Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanını resmi törenle karşıladı: ‘Ticaret hedefimiz beş milyar dolar’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanını resmi törenle karşıladı: ‘Ticaret hedefimiz beş milyar dolar’

17.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı ile düzenlediği toplantıda “Ticaret hacmimizde 3 milyar dolara ulaştık. Yeni hedef olarak 5 milyar dolar üzerinde durduk. Gürcistan’ın altyapı projelerine desteğe hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanını resmi törenle karşıladı: ‘Ticaret hedefimiz beş milyar dolar’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye ziyarette bulunan Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK: Dün dost ve müttefik ülke Slovakya Başbakanı Sayın Robert Fico’ya yönelik menfur bir saldırı yaşandı. Bölgemizin huzuruna, istikrarına ve güvenliğine yönelik her türlü eylemin karşısında durmaya devam edeceğiz. İki dost, komşu ve stratejik ortak olarak Sayın Başbakanla verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve refahına yönelik güçlü desteğini bir kez daha vurguladım.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR: Geçen sene ikili ticaret hacminde 3 milyar dolara ulaştık. Yeni hedef olarak 5 milyar dolar üzerinde durduk. Sahip olduğumuz potansiyelin bizleri, geliştireceğimiz yeni iş imkanlarıyla bu rakama kısa sürede ulaştıracağına inanıyorum. Türkiye, Gürcistan ilişkilerinin önemli bir sütununu, bölgesel işbirliği projeleri oluşturuyor. Tarihi İpek Yolu’nu raylar üzerinden hayata geçiren Orta Koridor’un bel kemiği olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun yeniden tam kapasiteyle faaliyete geçmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

FİLİSTİN’İ TANIMAYA DAVET: FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleri ve organize suç şebekeleriyle mücadelemizi daha etkin kılacak adımlar üzerinde durduk. Güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Gazze’deki vahşet ve uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluklar hakkındaki değerlendirmelerimizi paylaştık. 10 Mayıs’ta BM Genel Kurulu’nun aldığı karar uluslararası toplumun durduğu noktayı göstermektedir. Bu vesileyle henüz Filistin Devleti’ni tanımamış ülkeleri bunu yapmaya davet ediyorum.

TAKIMLARIMIZA BAŞARILAR: 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda A Milli Futbol Takımımız Gürcistan’la aynı grupta yer alıyor. Takımlarımıza, şampiyonada şimdiden başarılar diliyorum.

‘Liderliğiniz örnek oluyor’

Kobakhidze, Başbakan olarak Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Sadece Cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda ülkenin milletin ve tüm Türk insanlarının da menfaatini koruyan gerçek bir lider. Sizin gösterdiğiniz liderlik hepimize örnek oluyor Sayın Cumhurbaşkanı” dedi. Kafkaslar’da ülkelerin barışçıl bir şekilde beraber yaşamasının önemine vurgu yapan Kobakhidze, “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış antlaşması gerçekten çok önemli bir gelişme. Ortadoğu konusunu da ele aldık, Gürcistan her zaman Ortadoğu’da barışın tesis edilmesinin yanında. Uluslararası toplumun desteğiyle müzakereler yapılarak barışın tesis edilmesinden yanayız. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki üç taraflı iş birliği gerçekten çok önemli. Stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesi her iki ülkenin de faydasına olacaktır” diye konuştu.