Gündem Bir devir kapandı

Bir devir kapandı

12.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk siyaset hayatında derin izler bırakan eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara’daki evinde dün sabaha karşı yaşama veda etti.

Bir devir kapandı

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, uzun süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle dün Ankara’daki evinde 84 yaşında hayatını kaybetti. Baykal, 14 Şubat Salı günü CHP Genel Merkezi ve TBMM’deki törenin ardından Devlet Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Haberin Devamı

Baykal’ın vefatını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından, “Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun” mesajıyla duyurdu.

Kılıçdaroğlu, dün deprem bölgesi Malatya’da da Baykal’ın vefatıyla ilgili şunları söyledi: “Deniz Bey’i kaybettik. Son derece üzüntülüyüm. Bu ülkenin huzura kavuşması için, bu ülkede demokrasinin gelişmesi için hakkın, hukukun, adaletin aranması için büyük çaba harcayan Genel Başkanı’mızı yitirmenin büyük üzüntüsü içindeyim. Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesinin, yakınlarının, sevenlerinin, CHP’lilerin ve bütün vatandaşlarımızın başı sağ olsun, hepsine başsağlığı diliyorum.”

Haberin Devamı

Kasetle gelen istifa

Baykal 10 Mayıs 2010’da internette yayınlanan gizli kamera görüntüleri nedeniyle CHP Genel Başkanlığından istifa etmek durumunda kaldı ancak istifası sonrası Antalya milletvekili olarak siyasete devam etti.

16 Ekim 2017’de beynindeki ana damarın tıkanması nedeniyle Baykal uzun bir tedavi süreci geçirdi. 24 Haziran 2018 seçiminde yeniden Antalya milletvekili olarak seçilen Baykal’ın Meclis’te 8 ay sonra tekerlekli sandalye ile yemin etmeye gelmesi de gündem olmuştu. Baykal’ın siyasi yaşantısı kadar sosyal hayattaki renkli kişiliğiyle de uzun zaman gündemde kaldı. Sabah yürüyüşlerini aksatmayan, yüzme tutkunu olan Baykal’ın, zaman zaman kendisine ait otomobiliyle yaptığı geziler kameralara yansımıştı.

Devlet Mezarlığı’na

Baykal’ın cenazesinin, 14 Şubat Salı günü saat 10.00’da CHP Genel Merkezi’nde, saat 11.30’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenecek törenin ardından Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınacak namazdan sonra Devlet Mezarlığı’nda defnedileceği açıklandı.

Erdoğan’dan taziye mesajı

Baykal’ın vefatının ardından siyasiler başsağlığı mesajları yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mesajında “Türk siyasetinin değerli isimlerinden CHP Eski Genel Başkanı, eski bakanlarımızdan Sayın Deniz Baykal’a Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” dedi. Erdoğan ayrıca Baykal ailesini arayarak taziyelerini iletti.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da “Siyasi tarihimizin önemli isimleri arasında yer alan, Antalya Milletvekili ve CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın vefatını üzüntü ile öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve CHP camiasına başsağlığı dilerim” ifadelerini kullandı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de “Öğrencilerimin önünde kara tahtada tebeşir kullanan beni milletimizin önüne çıkaran, siyaset yapmamı sağlayan değerli büyüğüm, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum” dedi.

Bir devir kapandı

Siyasi mücadeleyle geçen bir ömür

20 Temmuz 1938’de Antalya’da doğan Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi; doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı, aynı fakültede siyaset bilimi doçenti oldu. Baykal, ilk kez 1973 seçimlerinde CHP’den Antalya Milletvekili olarak Meclis’e girdi. 1974’te Bülent Ecevit’in başbakanlığındaki CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanlığı, 1978’de kurulan 3. Ecevit hükümetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra hakkında 5 yıl siyasi yasak getirilen politikacılar arasında yer alan Baykal, 1983’te “yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü” gerekçesiyle  bir grup CHP’li ve AP’li politikacıyla Zincirbozan Askeri Tesisleri’nde gözetim altında tutuldu. Yasaklı olmasına karşın 1984’te SODEP’e katılan Baykal, partinin SHP ile birleşmesinin ardından SHP’li oldu. 1987’de SHP’den Antalya milletvekili seçilen Baykal, olağan ve olağanüstü kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü’nün üç kez karşısına çıktı ancak başarılı olmadı. Baykal, Temmuz 1992’de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasayla birlikte CHP’ye geçti ve 9 Eylül 1992 tarihli CHP Kurultayı’nda 54 yaşında CHP’nin genel başkanlık koltuğuna oturdu. 18 Nisan 1999 seçimlerinde CHP barajı aşamayınca istifa eden Baykal 2000 yılında yapılan 11. Olağanüstü Kurultayı’da yeniden genel başkan seçildi.

Haberin Devamı

Erdoğan’a yol açtı

Haberin Devamı

CHP, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde yüzde 19,4 oyla 177 milletvekili kazandı ve Meclis’e girmeyi başaran iki partiden biri oldu. Baykal’ın 2002’te anamuhalefet partisi lideri olarak Erdoğan hakkındaki siyasi yasağın kaldırılması için anayasa değişikliğine destek vermesi ve bu sayede Erdoğan’ın Mart 2003’te yapılan ara seçimde Siirt milletvekili olarak Meclis’e girmesi Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

Yatağında uyurken

Baykal’ın Ankara Angora Evleri’nde bulunan evine birçok siyasi isim taziye ziyaretinde bulundu. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Mehmet Sevigen, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Mehmet Haberal, Oğuz Kaan Salıcı, Önder Sav, Muharrem Erkek, Yılmaz Ateş ziyaret eden isimler arasında yer aldı.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, evin önünde yaptığı açıklamada Baykal’ın sabaha karşı yatağında uyurken hayatını kaybettiğini belirterek, “Ülkemiz bir yandan deprem nedeniyle çok ağır kayıplar verdiği bu dönemde Sayın Baykal’ın kaybı üzdü. Allah rahmet eylesin diyoruz. Hepimizin başı sağ olsun. Bir müddet soğuk algınlığı yaşıyordu. Sanırım artık bedeni geçirmiş olduğu önceki büyük rahatsızlığı buraya kadar taşıyabildi. Çok dirençliydi mücadele etti. Sabaha karşı 05.00 civarında vefat etmiş” dedi.

Eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin de “Çok üzgünüm, 67 yıl dostluğum var. Her olayda partide gençlikte birlikte olduk. Bir entelektüel kaybettik. Ülke sevdalısıydı, ülkeden sonra önem verdiği şey CHP’ydi. Çok iyi bir konuşmacıydı. İyi bir arkadaşımı kaybettim, çok üzgünüm” dedi.

CHP’nin eski Genel Sekreteri Önder Sav “Eşi ve çocukları babalarını kaybetti. 66 yıllık dostumu, arkadaşımı kaybettim. Çok uzun yıllar birlikte birçok şeyi bölüştük. Deniz Baykal’ın Türkiye’de siyaset dünyasındaki yerinin kolay dolacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.