Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 yıl içinde konutların inşasını gerçekleştireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 yıl içinde konutların inşasını gerçekleştireceğiz

09.02.2023 - 16:50 | Son Güncellenme:

Deprem bölgelerine ziyaretlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kimseyi sahipsiz bırakmayacağız' diyerek, '1 yıl içinde konutların inşasını gerçekleştireceğiz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kilis’te hastanede tedavi altına alınan depremzedeleri ziyaret etti, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Erdoğan, "Bu coğrafyanın tarihte gördüğü en büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Kilis de bu felaketten etkilenen şehirlerimizden bir tanesi oldu. Kahramanmaraş merkezli bu felakette ne yazık ki şu ana kadar çok ciddi vefat durumumuz var. Dün Maraş ve en çok etkilenen bir diğer şehrimiz Hatay’daydım. Buraları gezdik." dedi.

"Hiç endişe olmasın süratle vatandaşlarımız konutlarına sahip olacaklardır"

“10 şehirdeki vatandaşlarımıza buradan bir kez daha geçmiş olsun diyorum” ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar temenni ediyorum. Deprem anından itibaren kurumlarımız 10 vilayetimizde yer almış, gerekli ne icap ediyorsa bunları da icra etmiştir. Ancak depremin 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında bir alanda etkili olması işimizi takdir edersiniz ki zorlaştırmıştır. Buna rağmen devletimiz tüm kurumlarıyla afet bölgesinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarını süratle başlatmıştır. Artık sayıları 100 bini bulan personeli, binlerce kamu, sivil toplum ve uluslararası yardım ekibi sahada görev başındadır. Tüm lojistik merkezlere her türlü yardım yerli, yabancı akmaktadır. Ülkemizin her ilinden ilçesinden yardım malzemeleri ve gönüllüler deprem bölgesindeki illerimize gelmeyi sürdürmektedir. Hem malzeme, hem personelin deprem bölgesindeki organizasyonu AFAD tarafından yürütülmektedir. Derin etkileri olan afette eksikler olabiliyor. Bu eksikleri süratle gidermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen bakanlıklarımız, kurumlarımız, STK'larımız vatandaşlarımız canla başla çalışarak depremzedelere yardımcı olmak için gayret sarf ediyor.

Haberin Devamı

Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Şu an itibariyle depremzedelerimize 10’ar bin lira destek vereceğiz. Konutları yıkılanlarla ilgili TOKİ vasıtasıyla Çevre Şehircilik Bakanımın koordinasyonunda bir yıl içinde bu konutların inşaasını bundan önce olduğu gibi gerçekleştireceğiz. Yıkılan şehirlerimizi önce enkazdan arındıracağız. 10 ilimizde de müteahhit firmalarımız süratle bu enkazları kaldırmak ve ardından da süratle yüklenici firmaların buralarda inşaatları başlatmasını temin edeceğiz. Derdimiz bundan önceki gerek Van, gerek Bingöl, gerek İzmir’de gerekse yakın dönemde Malatya, Elazığ buralarda, gerek Kastamonu’daki sel afetinde, Antalya, Muğla felaketlerinde nasıl süratle inşaatları tamamlayıp sahiplerine teslim ettiysek orada devlet olarak vatandaşımızın yanında olduğumuzu ispat ettiysek, aynı şekilde şimdi de 10 vilayetimizde hiç endişe olmasın süratle vatandaşlarımız konutlarına sahip olacaklardır. Hiçbir vatandaşımız inşallah barınaksız, konutsuz kalmayacak bunları da çözeceğiz.”

Haberin Devamı

OSMANİYE'DE KONUŞTU

"1 YIL İÇİNDE KONUTLARIN İNŞASINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesindeki ziyaretlerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaniye'deki deprem bölgesinde açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Devletimiz tüm bakanlıklarıyla, kurumlarıyla 10 vilayetimizde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz devletiyle omuz omuzadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, uluslararası yardım ekipleri, gönüllüler imkanı olan herkes arama kurtarma yardım çalışmalarına destek veriyor.

Haberin Devamı

BAZI GECİKMELER YAŞANABİLİYOR

İster istemez bazı gecikmeler ve eksiklikler de yaşanabiliyor. Vatandaşımız devletin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olduğunu biliyor. Sayıları 100 binlerce ifade edecek kişi çalışmalarda görev aldı. Ülkemizin dört bir yanından her türlü ekip, araç gereç bölgeye yönlendirilmiştir. Şu anda parlamentomuzda OHAL kararına kadar tüm adımları attık ve öyle zannediyorum ki 1 saat içerisinde parlamento kararını verecektir.

1 YIL İÇİNDE YENİ BAŞTAN İNŞA ETTİK

Enkazın kaldırılmasının ardından inşallah 1 yıl içinde depremin yaşandığı şehirlerimizi hatırlayın biz yeni baştan inşa ettik. Van, Malatya, Elazığ, İzmir, Düzce depremlerinde bunları gerçekleştirdik.

1 YIL İÇERİSİNDE TOKİ İNŞASINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Antalya ve Muğla yangınlarında bunları süratle gerçekleştirdik. Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun sel afetlerinde bu iktidar, bu hükümet bunları gerçekleştirdi. İnşallah 1 yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşasını gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 yıl içinde konutların inşasını gerçekleştireceğiz

10 BİN LİRA DESTEK VERİYORUZ

Bu geçiş sürecinde de 10'ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Bunların tespitleri yapılıyor. 1 yıl içerisinde de inşallah konutlarımızı bitireceğiz.

THY UÇAKLARI SEFERLER DÜZENLEYECEK

En önemli adımlardan bir tanesi de talep edenlere, kabul edenlere, Antalya ve Alanya'da otellerde misafir etme imkanımız mevcuttur. THY uçakları da buralara seferler düzenleyecektir.

ERDOĞAN'DAN GAZİANTEP'TE AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde yüzlerce binanın yıkıldığı Gaziantep’te de açıklamalarda bulundu.

Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarla sahada olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mız olarak hedefimiz, 1 yıl içerisinde yıkılan binalara konutlarımızı zemin artı 3-4 olmak üzere inşallah inşa etmek. Bunun yanında da yapılacak olan hasar tespit ile birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10‘ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Bu nakdi yardım ile bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz. Tabi bir taraftan konteyner çalışmalarımız diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Onların gemi bulma, arama çalışmalarını belli bir yere ulaştırdık ve gelecek konteynerleri de 10 ilimize dağıtacağız. Yine bunun yanında karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde de karavanlarla yine sıkıntıda olan vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci siyasi istismara dönüştürenler olduğunu belirtip, şöyle konuştu:

“Bu istismara benim vatandaşım, benim halkım asla prim vermeyecektir. Kaldı ki bugün inşallah olağanüstü hal ile ilgili meclisimizde Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda adımı attım ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün Meclis'te yapılacak olan oylama ile birlikte de olağanüstü hal yürürlüğe girmiş olacak. Bu ne getirecek? Bu, Türkiye’de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına, fesat gruplarına karşı olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır. Bununla birlikte bazı yerlerde maalesef bakıyorsunuz marketlere, alışveriş merkezlerine; yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak müdahale etme imkanını yakalayacaktır. Tüm basın mensubu arkadaşlarıma, tüm halkıma bu hassasiyeti gösterdikleri için ve bu konuda bizlere gerekli güveni verdikleri için yardımı, desteği verdikleri için şahsım, kabinem ve milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Hiç endişe etmeyin. Biz bugüne kadar Van’da o devasa depremi nasıl atlattıysak Bingöl’de nasıl atlattıysak Malatya’da, Elazığ’da o malum depremleri nasıl atlattıysak bütün bunların yanında İzmir’deki malum felaketi nasıl atlatıp orada da binaları süratle yaparak sahiplerine nasıl teslim ettiysek aynı şekilde hiç ümitsiz olmayın. Bu 10 ilimizde de süratle bunu yapacak ve konutları sahiplerine inşallah teslim edeceğiz.”