Gündem Çapa Tıp mezunu Gazzeli başhekimin isyanı: Hastaneler toplu mezarlığa dönecek

Çapa Tıp mezunu Gazzeli başhekimin isyanı: Hastaneler toplu mezarlığa dönecek

21.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elektrik ve suların kesik olduğunu, ellerinde çok az tıbbi malzeme kaldığı için çok ağır yaralılara müdahale etmeme kararı aldıklarını anlatan Dr. Abuhatam, “2-3 gün içinde tıbbi malzeme gelmezse hastaneler büyük bir mezarlığa dönecek” diyor.

Çapa Tıp mezunu Gazzeli başhekimin isyanı: Hastaneler toplu mezarlığa dönecek

ÇİĞDEM YILMAZ- Gazze’deki Al Nasır Hastanesi’nin Başhekimi Velit Abuhatam, insanlık dışı bir muamele ile karşı karşıya olduklarını, dünyanın bu yaşadıklarımıza seyirci kaldığını ifade ederek, “En fazla 2-3 gün içerisinde buraya tıbbi malzeme desteği gelmezse, buradaki hastaneler büyük bir mezarlığa dönecek” isyanında bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden 1995’te mezun olan Al Nasır Hastanesi Başhekimi, kadın doğum uzmanı Velit Abuhatam, insanlık dışı bir muamele ile karşı karşıya kaldıklarını ve tüm bu olup bitenlere dünyanın ne yazık ki seyirci kaldığını söyledi.

DOKTORLARIN ZOR KARARI

Dr. Abuhatam, Milliyet aracılığıyla şu mesajları verdi: “İsrail tarafından yıllardır saldırılar yapılıyor ancak ilk kez siviller bu boyutta hedef alınıyor. Yaralılar, hastane kapasitelerimizin çok üstünde. Yoğun bakım servislerimizde yer yok. Tıbbi malzeme eksiğimiz çok fazla. Çok fazla yaralı var ve sağlık personelimiz de bu noktada eksik kalıyor. Hastanenin her köşesinde yaralı siviller var ve bunların yüzde 60’ından fazlası kadın ve çocuk. Yaralı sayısı her geçen gün artıyor. Yaralılar arttıkça tıbbi malzemelerimiz de azalıyor. Dün kendi aramızda bir karar almak zorunda kaldık, çok ağır durumda olan hastalara müdahale edemeyebiliriz artık ve kararı almak biz hekimler için çok zor oldu. Malzeme gelmemesi durumunda bu hastalara bakamayacağız. Önceliğimiz iyileşme durumu yüksek olan hastalar olacak.”

Haberin Devamı

‘İNSANLIK DIŞI ŞEYLER’

Gazze’de günlerdir elektrik ve su olmadığını, kimsenin can güvenliğinin kalmadığını, insanların daha güvenli diye hastanelere sığındığını ancak son katliamla da kanıtlandığı gibi hastanelerin de artık güvenli olmadığını ifade eden Dr Abuhatam şöyle devam etti: “Tüm dünya bu yaşadıklarımıza seyirci kalıyor. En fazla 2-3 gün içerisinde buraya tıbbi malzeme desteği gelmezse, buradaki hastaneler büyük bir mezarlığa dönecek. Sadece tıbbi malzeme de değil, gıda ve su yok. Yakıtımız bitmek üzere. Birilerinin artık tüm yaşananlara ‘Yeter’ demesi gerekiyor. Bir hekim olarak bu tanık olduklarım, insanlık dışı şeyler. Rahim içindeki fetüslerin bombalandığını gördük. Ölüyoruz ve kimse görmüyor. Birçok sağlık çalışanı yaşamını yitirdi ve bunların 12 tanesi hekimdi ve sekizi kadındı. Hayatımın en zorlu dönemindeyim. Çevremde masum insanlar, tanıdıklarım, komşularım, sevdiklerim ölüyor.”

Çapa Tıp mezunu Gazzeli başhekimin isyanı: Hastaneler toplu mezarlığa dönecek

‘ÖLÜMÜMÜZÜ İZLİYORLAR’

Haberin Devamı

“Bu yaşanan savaş değil. Savaşın da bir hukuku olur” diyen Dr. Abuhatam, direkt hastanelerin hedef alındığını, savaşın ikinci günü acil girişinde bir ambulanslarının hedef alındığını anlattı. Dr. Abuhatam, “Hastanelerde yaralılar dışında, binlerce sivil insan da var. Korunmak için hastanelere sığındılar. Ancak Gazze gözden çıkartılmış gibi. Ölüyoruz ve sessizce izliyorlar” ifadelerini kullandı.

‘SESİMİZİ TÜM DÜNYAYA DUYURUN”

Dr. Abuhatam, Türkiye’den beklentisini de şu sözlerle aktardı: “1995’te İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra uzmanlığımı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladım. Türkiye’de 12 yıl kaldım. Öğrencilik dönemimizde de Filistin’e saldırılar oluyordu ve Türkiye’de tepkiler çok daha büyüktü. Hatta öğrenci olduğumuz bir dönem yine Filistin’e saldırı olmuştu, dönemin İBB Başkanı Recep Tayyip Erdoğan okulumuza gelip Filistinli öğrencilerle görüşüp para desteği vermişti. O dönemi düşünüyorum ve şimdiyle kıyaslıyorum, durum çok farklı. Filistin halkı Türkiye’yi çok seviyor. Türklerin sokaklarda sesimizi tüm dünyaya duyurmasını istiyoruz. Bu sesi de Müslüman olduğumuzdan önce insan olduğumuz için duyursunlar.”