Gündem ‘Bilim ödülleri’ için geri sayım

‘Bilim ödülleri’ için geri sayım

12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenen İlim Yayma Ödülleri, 16 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törenle sahiplerine verilecek. Büyük Ödül sahibine 150 tam altın, diğer ödül sahiplerine ise 50’şer tam altın verilecek...

‘Bilim ödülleri’ için geri sayım

Ozan Ömer Kadüker -  İlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenen İlim Yayma Ödülleri 16 Aralık’ta törenle sahiplerine takdim edilecek. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Haberin Devamı

İlim Yayma Vakfı tarafından ödül törenine ilişkin dün Beşiktaş Four Seasons Hotel’de bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İlim Yayma Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, ödüllerin uluslararası boyuta taşınması için çalıştıklarını belirterek “İlim Yayma Vakfı olarak üst düzeyde ilmî ve akademik çalışmaları daha nasıl destekleyebiliriz? diye yaptığımız istişare sonucunda böyle büyük bir akademik ödülünün organize edilmesine karar verdik. 2017 yılında başlayan çalışmaların ardından 2019 yılında ilk ödül törenimizi gerçekleştirdik” dedi.

Bilime teşvik ediliyor

İlim Yayma Ödülleri’nin Türkiye’nin bilimsel vizyonunu yansıttığını kaydeden Erdoğan, “Türkiye’nin özellikle parlak beyinlerini, gençlerini henüz ortaokuldayken, lisedeyken ‘Acaba ben akademik kariyer yapar mıyım’ diye bir düşündürmek istiyoruz. Bunun toplum tarafından takdir gördüğünü hissetmesini, anlamasını istiyoruz. ‘Benim de derslerim çok iyi, acaba akademisyen olsam mı, olursam ne olur, ailem beni destekler mi, nerelere kadar gidebilirim, ilgi alanlarım bununla uyumlu mu?’ diye böyle bir sorgulamaya çocuklarımızı teşvik etmek istiyoruz. İlim Yayma olarak da misyonumuz zaten bu olduğu için İlim Yayma Ödülleri ile bunu daha geniş kesimlere duyurmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan İlim Yayma Ödülleri Ödül Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan ise “Başvurular, oluşturduğumuz akademik kurul ve heyetler tarafından tek tek ele alındı. Alanında uzman akademisyenlerden oluşan jüri üyeleri tarafından titizlikle değerlendirildi. Değerlendirmelerde dikkat ettiğimiz bazı kriterler öne çıkıyor. Çalışmaların Türkiye’de ortaya konmuş olması, önemi, etkisi ve elde ettiği başarılar bu kriterler arasında. Ülkemizin bilim ve akademi dünyasında öne çıkan buluş ve çalışmalar olması önemli” ifadelerini kullandı.

150 tam altın verilecek

Ödüllere “Sosyal Bilimler” ile “Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri” kategorilerinde doktoralı olanlar doğrudan başvuru yapabildiği gibi doktora unvanına sahip olanlar tarafından aday gösterilerek başvurular yapıldı. Sadece aday gösterme yöntemiyle belirlenen “Büyük Ödül” kategorisinde ise akademik yetkinliğe ve eğitim düzeyine bakılmaksızın, ilme katkı sağlayan her türlü icat, buluş, proje, model, eser gibi çalışmalar aday gösterilebiliyor. Büyük Ödül sahibine 150 tam altın, diğer ödül sahiplerine ise 50’şer tam altın verilecek. Ayrıca İlim Yayma Vakfı 50. Yıl Özel Ödülü de Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’a verilecek.

Haberin Devamı

Demirören Medya iletişim sponsoru

Yıldız Holding, Tosyalı Holding, MNG Şirketler Grubu, Hayat Holding, Turkcell, ASELSAN ve AKSA’nın ana sponsor olduğu İlim Yayma Ödülleri’nde UFS, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Sancak Yatırım, MEMORIAL platin sponsor, Evyap ve Torkam Holding altın sponsor, Demirören Medya ise iletişim sponsoru olarak yer alıyor.