ön kayıtlar çok yüksekken, kesin kayıtlarda sayı düştü. Yine devlet liseleri için tercihler alınmaya başlanalı 5 gün oldu ama tercihlerini tamamlayanların sayısı çok az. Tercih ve kayıtlar için son tarih 12 Temmuz ama devlette de özelde de herkes beklemede çünkü kafalar karışık.

Haberin Devamı

Bu durumun en önemli sebebi devlet liselerinde, puanla öğrenci alan okulların azlığı. 1 milyona yakın öğrenci sınava girdi, 140 bin civarında kontenjan var. Anadolu, fen ve sosyal bilimler gibi gözde okulların kontenjanı ise yaklaşık 86 bin. Yani öğrencilerin şansı yüzde 10 civarında. İller bazında baktığınızda, bunu çok daha net görüyorsunuz.

Puanları yetiyor ama

İstanbul’da 24 bin 820 kontenjan var. Sınava giren öğrenci sayısı 186 bin 417. Yani öğrencilerin yüzde 13’ü sınavla alan okullardan birine girme şansı elde edecek. İstanbul’da okul türlerine göre dağılıma bakıldığında, Anadolu liselerinin 11 bin 920, imam hatip liselerinin 5 bin 460, meslek programlarının 1710, teknik programların 3 bin 690, fen liselerinin 1710, sosyal bilimler liselerinin 330 kontenjanı olduğu görülüyor. Öğrencilerin çoğunun öncelikli tercihi Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri. Bu üç türdeki okulların toplam kontenjanı 13 bin 200. Aldıkları puanlar incelendiğinde, en düşük yüzdelik dilimin 21,36 olduğu görülüyor. MEB’in paylaştığı İllere Göre Yüzdelik Dilimlerdeki Öğrenci Sayıları tablosunda yüzde 22’lik dilime göre öğrenci sayısı yok ama yüzde 20’lik dilim dikkate alındığında 38 bin 907 öğrencinin olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Bu durumda 25 bin 707 öğrenci yüzdelik dilimi okulların yüzdelik dilimine yetmesine rağmen, bu okullar arasından tercih yapamayacak. Bu öğrenciler arasından Anadolu Teknik ve Anadolu İmam Hatip liselerini tercih edenler de olacaktır. Ancak sınava giren öğrencilerin büyük çoğunluğu Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerini hedeflediği için bu okulların kontenjanlarıyla karşılaştırma yaptık.

Yarısı giremiyor

İzmir’de de Anadolu liselerinin kontenjanı 2 bin 430, fen liselerinin 630, sosyal bilimler liselerinin ise 270. Bu okulların toplam kontenjanı 3 bin 330. Bu okullar arasında en düşük yüzdelik dilim 11,90. MEB’in yayınladığı Yüzdelik Dilimlerindeki Öğrenci Sayısı tablosunda, yüzde 11,99’a kadar olan yüzdelik dilim dikkate alındığında 6 bin 270 öğrenci olduğu görülüyor. İzmir’de de yüzdelik dilimi yetmesine rağmen 2 bin 940 öğrenci, hayalindeki okullardan birine giremeyecek.

Haberin Devamı

Yine nüfusu kalabalık olan illerden Bursa’da ise Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjanı 2 bin 640. En düşük puanlı okulun yüzdelik dilimi 15,66.

Bursa’da sınava giren öğrencilerden bu dilimdekilerin toplamı 6 bin 629. Yani 3 bin 989 öğrenci, istenilen puana sahip ancak kontenjan olmadığı için giremeyecek. Hatta yüzde 6’lık dilimin altındaki öğrencilerin şansı çok düşük.

Adıyaman’da ise bir Anadolu lisesi sınavla alacak, kontenjanı 150, dört tane de fen lisesi var, toplam kontenjanları 480. Şehirde hiç sosyal bilimler lisesi bulunmuyor. Bu okulları tercih etmek isteyenler için toplam kontenjan 630. En düşük yüzdelik dilimleri 11.07; bu yüzdelik dilime giren öğrenci sayısının 997 olduğu görülüyor. Bu durumda okulların yüzdelik diliminde yer alan öğrenciler arasından 367’si için yeterli kontenjan yok.

Yerelde umut var

Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları yeterli değil ama yerel yerleştirmede pek çok ilçede, Anadolu lisesi türünden, 3’er okul bulunması öğrencileri bir nebze olsun rahatlattı. Okulların sayıları belirlenirken ilçelerin nüfuslarının dikkate alındığı görülüyor. Örneğin İstanbul’da sadece Adalar’da 1 tane Anadolu lisesi var. Diğer ilçelerde 3 ve üzeri sayıda Anadolu lisesi bulunuyor. Nüfusun kalabalık olduğu ilçelerden Küçükçekmece’de 10, Kadıköy’de 9, Büyükçekmece’de 8, Kartal’da 7 Anadolu lisesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Ankara’da da Çankaya’da 26, Altındağ’da 12, Etimesgut’ta 9; Akyurt, Ayaş ve Çamlıdere’de 1’er Anadolu lisesi bulunuyor.

İzmir’de nüfusu kalabalık olan ilçelerden Karabağlar’da 11, Bornova’da 9, Karşıyaka’da 8, Buca’da 8, Bergama’da 7, nüfusu az ilçelerden Selçuk’ta 2, Urla’da 2 Anadolu lisesi var.