Gündem Çevik Bir’in takdir verdiği Özkasnak gözaltına alındı

Çevik Bir’in takdir verdiği Özkasnak gözaltına alındı

20.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin ikinci operasyon talimatını verdiği polis 7 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. İlk dalgada gözaltına alınan Org. Çevik Bir’in takdir belgesi verdiği komutanlar arasında bulunan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın da aralarında olduğu 12 kişi gözaltına alındı

Çevik Bir’in takdir verdiği Özkasnak gözaltına alındı

28 Şubat soruşturmasında geçtiğimiz hafta perşembe günü yapılan ilk dalga operasyonun ardından jet hızıyla ikinci dalga başlatıldı. 7 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, ilk dalgada gözaltına alındığı iddiaları ortaya atılan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın da aralarında olduğu 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların içinde 4 muvazzaf subay da yer aldı. Muvazzaf subaylar Merkez Komutanlığı’nda tutulurken, emekli askerler Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde sorguya alındı.
“Hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan gözaltına alındığı açıklanan 12 kişinin, cumartesi günü adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) hedef alan ilk dalgada, BÇG’nin personeli için özel bir iletişim ağı kurulduğunu tespit eden savcılığın dün gözaltına aldırdığı üç albayın, özel iletişim ağı listesindeki isimler arasında yer aldığı ortaya çıktı. 18 ismin tutuklandığı ilk dalgada gözaltına alınıp tutuklananlardan 10 eski askerin de aynı listede yer aldığı anlaşıldı. İlk dalgada tutuklanan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in ifadesinde çalışmaları nedeniyle takdir belgesi verdiğini söylediği Özkasnak, Bodrum’dan Ankara’ya getirildi.

18 kişi tutuklanmıştı
28 Şubat soruşturmasının geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve sorguları bu hafta başına sarkan ilk dalgasında aralarında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu toplam 29 kişi gözaltına alınmıştı. 29 kişiden, aralarında Bir, emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçaslan, İdris Koralp ve Ünal Akbulut’un da bulunduğu 18 kişi tutuklanmıştı.
Alınan bilgiye göre, soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, ilk dalganın işlemleri biter bitmez harekete geçti ve 18 Nisan’da aralarında dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın da bulunduğu 12 kişinin evlerinde arama yapılması için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Arama kararıyla birlikte 12 kişi hakkında gözaltı emri veren Bilgili, ikinci operasyon talimatını dün sabah 08.00’de polise iletti. Bilgili’nin talimatı üzerine harekete geçen polis; Ankara, İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar, Adana, Muğla ve Eskişehir’de eşzamanlı operasyon düzenledi.

4 muvazzaf gözaltında
Operasyonda Ankara, Adana ve Afyonkarahisar’da görevli 4 muvazzaf subay gözaltına alındı. Ankara’da gözaltına alınan muvazzaf subaylardan Albay Mustafa Hakan Bural ve Albay Ahmet Dağcı, evlerindeki aramanın ardından Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Adana’da Albay Mustafa İhsan Tavazar ile Afyonkarahisar’da da Albay Seyfullah Sönmez de gözaltına alındı.
Muvazzaf subayların evlerindeki aramalar, askeri personel gözetiminde ve cumhuriyet savcılarının katılımıyla yapıldı. Muvazzaf subayların sorguları, Ankara Merkez Komutanlığı’nda yapılacak. Muvazzaf subaylar, buradaki sorgularının ardından diğer şüphelilerle birlikte adliyeye sevk edilecek.

8 emekli sorgulanacak
Operasyon kapsamında Ankara dışında da arama ve gözaltı işlemleri yapıldı. Emekli Albay Bahattin Çelik Ankara’da, emekli Albay Veli Seyit Eskişehir’de, emekli Albay Osman Bülbül İzmir’de, emekli albaylar Yaşar Bülent Aksaray, İbrahim Reşit Çağın ile emekli yarbaylar Güneş Kıral ve Bülent Yanaşık ise İstanbul’da gözaltına alındı. Gözaltına alınan emekli subayların evleri de arandı. Gözaltına alınan 8 kişinin sorguları Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde yapılacak.

Bir takdir belgesi vermişti
Soruşturmada daha önce tutuklanan Bir’e, savcılık ifadesi sırasında, Mayıs 1997’de aralarında dönemin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın da bulunduğu subaylara takdir belgesi verip vermediği sorulmuştu. Bir, “Takdir belgesini ben devamlı başarılı personele veriyordum, bu personellere de vermiş olabilirim. Fakat Batı Çalışma Grubu ile ilgili değildir” demişti. Bir’in takdir belgesi verdiği komutanlar arasında bulunan Özkasnak da Bodrum’daki evinde arama yapıldıktan sonra gözaltına alındı. Özkasnak, Ankara’ya getirildi.
Özkasnak’ın, BÇG personelini fişlediği de iddia edilmişti. Soruşturmanın ilk aşamasında tutuklanan emekli Albay Cengiz Çetinkaya, mahkemede yaptığı savunmasında, BÇG’de görevlendirildiği sırada, 10 Şubat 1998’de Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Genel Sekreter Tümgeneral Erol Özkasnak ve Genelkurmay Halkla İlişkiler Daire Başkanı Albay Hüsnü Dağ tarafından “Alevi” olduğu ve bir halka oluşturduğu iddiasıyla hakkında Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde dava açıldığını, 27 Aralık 1999’da mezhep belirtmenin suç oluşturmayacağı gerekçesiyle beraat ettiğini söylemişti.

Akın Birdal ve Andıç olayı
Özkasnak’ın, Akın Birdal’ın vurulmasına uzanan süreci de tetikleyen isimlerden olduğu iddia edilmişti. Birdal, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir tarafından hazırlandığı belirtilen andıçın basında yayınlanmasından sonra silahlı saldırıya uğramıştı. Birdal, basına yansıyan açıklamalarında kendisinin vurulmasına neden olan andıçı Özkasnak’ın medyaya servis ettiğini iddia etmişti. Birdal, basına da yansıyan açıklamalarında, “28 Şubat kararlarına baktığımızda irtica tehdit gösteriliyor ama bütün muhalefet düşman ediliyor, bastırılmak isteniyor. Bir kısım kararlar açıklandı. Sonra andıçlar hazırlanmaya başladı. İlk andıç Genelkurmay Karargâhı’nda hazırlandı, muhalif partiler, muhalif gazeteciler, muhalif sivil toplum örgütleri ve kişiler hedef gösterildi. Manşetlere çıkarıldık. Şemdin Sakık’a aitmiş gibi ifadeler servis edildi. Bu andıcın altında Çevik Bir’in imzası vardı. Erol Özkasnak da bunu medyaya servis etti. Yayın yönetmenlerinden biri servis edileceğini öğrenince gazeteden çıkmış, doğrudan onu göremeyince servis edemediler” demişti.

Bir’den tutuklamaya itiraz
Bu arada soruşturma kapsamında tutuklanan Orgeneral Çevik Bir, tutuklama kararına itiraz etti.

Haberin Devamı

Çevik Bir’in takdir verdiği Özkasnak gözaltına alındı

Emekli Albay Yaşar Bülent Aksaray, 2. dalga operasyonunda İstanbul’da gözaltına alındı.

Çevik Bir’in takdir verdiği Özkasnak gözaltına alındı

Sabah sporundan dönünce
İzmir’de de emekli Hava Albay Osman Bülbül gözaltına alındı. Ekipler, 28 Şubat sürecinde binbaşı olan Bülbül’ü Karşıyaka ilçesi Donanmacı Mahallesi’ndeki evinde gözaltına aldı. Bülbül’ün dizüstü bilgisayarına ve bazı evraka el konuldu. Bülbül’ün sabah spora gittiği için evinde bulunamadığı, daha sonra gözaltına alınıp evinde arama yapıldığı öğrenildi.

‘Geçmiş olsun sözünün üstünde durun’
Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın Bodrum Yalıkavak Beldesi Gümüşkaya sitesinde bulunan jandarma korumasındaki villasında da arama yapıldı. Villaya 08.45’te iki sivil polis geldi. Aramadan önce dışarı çıkıp otomobilinden ehliyet ve ruhsatını alan Özkasnak, gazetecilere “Lütfen rahatsız etmeyin, biraz sonra zaten rahatsız edileceğim” dedi. Villanın önünde bekleyen ’Biz Kaç Kişiyiz’ platformu genel sekreteri İrfan Pınarbaşı ile bir süre sohbet eden Özkasnak, ruhsatını aldı. Özkasnak gazetecilerin “Geçmiş olsun. Hakkınızda gözaltı kararı var, ne diyeceksiniz” sözlerine, “Bu konuda bir açıklama yapmak istemiyorum. Geçmiş olsun sözünün üstünde durun iyi olur” dedi. Yaklaşık 40 polis de 10.15’te Bodrum Cumhuriyet Savcısı Oğuzhan Dönmez, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akgün ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Demirörs ile birlikte gelerek villaya girdi.

Deposu da garajı da arandı
Villanın deposu, kalorifer dairesi, Özkasnak’ın otomobili ve garajı arandı. Arama işlemi yaklaşık 3.5 saat sürdü. Özkasnak, 14.00’de gözaltına alındı. Villasından çıkarılan Özkasnak merdivenlerden inerken trabzanlara tutunurken komşuları alkışlarla destek verdi. Aramalar sırasında eşi Gülçin Özkasnak da villada bulundu. Özkasnak’ın villada 28 Nisan’da kızına nişan yapmaya hazırlandığı öğrenildi. Arama işlemini çok sayıda gazeteci izlerken bazı televizyonlar da canlı yayın yaptı.

Haberin Devamı

Batı çalışma personel listesi
Gözaltına alınanların BÇG içindeki konumları da netleşmeye başladı. Gözaltına alınan bazı muvazzaf ve emekli subayların, 28 Şubat sürecinde İç Güvenlik Harekât Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Kenan Deniz tarafından hazırlanan, Batı Çalışma Grubu (BÇG) giriş kartı personel listesinde yer aldığı anlaşıldı. Savcılık, Genelkurmay içinde faaliyet gösteren BÇG yapılanmasına göre, BÇG çalışanlarına binaya girişleri için özel kimlik kartı hazırlandığını tespit etmişti.

Özel iletişim ağı kurmuşlar
Savcılık, soruşturma kapsamında ulaşılan BÇG konulu yazının Ek-A’sına göre, BÇG personeline çalışmaları için özel bir iletişim ağı kurulduğunu da tespit etmişti. Dün gözaltına alınan emekli Albay Bahaddin Çelik ile muvazzaf albaylar Hakan Bural ve Ahmet Dağcı’nın, BÇG içindeki özel iletişim ağı listesinde isimleri geçenler olduğu öğrenildi.
BÇG iletişim ağı listesinde bulunanlardan emekli tuğgeneraller İdris Koralp, Abdullah Kılıçarslan, Ünal Akbulut, emekli albaylar Ruşen Bozkurt, Yüksel Sönmez, Alican Türk, Sezai Kürşat Ökte, Hüsnü Dağ, Yahya Cem Özaslan, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, ilk gözaltı dalgasının ardından tutuklanmıştı. Aynı listede ismi geçen emekli Albay Mustafa Kemal Savcı ile emekli başçavuşlar Hamza Özaltun ve Necdet Batıran ise mahkemeden serbest bırakılmıştı.

Operasyon talimatı 08.00’de
Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, soruşturmayla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nden 18 Nisan 2012’de alınan arama kararı doğrultusunda dün 7 ilde eş zamanlı operasyonların yapıldığı belirtildi. Bu kapsamda dün saat 08.00 itibarıyla Ankara’da 3, İstanbul’da 4, İzmir, Eskişehir, Bodrum, Adana ve Afyonkarahisar’da birer kişi olmak üzere toplam 12 ayrı adreste arama yapıldığı kaydedilen açıklamada, arama kararı verilen 12 kişi hakkında soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından gözaltı kararı verildiği belirtildi. Açıklamada, askeri mahallerdeki aramaların cumhuriyet savcısı denetiminde merkez komutanlığı görevlilerince gerçekleştirildiği de kaydedildi.

Haberin Devamı

Evi dört saat arandı
Eskişehir’de emekli Albay Veli Seyit’in Akarbaşı Mahallesi Çiçekli Sokak’taki evindeki arama da 4 saat sürdü. Eskişehir Devlet Hastanesi’nde sağlık raporu alındıktan sonra Ankara’ya götürülen Seyit, soruları yanıtsız bıraktı.

Haberin Devamı

Tuğgenerallik bekliyor
Afyonkarahisar’da Askeri Hava Lojmanları’nda Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Seyfullah Sönmez’in lojmanında arama yapıldı. Sabah 10.30’da başlatılan arama boyunca Kurmay Albay Sönmez birkaç kez evinden çıkıp cipinin yanına gitti. Sönmez’in Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısında tuğgenerallik rütbesine yükseltilmeyi beklediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Gözaltı kararı olan 12 kişi
Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliğinden 28 Şubat soruşturması kapsamında verilen göz altı kararlarıyla ilgili açıklama geldi.
Açıklamaya göre 4’ü muvazzaf 8’i emekli toplam 12 asker hakkında gözaltı kararı verildi.
Hakkında gözaltı kararı olan isimler şunlar:
Mustafa Hakan Bural - Albay / Ankara
Ahmet Dağcı - Albay / Ankara
Bahaddin Çelik - Albay /Ankara
Seyfullah Sönmez - Hava Kurmay Albay / Afyon
Erol Özkasnak - Emekli Tümgeneral / Muğla
Mustafa İhsan Tavazar- Emekli Albay / Adana
Veli Seyit - Emekli Albay / Eskişehir
Osman Bülbül - Emekli Asker / İzmir
Yaşar Bülent Aksaray - Emekli Kıdemli Albay / İstanbul
İbrahim Reşit Çağın - Emekli Kıdemli Albay / İstanbul
Güneş Kıral - Emekli Yarbay / İstanbul
Bülent Yanaşık - Emekli Yarbay / İstanbul

Akit gazetesi müdahil olacak
Akit Gazetesi Yayın Kurulu’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, 28 Şubat süreciyle ilgili soruşturma kapsamında açılacak davaya maddi ve manevi zarar gördüğü gerekçesiyle müdahil olunacağı belirtilerek, “Akit gazetesinin, darbeciler tarafından susturulmak istendiği ve akla hayale gelmeyen iftiralara maruz kaldığı” öne sürüldü. Açıklamada, “Tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Erol Özkasnak’ın hazırladıkları ‘Andıç’da PKK’nın ikinci adamı Şemdin Sakık’ın ifadelerine Akit’in PKK ile işbirliği yaptığı iftiraları bile eklenmiş ve ‘Akit, PKK’nın aleyhine yayın yapmama sözü verdi’ iddiasında bulunulmuştur” denildi.