Gündem Bina için yıkım kararı alınmıştı

Bina için yıkım kararı alınmıştı

13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hatay’da ailesinin tamamı enkazda olan ve sağ çıkmaları için umutla bekleyen 27 yaşındaki Fuat Kaya, ‘Bina sağlam değildi. Yıkım kararı alınmıştı ama oturmaya devam ettik’ dedi.

Bina için yıkım kararı alınmıştı

Namık Durukan - Depremin büyük yıkım yarattığı merkezlerden biri olan Hatay’da ekipler, canlı çıkarmak için yıkıntılar arasında zamanla yarışırken akustik sismik ses cihazı ve termal ısı kameralarıyla sesin duyulduğu tüm enkazlar taramadan geçiriliyor. Ekiplerin saatlerce ve sabırla ilmik ilmik oyduğu bina yıkıntılarda her canlıya ulaşılması sonrası sık sık tekbir ve sevinç gösterileri sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

Çadırdan depo

Depremin ilk günlerinde yaşanan organizasyonsuzluk nedeniyle yardımlar rastgele noktalara bırakılıyordu. Bunun önüne geçmek için Hatay girişindeki 8’inci Komando Tugayı’nda çadır depolar oluşturuldu. Depolara AFAD tarafından yardımlar yönlendiriliyor. Buradan
tespit edilen merkezlere ihtiyaç duyulan yardımlar asker eşliğinde ulaştırılıyor.

Yüzlerce binanın yerle bir olduğu kent merkezinde enkaz başlarında yakınlarından gelecek haberleri bekleyenler var.

Fuat Kaya da onlardan biri. Annesi, babası, 3 kardeşi enkazda olan 27 yaşındaki Fuat Kaya, umutlu:

“Annem, babam, iki kız bir erkek kardeşim enkaz altında. Umudumu koruyorum ama zaman da giderek daralıyor. Kendimi en kötüsüne hazırlıyorum. Biz kiracıydık. Bina sağlam değildi. Yıkım kararı alınmıştı. Maddi durumumuz iyi değildi. Kirası uygun olduğu için oturmaya devam ettik. Deprem günü arkadaşımda kaldım, kurtuldum. Ailem benim gibi şanslı değildi. Umudum gittikçe azalıyor.”

Haberin Devamı

Aynı ateşe elimizi...

Enkaz başındaki bir depremzede ise ev sahibi ile kira artışı nedeniyle yaşadıkları tartışmayı hatırlatarak “3000 lira kira ödüyordum. Ev sahibi 5000 liraya çıkardı. Bunun için kendisi ile tartıştım. Depremde evi yıkıldı. Şimdi onunla eşit durumdayız. Aynı ateşe elimizi uzatarak ısınıyoruz” dedi.

Yabancı ekiple iletişimde sorun

Hatay’da çok sayıda Suriyeli ailenin yaşaması ve ailelerden çoğunun enkaz altında olması nedeniyle kurtarma ekipleri Türkçe’nin yanı sıra enkazdakilere Arapça da sesleniyor. Kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekipler ise Türk görevliler arasında iletişim sorunu yaşanıyor. Tercüman sıkıntısı nedeniyle ekipler el ve göz hareketleri ile anlaşmaya çalışıyor. Yabancı kurtarma görevlileri çalışmalara daha çok K9 köpekleri ile katılıyor.

Kurtarma ‘yarışına’ girdiler

Kurtarma ekiplerinin enkazdan canlı çıkarma girişimi gruplar arasında adeta bir yarışa dönüşmüş durumda. Bölgede çok sayıda resmi kurum, belediye ve   özel kuruluşlarının kurtarma ekibi görev yaparken canlı çıkarma rekabetine girmiş durumda.