Gündem Deprem bölgesi için ‘asbest’ uyarısı

Deprem bölgesi için ‘asbest’ uyarısı

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan enkazın yarattığı etkiye ilişkin TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi rapor hazırladı.

Deprem bölgesi için ‘asbest’ uyarısı

Çigdem Yılmaz İstanbul - Enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü bölgede, asbest tehlikesinin sürdüğüne dikkat çekildi. Hatay Asbest Teknik İnceleme Raporu’nda bölgeden alınan 8 numunenin 4’ünde asbest tespit edildiği vurgulanarak, şu uyarılarda bulunuldu:

Haberin Devamı

“Bölgede yaşayan insanlar ve ekolojik yaşam alanlarının korunması için; dere yataklarına, orman arazilerine, tarım arazilerine ve su kaynaklarına yakın bölgelerin döküm sahası olarak planlanmasından vazgeçilmelidir. İnşaat ve yıkıntı atıklarının standartlara uygun lokasyonlarda ve sızdırmaz zeminlere kavuşturulmuş depolama alanlarında depolanması sağlanmalıdır. Enkaz kaldırma ve atık yönetimi süreçlerinde çalışanların asbest liflerinden korunması için FFP3 maske, tulum (tyvek kategori 5/6) ve iş eldiveni kullanması sağlanmalı, denetimler yapılmalıdır. Asbest birinci sınıf kanserojen madde sınıfına giren bir malzemedir. Bölgede yaşayan halkın en az şekilde asbest liflerinden etkilenmesi için herkese enkaz çalışması sonlanana kadar FFP3 tipi toz maskesi verilmeli ve kullanımının sağlanması yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise enkaz kaldırma çalışmalarında havada uçuşan asbest için ciddi sağlık sorunu olabileceği belirtilerek, halka binalar yıkılırken bölgeden uzak durma uyarısı yapıldı.