Gündem Çevre illerde de hasara yol açtı

Çevre illerde de hasara yol açtı

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’ta dün yaşanan ve 10 ili etkileyen depremler, Türkiye’nin farklı noktalarında da hissedildi. Şiddetli deprem Elazığ, Mardin, Mersin, Karaman, Sivas, Kayseri, Çorum, Giresun gibi birçok ili salladı. Mardin’de bir öğretmen korkudan kalp krizi geçirirken Elazığ’da iki polis çöken binanın altında kaldı.

Çevre illerde de hasara yol açtı

DHA, İHA - Kahramanmaraş’ta dün 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan ve 10 ili etkileyen depremler Türkiye’nin farklı bölgelerinden de hissedildi.

Haberin Devamı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gece yaşanan 7.7. büyüklüğündeki depremi hisseden bir öğretmenin kalp krizi geçirdiği öğrenildi. Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yol-İş Sendikası İlkokulu Sınıf Öğretmenimiz Pelin Özen, bu gece (dün gece) yaşanılan deprem olayında kalp krizi geçirerek Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur” ifadelerine yer verildi.

Binalarda çatlak oluştu

Karaman’ın Elma Şehir Mahallesi’nde 48 dairenin bulunduğu 12 katlı binanın duvarlarında çatlaklar oluştu. Bina yöneticisi Erol Erşahin, “Sabah binayı kontrol ettik, dairelerimizde çatlakların meydana geldiğini gördük. Mühendisin gelip, durumu tespit etmesini bekliyoruz. Bu çatlağın olduğu yer ana kolon. Bu bize tehlike sinyalini veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Mersin de depremin şiddetli hissedildiği kentlerden biri oldu. Depreme uykuda yakalanan vatandaşların korkusu görüntülere yansıdı. Vatandaşlar depremle birlikte yağmura rağmen sokağa indi. İl genelinde dün eğitime ara verildi.

Elazığ’da bina çöktü

Elazığ merkeze bağlı Akpınar Mahallesi’nde bir bina çöktü. O anlar bir vatandaşın cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Binanın ilk depremde boşaltıldığı ve içerisinde tespit yapmak için giren iki polis memurunun enkaz altında olduğu iddia edildi. Bölgeye sevk edilen çok sayıda ekip, arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Akpınar Mahallesi Muhtarı Raif Acar, “Olay anında merkez karakol komiseri ve polis arkadaş ile eşya tespiti yapmaya geldik. Çilingir ile kapıları açacaktık. ‘Polis arkadaşlar çabuk kaçın’ dedim ve ben kaçtım. Enkaz altında kaldılar. İki polis memuru kaldı” dedi.

Duvarlar çatladı

Giresun’da beş katlı Doğan Apartmanı’nın iç kısmında çatlaklar oluştu. AFAD, belediye ve itfaiye ekiplerinin sevk edildiği bina boşaltılırken, polis bina çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Ordu ve ilçelerinde de hissedilirken, vatandaşlar panik yaşadı. Depremi hisseden vatandaşlar sokaklara çıkarken, eğitim kurumlarındaki öğrenciler de okul bahçelerine çıkartıldı. Depremin ardından trafikte yoğunluk yaşandı.

Zonguldak şehir merkezindeki vatandaşlar sarsıntıyla birlikte sokağa çıktı. Deprem Zonguldak Ereğli’de de az da olsa hissedildi. Ereğli’nin bazı mahallelerinde elektrikler kesilirken, telefon hatlarında ise bir süre iletişim sağlanamadı.

Haberin Devamı

Kayseri’de büyük panik yaşandı

Kayseri’de de vatandaşlar büyük panik yaşarken, bazı yerlerde maddi hasar oluştu. Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan bir iş merkezinin dış kaplaması çöktü. Ayrıca, iş merkezinin altında bulunan dükkanlarda maddi hasar oluştu. Bazı apartmanlarda da geniş çapta maddi hasar meydana geldi. Kayseri’de dün yaşanan ikinci deprem de büyük paniğe yol açtı. Korku dolu anların yaşandığı depreme canlı yayında yakalanan TV1 Televizyonu’nun Haber Şefi Şeyda Tuba Çalapverdi, sakinliğini koruyarak yayınına devam etti.

Minare yıkıldı

Sivas’ın Gürün ve Gemerek ilçelerinde de kerpiç yapılar çöktü. Gürün ilçesinde bir cami minaresinde de hasar oluştu. Sivas şehir merkezinde de çatlaklar oluşan bir binada yaşayanlar tahliye edildi.

Haberin Devamı

Derste yakalandılar

Çorum’da da depreme derste yakalanan çocuklar okullardan tahliye edildi, vatandaşlar ise evlerini terk ederek kent meydanı ve parklara toplandı. Deprem sonrası evlerini terk eden vatandaşlar kentin ana arter ve caddelerinde yoğunluk oluşmasına neden oldu, bazı kavşaklar ise araç yoğunluğu nedeniyle kilitlendi.

Samsun’da da mesai saatleri içerisinde meydana gelen deprem sonrası çalışanlar iş yerlerini terk ederek dışarılara kaçtı.

Depremden kaçan vatandaşlar, binaları terk ederek uzun bir süre güvenli bölgelerde bekledi.

Tekkeköy ilçesinde 1 dakikadan fazla süren depremde Tekkeköy Belediye binasında sallanan pano ve levhalar kameralar tarafından kaydedildi. Belediye personeli de endişe içinde binayı terk ederek dışarıya kaçtı.

Kırıkkale’de de deprem anını yaşayan vatandaşlar, bulundukları binalardan dışarı çıktı.

Doğal gaz boru hattı  patladı

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Topboğazı köyündeki doğal gaz boru hattında ise patlama ve yangın yaşandı. Topboğazı Köyü Muhtarı Bilal Alpdoğan, köyün 200 metre altında ve üç kilometre mesafede iki ayrı noktada depremle birlikte patlama ve sonrasında yangın çıktığını kaydetti.