Gündem Can kaybı 40 bini aştı!

Can kaybı 40 bini aştı!

19.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde can kaybının dün itibarıyla 40 bin 642’ye ulaştığını açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarının bu akşam itibarıyla büyük oranda sonlandırılmış olacağını belirten Sezer, “Hatay genelinde büyük bir yoğunlaşma var, 13 bine yakın arama kurtarma personelimiz orada görev yapıyor” dedi.

Can kaybı 40 bini aştı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da deprem bölgesinde 830 bin 806 binada hasar tespitinin yapıldığını, 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olarak saptandığını bildirdi. Oktay 830 bin 806 binanın 407 bin 786’sının hasarsız olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Oktay, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi’nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte açıklamalarda bulundu. 257 bin 71 personelin çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Oktay “Şu anda sahada 76 bin 97 emniyet personelimiz, 64 bin 728 jandarmamız, 41 bin 149 Türk Silahlı Kuvvetlerinden personelimiz, güvenlik görevlimiz karada görev yapmakta. Bunun içerisinde Sahil Güvenlik dahil değil” ifadelerini kullandı.

Oktay, refakatsiz çocuklarla ilgili ise şunları söyledi: “1713 çocuğumuz var şu anda. Bunlardan ailelerine teslim edilen 1141 çocuğumuz var, bu bizi mutlu ediyor. Hastanede takip edilen 490 çocuğumuz var. Sevgi Evleri gibi birimlerinizde kalan misafir 82 çocuğumuz var. Kimliği belirlenen çocuklarımız 1469’dur. 244’ünün de kimliğini belirlemeye çalışıyoruz. Milletimiz dezenformasyon yapanlara kesinlikle itibar etmesinler.”

Haberin Devamı

3 ay süreli geçici kimlik

Öte yandan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, depremden etkilenen illerdeki afetzede vatandaşların mağduriyetlerini azaltmak amacıyla kimlik kartı başvurusuna gerek olmaksızın geçici kimlik belgelerinin e-Devlet üzerinden alınabilmesine olanak sağlandığı belirtildi. Açıklamada “Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzedeler kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet’ten alabiliyor. E-Devlet’ten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli olacak” denildi.