Gündem Çağlayan’da hain saldırı! Çatışmanın izleri demir kapıda

Çağlayan’da hain saldırı! Çatışmanın izleri demir kapıda

07.02.2024 - 13:37 | Son Güncellenme:

Dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na saldırı düzenleyen teröristler Emrah Yayla ile Pınar Birkoç’u etkisiz hale getiren polis memuru ve saldırganlar arasındaki çatışmanın şiddetini demir kapıdaki kurşun izleri gözler önüne serdi. Öte yandan dünden bu yana devam eden operasyonlarda gözaltına alınan şüpheli sayısının 90’a yükseldiği öğrenildi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nın önündeki polis noktasına dün DHKP-C’li teröristler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Adliye polislerinin dikkati sayesinde teröristler adliyenin içine giremeden etkisiz hale getirildi. Dün kimsenin yaklaştırılmadığı olay yerindeki çatışma izleri ise bugün ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Teröristlerin demir parmaklıklı kapıdan geçmesini engellemek için polis memuru kapının diğer tarafından ateş etmeye başladı. Polis memuru iki teröristi de etkisiz hale getirdi. Demir kapıdaki kurşun izleri ise çatışmanın şiddetini gözler önüne serdi.

Çağlayan’da hain saldırı Çatışmanın izleri demir kapıda

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın saldırının gerçekleştiği meydan kısmında ve metrobüs kapısı girişinin olduğu D blokta çok sayıda polis güvenlik önlemi aldı. Adliye önündeki meydanda polis araçları ve TOMA'lar yer alırken; saldırının başladığı D blok kısmında da zırhlı araçlar bekletildi. Polislerin ise adliye önünde devriye olarak görev yaptığı görüldü.  

Çağlayan’da hain saldırı Çatışmanın izleri demir kapıda

 ŞÜPHELİ SAYISI 90’A YÜKSELDİ

Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde eyleme ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya devam ediyor.  Eylemin örgütsel kodlarını deşifre eden İstanbul İstihbarat Şube ve TEM ekipleri, saldırının arkasındaki bağlantıları araştırıyor.

Haberin Devamı

İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele (TEM) ekiplerince 67 adrese peş peşe baskın yapıldı. İkitelli, Küçükçekmece, Sarıyer Armutlu Mahallesi, Beyoğlu Okmeydanı ve Esenyurt başta olmak üzere pek çok noktada dünden bu yana devam eden operasyonlarda gözaltına alınan şüpheli sayısının 90’a yükseldiği öğrenildi.

Adalet Sarayı C Kapısı önündeki polis kontrol noktasında gerçekleştirilen saldırı girişiminin faillerinin adliyeye metrobüsle geldikleri ve toplu taşımaya Esenyurt’ta bir duraktan bindikleri tespit edildi. Kontrol noktasındaki polislerin karşılık vermesiyle etkisiz hale getirilen iki teröristin üzerleri ve çantalarından 48 tabanca mermisi, 56 plastik kelepçe, bomba süsü verilmiş bir düzenek, bandaj, örgütsel içerikli pankart ile 2 biber gazı ele geçirildi.

1/27

2/27

3/27

4/27

5/27

6/27

7/27

8/27

9/27

10/27

11/27

12/27

13/27

14/27

15/27

16/27

17/27

18/27

19/27

20/27

21/27

22/27

23/27

24/27

25/27

26/27

27/27

TERÖRSLTERİN ASIL HEDEFİ

Teröristlerin, adliyenin yerleşkesine adı verilen ve 2015 yılında öldürülen şehit savcı Mehmet Selim Kiraz olayının bir benzerini devreye koymaya çalıştıkları değerlendiriliyor. 

ETKİSİZ HALE GETİRİLEN SALDIRGAN EMRAH YAYLA İLE İLGİLİ YENİ DETAYLAR

İstanbul Adalet Sarayı polis kontrol noktasında dün gerçekleşen saldırıda öldürülen teröristlerden Emrah Yayla'nın, 8 ay önce "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve dosyasının halen istinaf incelemesinde olduğu ortaya çıktı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan terörist Emrah Yayla, 21 Haziran 2023'te "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Yayla hakkında  imza atmak ve yurtdışı çıkış yasağı yönünde adli kontrol tedbiri verdi. Tüm duruşmalara katılan ve tutuksuz yargılanan Yayla'nın dosyasının şu an istinaf aşamasında olduğu da öğrenildi.

Haberin Devamı

Çağlayan’da hain saldırı Çatışmanın izleri demir kapıda

Emrah Yayla-Pınar Birkoç

İTİRAFÇI BEYANLARINDA SERBEST KALINCA FAALİYETİNE DEVAM EDECEĞİ BELİRTİLMİŞ

Öte yandan Emrah Yayla hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca 2022 yılında bir soruşturma yürütüldüğü de öğrenildi. Yayla hakkındaki suçlayıcı tanık beyanlarının 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama dönemlerini kapsadığı değerlendirildi. Soruşturmaya, şüphelinin 28 Kasım 2021'de konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin sempatizanlık göstergesi olduğu, başlı başına örgüt üyeliği suçunu oluşturmadığı değerlendirilerek takipsizlik kararı verildi. Yayla hakkında bir itirafçı beyanı sonucunda başlatılarak takipsizlik kararı verilen soruşturmanın detayları ise şöyle:

Haberin Devamı

AYRI SORUŞTURMA BAŞLADI

DHKP-C terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 2017 yılının Eylül ayından itibaren haklarında yakalama kararı bulunan ve İçişleri Bakanlığı'nın arananlar gri kategorisinde yer alan Kerim Kaya'nın 15 Eylül 2021 tarihinde yakalandığı, 18 Eylül 2021'de tutuklandığı kaydedildi. Soruşturma aşamasında etkin pişmanlık ve açık tanık statüsünde ek ifadesi alınan Kaya'nın örgütsel faaliyet yürüten 245 kişiyi teşhis ettiği, 15 Ekim 2021 tarihinde 126 şüpheliye yönelik operasyonel çalışma yapıldığı anlatıldı. Bu çalışma sonrasında yakalanan 10 şüphelinin etkin pişmanlık kapsamında ifade vermesi üzerine şüpheli Emrah Yayla hakkında ayrı bir soruşturma başlatıldığı belirtildi. Örgüt mensuplarından M.M.D.'nin etkin pişmanlık kapsamında alınan ifadesinde, "...Ayberk D., Emrah Yayla isimli şahıslar cezaevinde yapılacak faaliyetlerden sorumlu kişilerdi. Notlaşarak kararlar alırlardı, biz de faaliyetlerimizi gerçekleştirirdik. Emrah Yayla, geçmişte Dev-Genç içerisinde faaliyet yürüttüğünü çıkınca da Dev-Genç için faaliyet yürüteceğini, kendisinin örgütten kopmayacağını, bizim de örgütten kopmamamız gerektiğini söylerdi. Bu kişinin serbest kaldıktan sonra da tekrar örgüt için çalışacağını biliyorum" dediği yer aldı. Teşhis tutanağında da M.M.D.'nin Emrah Yayla'yı Bolu F Tipi Cezaevinden tanıdığını, kendilerinin sorumlusu düzeyinde olduğunu ve eğitim faaliyetleri icra ettiğini söylediği de belirtildi. Şüpheli Emrah Yayla'nın 8 Nisan 2022'de alınan savcılık ifadesinde, hakkında beyanda bulunan M.M.D. ile Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunduğu dönemde birkaç kez sohbet ortamında  bulunduğunu, cezaevi dışında samimiyeti olmadığını, aleyhine verdiği ifadenin gerçek dışı olduğunu belirttiğine yer verildi. Yayla, "Benim cezaevinden çıktıktan sonra örgüt içerisinde faaliyet yürüteceğimi bildiğine yönelik ifade vermesine herhangi bir anlam veremiyorum. Bu şahıs kendisini kurtarmak adına önüne konulan tutanağa imza atmıştır ya da açık şekilde iftira atmaktadır" dediği de yer aldı. 

Haberin Devamı

Çağlayan’da hain saldırı Çatışmanın izleri demir kapıda

ADANA'DA YARGILANDIĞI DAVADA MAHKUM EDİLDİ

Şüpheli Emrah Yayla'nın "Terör örgütü üyeliği" ve "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması" suçlarından mahkum edildiği davasının Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 29 Haziran 2007'de düzenlenen iddianamesinde, "Telefon ihbari üzerine Adana merkezinde Emrah isimli bir şahsın örgüt adına kanlı bir eylem yapacağını bildirmesi üzerine yapılan araştırmalar neticesinde DHKP-C terör örgütü ile iltisaklı olduğu bilinen ve legal alanda faaliyet yürüten HÖC adlı oluşum içerisindeki aktif olarak faaliyet gösterdiği bilinen Emrah Yayla ile birlikte bir şahsın 6 Nisan 2007 tarihinde 51 EN 380 plaka sayılı araç içerisinde yakalandığı, Emrah Yayla'nın sırt çantasında ve araba üzerinde yapılan aramalar neticesinde bomba yapımında kullanılan düzenekler ve patlayıcı maddeler elde edildiği ve daha sonra Emrah Yayla ile Adana'da ilişki içerisinde bulunduğu saptanan bir şahsın ikametinde yapılan aramalarda patlayıcı maddeler ele geçirildiği" şeklinde tespitlere yer verildi. (DHA)

ADLİYE SALDIRISIYLA İLGİLİ GÖZALTINA ALINANLAR SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

İstanbul Adalet Sarayı'na yapılan terör saldırısıyla ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar sağlık kontrolünden geçirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne getirilen şüpheliler tek tek sağlık kontrolünden geçirildi. Dün yapılan terör saldırısında bir kişi hayatını kaybederken 3'ü polis memuru 6 kişi de yaralanmıştı. Polis noktasına ateş açan DHKP/C üyesi 2 terörist ise polislerin müdahalesiyle etkisiz hale getirildi. İkitelli, Küçükçekmece, Sarıyer Armutlu Mahallesi, Beyoğlu Okmeydanı ve Esenyurt başta olmak üzere 67 adrese yapılan operasyonda 90 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor. (DHA)