Gündem Cemevleri yasal ibadethane olmalı

Cemevleri yasal ibadethane olmalı

02.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cemevi ziyaretinde konuşan Özel, “Bugün devlet maalesef yurttaşlarına eşit davranmıyor. Herkes eşit olması gerekirken Alevilere daha az eşit davranıyor. Elbette bütün mezhepler eşit olmalı. Onlara sağlanan hizmet eşit olacak. Cemevleri ibadethane olacak” dedi...

Cemevleri yasal ibadethane olmalı

Gülden Çoktan / İstanbul - CHP Genel Başkanı Özel, dün Ümraniye’de Kazım Karabekir Cemevi’ni ziyaret etti. Özel’e İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de eşlik etti. Burada konuşan Özel, cemevlerine yasal statü tanınması gerektiğine değinerek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bugün devlet maalesef yurttaşlarına eşit davranmıyor. Herkes eşit olması gerekirken Alevilere daha az eşit davranıyor. Elbette bütün mezhepler eşit olmalı. Onlara sağlanan hizmet eşit olacak. Cemevleri ibadethane olacak. Cemevlerindeki görevliler, nasıl camideki imam, müezzin devletin imkanlarından yararlanıyorsa, herkesin vergileriyle caminin her ihtiyacı karşılanıyorsa, maaşları ödeniyorsa bu konuda bir ayrım olmayacak. İş sadece bununla kalmayacak. Anadolu’nun hiçbir yerinde Alevilerin, Beştaşilerin kasabalarına ve köylerine giden yola bakın. Öbür taraftaki yola bakın. Orada bile fark var.”

‘Rejimin fotoğrafı’

Özel, pogramın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Özel AK Parti’nin İdil Belediye Başkan adayı İkbalhan Haznedar’ın seçim çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği esnaf ziyaretinde kendisine Şırnak Valisi Cevdet Atay ve Şırnak İl Jandarma Komutanı Murat Bulut’un eşlik etmesiyle ilgili sorulan soruya şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

“Fotoğraf aslında Türkiye’ye Recep Tayyip Erdoğan’ın dayattığı ucube rejimin fotoğrafıdır. Recep Tayyip Erdoğan’ın dolma kalemi, aynı mürekkeple sabahleyin İl Başkanı atıyor Şırnak’a. Öğleden sonra vali atıyor. İkisi aynı mürekkebin insanı oldukları için birlikte gezip kampanya yapmayı da normal sanıyorlar. Türkiye’ye 2024 yılında yeni bir utanç yaşatıyor. Yüzyıl önce bu cumhuriyet kuruldu ve çok partili rejime geçirmekle övünüyoruz biz bu ülkeyi. Recep Tayyip Erdoğan yüzyıl sonra tek partili rejime geçirmeye çalışıyor.”

Özel, 1 Nisan’dan sonra dışa açılacak

MEHTAP GÖKDEMİR / Ankara - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında yoğun bir şekilde yurt dışı ziyaretlere başlamayı planlıyor. Özel’in muhtemel yurt dışı rotasında Filistin, AB ülkeleri ve ABD’nin bulunduğu öğrenildi. Özel’in ilk yurt dışı seyahatini, yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Aliyev’i tebrik çerçevesinde Azerbaycan’a yapması öngörülüyor. Özel daha önce Filistin’e gitmek istediğini söylemiş, Ramallah ziyaretinin taslak takvimini 15 Nisan olarak açıklamıştı. Ancak bu tarihin değişebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Ekrem Bey’le kader birliği yaptım’

CHP lideri Özel, katıldığı canlı yayında CHP’nin yerel seçimdeki oy hedefi için “Yüzde 25’lik bir cam tavan var üzerimizde. Türkiye genelinde yüzde 30’u aşmayı önemli görüyorum” dedi. İBB Başkanı İmamoğlu ile ilişkilerine yönelik de Özel şu yorumu yaptı: “Biz Ekrem İmamoğlu’yla hem partinin kaderini değiştirmek hem Türkiye’nin kaderini değiştirmek üzere partiyi seven her CHP’li olduğu gibi kader birliği yaptım. Bugüne kadar birbirimize ‘Öf’ demedik. Birbirimizin hukukunu kendi hukukundan fazla koruyoruz.”

718 cemevinin aydınlatma gideri karşılandı

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Alevi-Bektaşi kültürünün araştırılması, cemevlerinin ihtiyaçlarının, eksiklerinin karşılanması amacıyla Kültür Bakanlığı bünyesinde, 9 Kasım 2022’de bir destek kurumu olarak kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, şubat ayı itibarıyla Türkiye genelinde 718 cemevinin aydınlatma giderini karşıladı. Türkiye’de bin 500’ün üzerinde cemevinin olduğu tahmin edilirken, cemevlerinin başvurması üzerine Başkanlık, fiziki kapasitenin iyileştirilmesi, bakım-onarım ve tefrişat taleplerinin karşılanması, aydınlatma faturalarının ödenmesi, personel sağlanması gibi konulara destek oluyor. Başkanlık, Alevi-Bektaşi toplumunun inanç ve kültür değerlerini ortaya koymak, alana dair oluşan bilgi kirliliğine son vermek ve sosyal bütünleşmeyi sağlamak amacıyla akademisyen, araştırmacı-yazarlar ve inanç önderleriyle gerçekleştirilen çalıştaylar dizisini de tamamlandı. Çalıştaylarda, Alevilik ve Bektaşilik Ansiklopedisi’nin yazımıyla ilgili temel prensipler tespit edildi. “Aleviliğin bağışıklık sistemi” olarak adlandırılan Alevi ocakları, Alevi boy ve aşiretleri konuları ele alındı. Bu yıl içinde 20 ocağın, 20 Alevi talip topluluğunun araştırılması planlandı. İnanç önderlerinden ve diğer din görevlilerinden gelen talepler doğrultusunda verilecek eğitimlere ve eğitimlerin işleyiş süreçlerine dair görüş alışverişinde de bulunuldu.