Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’da açıkladı: Üniversiteleri tatil ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’da açıkladı: Üniversiteleri tatil ediyoruz

12.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversite öğrenci yurtlarının depremzedelerin kullanımına açılacağını belirten Erdoğan, “Yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz. Tamamen uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’da açıkladı: Üniversiteleri tatil ediyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremzedelerin üniversitelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilerek barınma sorununun giderileceğini, yaz mevsimine kadar üniversitelerin tatil edileceğini, uzaktan eğitimle yola devam edileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Depremin yıkıma neden olduğu kentlerden Diyarbakır’ı ziyaret eden Erdoğan Kayapınar ilçesi Selahattin Eyyübi Kent Meydanı’nda kurulan çadır kentte incelemelerde bulundu, depremzedelerle görüştü. Ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bu depremler ülkemizin yakın hafızasındaki en büyük felaket olan 1999 Depremi’nden üç kat daha büyük, üç kat daha yıkıcı. Yine 1939 Erzincan Depremi’nden de çok daha geniş bir alanda, çok daha yıkıcı bir afet olarak hesaplanmaktadır. Büyüklükleri 7’nin üzerinde olan 1943 Çankırı, 1953 Çanakkale, 1944 Gerede, 1966 Varto, 1967 Mudurnu, 1970 Gediz, 1976 Muradiye depremlerini de bu depremin yıkıcılığı ile mukayese etmek mümkün değildir. Art arda meydana gelen bu iki depremin artçıları dahi ülkemiz deprem envanterinde oldukça üst sıralarda yer alacak seviyededir” dedi.

Haberin Devamı

‘Asrın felaketi’

“Şehirlerimize yaptığımız ziyaretlerde gördüklerimiz ve dinlediklerimiz Türkiye’nin nasıl büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunun ispatıdır” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Dünyanın önde gelen bilim insanları da ülkemizin yaşadığı depremin büyüklüğü ve yıkıcılığı konusunda hemfikirdir. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelenen bu deprem neredeyse 1000 kilometrelik bir alanda hissedilmesine rağmen asıl 500 kilometrelik bir alanda yıkıma yol açmıştır. Fay hatlarına yakın bölgelerde yerleşim yerlerimizin kiminde neredeyse taş üstünde taş kalmadı desek yeridir. İkinci deprem gündüz yaşanması sebebiyle nispeten daha az can kaybına yol açtı. Ama ilk depremdeki hasarlı binaları tümden yıkarak hasarın ciddi şekilde artmasına yol açmıştır. Yıkılan binaların yanı sıra sayılarını yüz binlerle ifade edebileceğimiz bina da hasarlar sebebiyle oturulamaz hale gelmiştir.”

Yurtlar kullanılacak

Erdoğan, depremzedelerin barınmasına ilişkin olarak “Üniversitelerimizin tamamının Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarını bu işler için kullanacağız. Zira yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz. Tamamen uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler. Üniversitelerimizi bu noktada tatil ederek Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarını inşallah misafirhane gibi kullanacağız” dedi.

Haberin Devamı

Celpler ertelendi

Osmaniye’de 2 bin 200 kişilik yurt binasının sapasağlam olduğunu belirten Erdoğan, “Osmaniye’deki bütün depremzedelerimizi o yurtta ağırladılar. Yeme içme her şey orada ve ben oradaki vatandaşlarımızın mutluluğuna şahit oldum. Burada da 6 bin 663 kapasite var. Buradaki yurtlarımıza da almaya başlayıp, böylece çadırlardan da buralara transfer etmiş olacağız. Diğer illerimize gitmek isteyen depremzedeler de bir plan dahilinde oteller, yurtlar, kamu misafirhanelerine yerleştiriliyor. Konteyner kentler dışında ev kiralamayı tercih edecek vatandaşlarımıza taşınma ve kira yardımına başlıyoruz. Deprem bölgesinde ikamet eden, o illerin nüfusuna kayıtlı 13 bin üzerinde yükümlü askerimizin mart, nisan celpleri mayıs ertelenmiştir” dedi.

Bölgeye gönderilecek yardımların AFAD üzerinden yapılmasının önemine değinen Erdoğan, “Böyle karar günlerinde bile milletimizi dolandırmaya teşebbüs edecek, daha insanlıktan nasibini almamış alçaklar çıkabiliyor. Olağanüstü Hal ilan ettik. Bu ne demek. Artık bu tür atılacak adımlarda, yağmalama, kaçırma bu tür işleri yapanlar devletin o güvenli elinin sırtlarında olduğunu bilmeleri lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kaos tüccarlarına müsamaha göstermeyiz’

Erdoğan, Şanlıurfa’da yaptığı açıklamada ise “Kentte perşembe günü itibari ile arama kurtarma çalışmalarını tamamladık. Enkaz kaldırma ve hasar tespiti de kısa sürede sonuçlandırarak yeniden inşa ve ihya çalışmalarımıza başlayacağız” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Güvenlik güçlerimize yağmacılara, Ticaret Bakanlığımıza temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını arttıran fırsatçılara asla göz açtırmamaları talimatını verdim. Aynı şekilde, sosyal medyadan asılsız haberler yaymak suretiyle milletimizi kışkırtan kaos tüccarlarına karşı müsamahasız davranıyoruz.”

Öğrencilerin eşyası ne olacak?

Türkiye genelinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (GSB) bağlı 800 yurtta kalan 850 bin öğrenci, yarıyıl tatili nedeniyle memleketlerine dönmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bahar yarıyılın uzaktan eğitimle tamamlanacağının duyurulmasıyla öğrencilerin yurtlarda bıraktıkları eşyaları merak konusu oldu. GSB yetkililerinin verdiği bilgilere göre tüm yurtlar şu anda açık tutuluyor, öğrenciler eşyalarını istedikleri zaman alabilecekler. -EĞİTİM SERVİSİ