Gündem Cep yakan bölümler

Cep yakan bölümler

08.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversitelerde bazı bölümler, kelimenin tam anlamıyla cep yakıyor. Pilotaj öğrencileri uçuş ücreti için 300 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Diş hekimliğinde okuyanlar malzemelere yılda 5 bin TL verirken, hukukçular da kitapları için 2 bin 500 TL harcıyor

Cep yakan bölümler

Üniversite, kazanmakla bitmiyor. Hayallerindeki bölümlere yerleşen öğrenciler, öğrenim ücretinden barınmaya kadar yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Vakıf üniversitelerinde öğrenim ücretleri bölümlere göre ortalama 15.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiyor. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk en pahalı bölümlerin başında. Tıp fakültelerinde öğrenim ücreti 105 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca pilotajda ücret, zorunlu uçuş eğitimiyle 4 yılda 400 bin TL’yi aşıyor. Devlet üniversitelerinde ise ikinci öğretimde eğitim ücreti 770 TL ile 4268 TL aralığında.

Haberin Devamı

Vakıf ve devlet üniversitelerinde ücretsiz okusa bile öğrencilerin masrafları bitmiyor. Örneğin diş hekimliğinde malzemeler için yılda 5000 TL’ye varan miktarda harcama yapılırken, hukukta sadece kitaplara yılda 2400 TL veriliyor. İşte cep yakan bölümlerde okuyan öğrencilerin masrafları:

‘Derse göre değişiyor’

Doğa Su Muzır (Bilgi Üniversitesi-Grafik Tasarım): Harcamalarımız dönem içerisinde kaç proje verildiğine bağlı olarak değişiyor. Bu dönem en çok harcama yaptığımız ders bilgisayarlı görsel tasarım dersiydi. 7 proje yaptık, her bir proje için 150-200 TL arası para harcadım. Projenin ne kadar kapsamlı olduğuna oranla ödenen miktar değişiyor. Bir dönemde toplam harcamam 2.000-2.500 TL civarında.

Haberin Devamı

‘Maket yapıyoruz’

Emir Yılmaz (Kadir Has Üniversitesi-Mimarlık): Masrafların büyük bölümü kâğıda gidiyor. Çünkü her hafta hazırlanan projenin çıktısıyla hocadan kritik alıyoruz. Buna en az 20 TL gidiyor. Kullanılan çizim kâğıtları, kalemler, maket malzemeler ve eskiz kâğıtları da haftada 20 TL tutuyor. Jüri günlerinde ise bu masraf daha da artıyor. Hocanın istediği pafta sayısına göre ki bu en az 2 tane çıktı demek ve bu çıktılar, ortalama 30 TL. Ayrıca maket yapıyoruz. Bunlar lazer kesimiyle beraber ortalama 50-100 TL aralığında. Jüri zamanları minimum 150 TL harcıyoruz. Bu bazen 400 TL’yi bile bulabiliyor. Proje dışında derslerimiz de var. Ortalama bir mimarlık öğrencisinin masrafı 2.000 TL’yi aşıyor.

‘Para, kitaba gidiyor’

Yasin Havuz (İstanbul Üniversitesi-Hukuk): Çoğu derste her dönem ayrı bir kitap kullanıyoruz. Dönemde 8 dersimiz var. Bu dersler için 840 TL sadece kitaplara gidiyor. İkinci dönem de benzer şekilde. Her dersin kanunu var. Bir yılda kanunlara 160 TL gidiyor. Ayrıca her ders için 1 teorik ders kitabı alıyoruz. Bazı derslerde de somut olay çözümüne yönelik pratik kitapları oluyor, onlar da 80 TL ile 120 TL aralığında. Her dönem 8 teorik, 4 pratik kitabı alırsam ortalama dönemde 1.200 TL yapıyor. Yani yılda sadece 2.400 TL kitaba gidiyor.

‘Malzemeler, pahalı’

Haberin Devamı

Tansu Kırcı (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi-Heykel): Harcamalarımız yaptığımız işe ve kullandığımız malzemeye göre değişiyor. Ahşap projeler kalitesine göre ortalama 600 TL civarında, mermer ise 800 TL ile 1.000 TL aralığında. Ahşap üzerinden beş iş ürettiğimizde 3.000 TL’yi buluyor. Bu sadece atölye dersini kapsıyor. Sadece spirale taktığımız elmas uçlar, ortalama 400 TL. Bunlardan 3-4 tane almamız gerekebiliyor. Ayrıca kil, alçı siparişleri, modelaj kalemleri var. Bir heykel öğrencisinin dönemde ortalama 4 atölye dersi oluyor. Arkadaşımın sadece bir projesi 2.500 TL’ye mal olmuştu. Malzemeler çok pahalı. Yüksek ücretleri düşürmek için elimizden geleni yapıyoruz.

‘Son aylarda arttı’

Zeynep Erol (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi- Resim): En çok harcamayı 2.000 TL-3.000 TL ile 2. sınıfta yapıyoruz. Her dönem toplu alışverişlerimiz oluyor. Ortalamaya vurunca dönem başına 1.000-1.500 TL düşüyor. Devamlı aldığımız malzemeler var. Örneğin sık değiştirdiğimiz fırçaların tanesi 20-30 TL. Tuvaller 50-100 TL aralığında, bir tüp yağlı boya ise 50 TL. Malzemelerin, fiyatları özellikle son aylarda arttı.

Haberin Devamı

‘Uçuş ücretleri çok yüksek’

Arca Karacan (Atılım Üniversitesi-Pilotaj): Pilotaj, en masraflı bölümlerden. 36.200 TL okul ücretinin yanı sıra 54.000 euro uçuş ücreti veriyoruz. Bu ücret 3 yıla bölünerek alınıyor. Bunun dışında örneğin Edremit’e uçuş görevi için gittim. Burada barınmadan yemeğe masraflarımız oldu. Ayrıca ehliyet sınavı benzeri lisans sınavlarına giriyoruz. Bu sınavlar için evrak masrafımız yılda 500 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Bazı üniversiteler üniforma zorunluluğu bulunuyor. Bu da bir masraf kalemi.

‘Sürekli baskı alıyoruz’

Muhammet Aydoğmuş (Kadir Has Üniversitesi-Endüstriyel Tasarım): En çok parayı maket yapımında harcıyoruz. Bu dönem bitirme projesi aldığım için araştırma kısmına da çok para gitti. Sürekli renkli baskılar aldım. 60 sayfalık araştırma dosyamın şablonunu hoca beğenmediği için baştan bastım. 1 haftada sadece baskıya 120 TL harcadım. Bir dönemin maliyeti ise 750 TL ile 1.000 TL aralığında.

Haberin Devamı

‘Masraflar, 5.000 TL’yi buluyor’

Atilla Vural (Biruni Üniversitesi-Diş Hekimliği): Bölümüm için aylık ortalama 300 TL harcıyorum. Tüm yıla baktığımızda ise harcamalarım 2.500 TL ile 3.000 TL’yi buluyor. Klinikte hastalar için kullandığımız sarf malzemeler dışında gerekli şeyleri biz alıyoruz.

Senanur Oruç (Marmara Üniversitesi-Diş Hekimliği): Masraflarım ayda 400 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Özellikle dental malzeme, ders notu ve kitaplara para harcıyoruz. Dental malzeme olarak aeratör ve anguldurva maddi olarak bizi çok zorluyor. Bu giderler yıllık toplam 5.000 TL’yi buluyor.