Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan'da! 'Yeni bir dönem güçlenerek başlıyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan'da! 'Yeni bir dönem güçlenerek başlıyor'

07.12.2023 - 10:18 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'da temaslarını sürdürüyor. İlk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geldi. Atina Elefterios Venizelos Havalimanı'na inen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Yunan yetkililer tarafından karşılandı. Erdoğan, daha sonra Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile görüştü.

Haberin Devamı

Erdoğan, Sakellaropoulou ile görüşmesinin ardından Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan ve Miçotakis, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısına katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistanda Yeni bir dönem güçlenerek başlıyor

İlgili bakanların iştirakleriyle düzenlenecek Konsey Toplantısı’nda Türkiye-Yunanistan ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi imkanları ele alınacak. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra mevcut bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulması da öngörülüyor.

Ziyaret çerçevesinde ayrıca ikili ilişkilerin hukuki altyapısını güçlendirmeye matuf çeşitli anlaşma ve mutabakat metinlerinin imzalanması da gündemde yer alıyor. Erdoğan ve Miçotakis'in görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistanda Yeni bir dönem güçlenerek başlıyor

ERDOĞAN'DAN İLK GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina'daki ilk görüşmesi, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile oldu. Sakellaropoulou, misafirini kapıda karşıladı ve liderler el sıkıştı.

Yunan Cumhurbaşkanı, görüşmede Türkiye ve Yunanistan'ın daha önce hiç olmadığı kadar barış ve güvenlik için birlikte çalışmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Atina ve Ankara'nın farklı yaklaştığı konular olduğunu kaydeden Sakellaropoulou, Erdoğan'ın altı yıl sonra yeniden Yunanistan'da olmasının mevcut yapıcı iklimi korumak adına olumlu ruhu yansıttığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistanda Yeni bir dönem güçlenerek başlıyor

Sakellaropoulou, "Karşımızdaki olaylara bir göz atacak olursak, beraber çalışmalıyız ve bütün değerleri ileriye götürmemiz çok açık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yunanistan ve Türkiye'nin bu pozitif havayı devam ettirmesi her zamankinden daha elzemdir." dedi.

"YENİ DÖNEM GÜÇLENEREK BAŞLIYOR"

Erdoğan, "Toplantımızın yeni bir sayfaya vesile olacağına inanıyorum. Yunanistan ile yeni bir dönem güçlenerek başlıyor. 6 yıl aradan sonra Atina'da olmaktan mutluyuz. Bakanlarımız birbirleriyle gayet önemli görüşmeler yapacaklar. Hedef ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak. Hangi alanlarda ne gibi adımlar atabileceğimizi görüşeceğiz. Aramızdaki ön hazırlıkları bakan arkadaşlarımız yapmış durumda. İmzaları atıp yola çok daha anlamlı şekilde devam edeceğiz. Bardağın dolu tarafıyla konuşmak gelecek için çok daha iyi olacaktır." dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistanda Yeni bir dönem güçlenerek başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ile görüşmesinin ardından Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Yunanistan ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

 TÜRK TURİSTLERE VİZE KOLAYLIĞI

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Atina'dan son gelişmeleri aktardı.

Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

Atina'daki gelişmeleri takip ediyoruz. Tarihi bir gün yaşıyoruz diyebiliriz. Toplantı Selanik'te yapılacaktı ancak güvenlik gerekçesiyle toplantının Atina'ya alındığını öğrendik. Ziyaret öncesi karşılıklı olumlu mesajlar verdi. Erdoğan, 'Kazan kazan anlayışıyla Atina'ya gidiyorum' ifadelerini kullandı. Gelişmelerin bir başka nedeni de bölgede yaşanan gerilimler. Görülüyor ki bölgesel gelişmeler iki ülkeyi yan yana getirdi. Bugün 16 anlaşma bekleniyor. Atina Bildirgesi'nin imzalanması bekleniyor. Ayrıca, Yunan basınında Türk turistlere vize kolaylığının sağlanacağı belirtiliyor. Düzensiz göç de iki ülkenin en önemli konularından birisi. Bu konuda ortak adımların atılıp atılmayacağı takip ediliyor. Erdoğan, Atina'dan ayrılmadan önce Türk Büyükelçiliği'ne gelecek.