Gündem Deprem sonrası dayanışma diplomasisi

Deprem sonrası dayanışma diplomasisi

27.02.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından Türkiye’ye yapılan diplomatik dayanışma ziyaretleri sürüyor.

Deprem sonrası dayanışma diplomasisi

AYDIN HASAN/Ankara-  Devlet Başkanı düzeyinde Türkiye’ye taziye ziyaretinde bulunan ilk isim Katar Emiri Şeyh Temim oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’ye gelen ve Erdoğan’ın görüştüğü isimler arasında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Libya Başbakanı Dibeybe, Pakistan Başbakanı Şerif, Malezya Başbakanı İbrahim yer aldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel de cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ayrı ayrı taziye ziyaretinde bulundu.

Depremin ilk günü 6 Şubat’ta aralarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın da bulunduğu 24 ülkenin dışişleri bakanı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla aradı. İlk gün taziye mesajı gönderen dışişleri bakanı sayısı ise 33 oldu. Dün itibariyle Çavuşoğlu’nu arayan bakanların sayısı 70’i, taziye mesajlarının sayısı ise 100’ü geçti.

Haberin Devamı

Türkiye’ye taziye için gelen ilk bakan 9 Şubat’ta KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu oldu. Deprem sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hissein Brahim Taha, Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile aralarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın da olduğu çok sayıda dışişleri bakanı Türkiye’ye taziye ziyaretinde bulundu. Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry de depremler sonrasında dayanışma sergilemek ve taziyelerini iletmek amacıyla bugün Türkiye’ye ziyarette bulunacak.