Gündem CHP toplantısı nasıl sızdı? Ankara kulisleri üçüncü bir grubu konuşuyor

CHP toplantısı nasıl sızdı? Ankara kulisleri üçüncü bir grubu konuşuyor

21.07.2023 - 14:50 | Son Güncellenme:

İBB Başkanı İmamoğlu’nun yaptığı gizli toplantının ardından Ankara kulislerinde de hareketli saatler yaşandı. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini paylaştı. İşte haberin detayları...

CHP’de değişim tartışmaları devam ederken patlak veren Zoom krizi, beraberinde yeni iddiaları getirdi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin Ekrem İmamoğlu ile yaptığı Zoom toplantısının kaydının internete sızması ana muhalefet partisi cephesinde fırtınalar koparıyor.

Peki, bu görüntüleri kim, neden sızdırdı? Ankara kulislerinde neler konuşuluyor. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova kulislerin nabzını tuttu ve tartışmalara dair çarpıcı detayları aktardı.

* Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;

Zoom toplantısı nasıl sızdı kim sızdırdı, amaç ne? Zoom toplantılarının grubu oluşturan tarafından yönetildiği toplantı linkinin de öyle paylaşıldığı vurgulanıyor. Yani toplantıyı yapacak olan grup kurar davet gönderir. Yine kendi içlerinden çıktığı üzerinde duruluyor zaten Gökhan Günaydın'ın da "bizimkiler bir hata yapmışlar, milletvekillerinin danışmanlarına link göndermişler. Danışmanlar bizden daha siyasi adamlar, bunu yapmamaları lazımdı." dediği yansıdı.

Haberin Devamı

Bir görüşe göre de linkin gönderildiği isimlerden birinin sekreteri konuyu anlamayıp farklı bir grupa iletimde bulundu
Yani bilinçli mi yoksa kötü niyet olmadan yapılan bir hata mı? Henüz netlik yok. Ama hangi amaçla kaydedilip sızdırıldı sorusuna verilen yanıtlar farklı. Bu toplantının sızdırılması genel merkezin lehine oldu.

"Değişim isteyenler delege seçimi sürerken itibarsızlaştırdı" diyen de var; "İmamoğlu lehine oldu, ses getiren bir çıkış yaptı. Delege nezdinde kurmay kadro, güçlü isimler yanımda mesajını verdi" diyen de... Bu tartışma sürecek ama o toplantı ile ilgili genel merkez etik dışı, parti geleneklerine aykırı gibi yaklaşımlarla bir araya gelenleri adeta partililere şikayet ediyor.

ÜÇÜNCÜ BİR GRUP MU VAR?

Toplantıyı yapanlar ise partiyi seçim sonrası içine düştüğü durumdan çıkarmaya partinin iyiliği için adım atmaya gayret ediyoruz savunmasında. Bu noktada acaba kamuoyu önünde iki tarafın da içine düştüğü durumu sessizce izleyen bir üçüncü grup var mıdır? Henüz yıpranmamış henüz hiç konuşmamış kurultaya doğru iddiasını ortaya koymaya hazırlanan birileri bu ortamdan sonra... Öne çıkar mı? Derin kulislerde bu ihtimal üzerinde de duruluyor.

Haberin Devamı

CHP LİDERİ TOPLANTI İÇİN ETİK DEĞİL DEDİ, ETİK BULMADIĞI NE?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun etik bulmadığı ve üzerinde yoğunlaşılan mesele grup başkanı ile grup başkanvekilinin o toplantıda yer alması. Tekrarı olursa gereğini yaparım uyarısı da doğrudan grup başkanı ve grup başkanvekiline yönelikti yorumları var.

Grup başkanı ve başkanvekilinin o toplantıda yer alması etik bir sıkıntı kamu vicdanı bunu onaylamaz.

Herkes aday olabilir aday olmak isteyebilir ama o zaman genel başkana vekaleti bırakırsın istifa eder çıkar yarışırsın muharrem ince ilk adaylığında grup başkanvekiliydi çıktı aday olacağını duyurdu ve gitti istifa etti parti terbiyesinde aksi olmaz.

CHP'de genel merkeze yakın halkadaki kulislerde bu zoom toplantısı birkaç noktada eleştiriliyor:

1- Kurultay süreci başlamış mahalle delegeleri seçimi bitmek üzere adaylık niyeti varsa çıkılır söylenir, fikirler paylaşır, yarışılır.

2- Olağan Kurultay süreci işlerken Olağanüstü Kurultay istenir mi?

Önce Olağanüstü Kurultay sonra Olağan Kurultay sonra seçime mi gidecek bu parti? Olağan kongre süreci başladı her ne olacaksa orada olmalı yakışık almaz deniyor.

Haberin Devamı

3- O toplantıdaki hiyerarşi sorunlu tespitleri var.

Orada grup başkanı var grup başkanvekili varken bld başkanının yönetmesi parti geleneğinde yok deniyor,,olağan akışa aykırı CHP'de belediye başkanı il başkanından sonra gelir mesajları veriliyor.

-Ki bu eleştirilere Özgür Özel yanıt verdi...

İsmail Saymaz'a konuştu o da "biz birbirimizin patronu değiliz aramızda hiyerarşik ilişki yok arkadaşız partinin iyiliği için birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, istifa etmem 8 yıllık emeğimle grup başkanı oldum başka aday çıkarsa yarışırım" dedi.

CHP KULİSLERİNDE ÖZGÜR ÖZEL'İN ÇIKIŞINA TEPKİ VAR

Bu mesajı 130 vekilin yer aldığı parti grubunda güçlü olduğuna olası bir seçimi kazanacağını düşündüğüne işaret etti.

Ama CHP kulislerinde Özel'in bu çıkışına da tepki var; Meclis grubu bu partinin organlarından sadece biri. Belediyeler var teşkilatlar var delege var esas organ kurultay.. Parti grubunda birilerinin ağırlığının olması bir şey ifade etmez deniyor.

Haberin Devamı

'YANSIYAN VİDEO BAŞ GİTSİN, KADRO KALSIN MESAJI VERDİ'

Hiçbir CHP'li değişim lafına itiraz etmez ama altının nasıl doldurulduğuna bakar. Yansıyan video baş gitsin kadro kalsın yani sen git ben geleyim mesajı verdi. partili bunu böyle okur aklına yatmaz yorumları yapılıyor.

KILIÇLAR PM'DE ÇEKİLECEK

Şimdi taraflar PM'ye hazırlanıyor. Kılıçlar orada çekilecek. Öyle görünüyor. Görevden alınan il, ilçe, belediye başkanlarının itirazları görüşülecek.

Teşkilatı kendine bağlayan kk'nın neden görevden aldıklarını gerekçelendirmesi bekleniyor. Şu ana kadar kiminin başarısızlık kiminin oy oranının düşmesi kiminin kişisel nedenlerle alındığı yansıdı. Ama elbette kurultay sürecinde değiştirilmeleri genel merkezin süreçlere ağırlığını koyması olarak eleştiriliyor. Pm'de kapalı oylamaya gidilecek. İtirazlar kabul görürse göreve iadeleri söz konusu olabilir.

"BU SÜREÇTE ÇIKMASI DİKKAT ÇEKİCİ"

O noktada da CHP kulislerinde bazıları için iade kararı da çıkabilir normalde bunu başka şeylere yormak doğru olmaz
ama "Şimdi iade kararları çıkarsa değişim isteyenlerin başarısı olarak lanse edilecek o videonun bu süreçte çıkması da bu anlamda dikkat çekici." diyenler var.

Bu kayıt sonrası ilçe ve il kurultaylarında havanın kimin lehine olacağı merak konusu.

PM sonrası değişim isteyenlerin etkili olması durumunda rüzgarın yönünün değişebileceği konuşuluyordu fakat CHP liderinin Ümit Özdağ ile gizli bir protokole imza attığını kabul etmesi ile yeni bir durum doğdu.

İttifak ortakları (İyi Parti ve DEVA) sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun yerel seçim öncesi işbirliği süreçlerini yürütebilen doğru isim imajı zedelenir mi parti içinde güven kaybı yaşar mı? PM öncesi ortaya çıkan bu durum mevcut havayı nasıl etkileyecek merak konusu...