Gündem CHP Pendik Belediye Başkan adayı Balyalı'dan itiraz başvurusu

CHP Pendik Belediye Başkan adayı Balyalı'dan itiraz başvurusu

02.04.2024 - 17:22 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Halk Partisi Pendik’te oyların yeniden sayımı için Pendik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulundu. CHP Pendik Belediye Başkan adayı Tarık Balyalı, öğle saatlerinde avukatları, ilçe başkanı ve parti üyeleriyle Pendik İlçe Seçim Kuruluna yapılan itiraz sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

CHP Pendik Belediye Başkan adayı Balyalıdan itiraz başvurusu

Balyalı "13 binin üstünde bir geçersiz oy var. Tutanakları incelediğimizde arkadaşlarımızla birlikte tutanakların son derece gelişigüzel doldurulduğunu gördük. Tasnifin son derece gelişigüzel olduğunu gördük." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Balyalı, "4 bin 800 ayrı tutanak var. Biz 4 bin 800 ayrı tutanağı tabii ki de 24 saat içerisinde hepsini incelemek mümkün olmadı ama inceleyebildiğimiz kadarıyla yüzlerce tutanakta sonucu etkileyebilecek derecede çok usulsüz işlem olduğunu tespit ettik. " dedi.

31 Mart Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Pendik’te gayriresmi verilere göre AK Parti Pendik Belediye Başkan adayı Ahmet Cin 187 bin 623 oy alarak seçimi kazanmış, CHP Pendik Belediye Başkan adayı Süleyman Tarık Balyalı ise 179 bin 608 oyla ikinci sırada yer almıştı. Sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı belirlenen itiraz süresi bugün saat 15.00 itibariyle sona erdi. CHP Pendik Belediye Başkan adayı Tarık Balyalı, Pendik İlçe Seçim Kurulu'na gelerek oyların yeniden sayımı için başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

"TUTANAKLARDA HERHANGİ BİR İBAREYE RASTLAYAMADIK"

İtirazın ardından İlçe Seçim Kurulu önünde konuşan Tarık Balyalı, "Pendik İstanbul'un en büyük 3. ilçesi. 550 bin seçmeni var. Bu seçimlerde de 433 bin vatandaşımız oy kullandı. Seçim tabii çok çetin bir yarışa sahne oldu ve seçim sonucunda ortaya çıkan tabloda aradaki fark sadece 8 bin. Ama tabii seçim sonuçları çok ilginç tutarsızlıklar da var beraberinde. Aradaki farktan çok daha fazla bir geçersiz oy sayısı var. 13 binin üstünde bir geçersiz oy var. Tutanakları incelediğimizde arkadaşlarımızla birlikte tutanakların son derece gelişigüzel doldurulduğunu gördük. Tasnifin son derece gelişigüzel olduğunu gördük. O kadar ki bazı sandıklarda 20'nin üzerinde tek bir sandıkta 20'nin üzerinde ortalamanın çok daha üzerinde geçersiz oylar olduğunu görmekle birlikte bunların neden geçersiz olduğuna ilişkin tutanaklarda herhangi bir ibareye rastlayamadık ne yazık ki." dedi.

"İSTANBUL'DA EN ÇOK GEÇERSİZ OYUN OLDUĞU İLÇE PENDİK"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul'da en çok oy aldığı dördüncü ilçenin Pendik olduğunu söyleyen Balyalı, "Geçersiz sayılara baktığımızda da İstanbul'da en çok geçersiz oyun olduğu ilçe Pendik. Bu anlamda baktığımızda tutanakların gelişi güzel doldurulması. Özellikle geçersiz oyların neden geçersiz olduğuna ilişkin olarak bir ibarenin bulunmaması, geçersiz zarflara ilişkin ne yazık ki önemli bir çoğunluğunda, zarfların neden geçersiz olduğunun bilinmemesi, matematik hatalar ve yanlı şekilde doldurulan tutanaklar sonucunda net bir sonuca ulaşmak mümkün değil. Ortaya çıkan tabloda da geçersiz oy sayısı, var olan farkın çok daha üzerinde olduğu için bence burada ciddi bir soru işareti bulunmakta. Biz bu nedenle bugün diğer partilerle birlikte onlar da ayrı ayrı itirazda bulundular. Biz de yeni baştan oyların sayımı için İlçe Seçim Kuruluna başvurmuş bulunuyoruz. Bu oyların sayımından sonra gerçek durumun net biçimde ortaya çıkmasını istiyoruz. Hukuki bu konudaki süreçleri sonuna kadar kullanacağız, kullanmaya devam edeceğiz. Artık bugün itibariyle ya da en geç yarın İlçe Seçim Kurulu'nun toplanması ve bu konuda bir karar vermesi gerekiyor. Bizim ortaya çıkan tabloda gördüğümüz Pendik seçimine ilişkin olarak kafada çok fazla soru işaretlerimiz var. Elimizdeki tutanaklar da arkadaşlarımız bize ulaştırdığı tutanaklar da bizim bu görüşümüzü doğrular nitelikte. Bu yüzden bugün buraya geldik ve Pendik'te oyların yeni baştan sayılması için başvuruda bulunduk. Arkadaşlarımız yüzlerce tutanak örneğiyle birlikte İlçe Seçim Kuruluna başvuruda bulundular. Malumunuz seçim sonuçları dün açıklandı ve 24 saatlik süre içerisinde bu itirazı yapmak gerekiyordu. Pendik'te bin 600'e yakın sandık var ve büyükşehir, ilçe belediyesi ve ilçe meclis üyeliği için de ayrı düşürüldü. 4 bin 800 ayrı tutanak var. Biz 4 bin 800 ayrı tutanağı tabii ki de 24 saat içerisinde hepsini incelemek mümkün olmadı ama inceleyebildiğimiz kadar yüzlerce tutanakta sonucu etkileyebilecek derecede çok usulsüz işlem olduğunu tespit ettik. Hukukçu arkadaşlarımız bunları değerlendirdiler. Hepsine ilişkin olarak da başvurularda bulunduk. Artık bugün itibariyle biz Pendik'te oyların yeniden sayımını bekliyoruz. 5 sene önce ortada geçerli hiçbir sebep yokken İstanbul'un tamamında oyları saydıranların yüzlerce usulsüz tutanak ve zarf sonrasında da aynı kararı vereceklerine şüphemiz yok. Adalet böyle sağlanabilir. Gerçeğin ortaya çıkması açısından Pendik'teki oyların yeni baştan sayılmasının şart olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

"GEÇERSİZ OYLARIN SAYISI 13 BİNİN ÜZERİNDE"

Haberin Devamı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pendik Belediye Başkan adayı Tarık Balyalı itirazla ilgili sosyal medya hesabından da açıklama yaptı.Balyalı açıklamasında, "31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimlerin ardından tutulan tutanaklar ve geçersiz oylar nedeniyle Pendik İlçe Seçim Kurulu'na bugün saat 14.55'te itirazda bulunduk. Mevcut belediye başkanı ve benim aramdaki fark sadece 8 bin oy. Geçersiz oyların sayısı ise 13 binin üzerinde. Tutarsız sonuçlarla karşı karşıyayız. Sayımların ardından gerçek sonuçların ortaya çıkmasını bekliyoruz. Pendik'te gerçekleşen seçime ilişkin bu soru işaretleri oylar yeniden sayılarak ortadan kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı.