Gündem Depremzedeye prefabrik kent

Depremzedeye prefabrik kent

01.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremden etkilenen 11 ilde toplam 650 bin kalıcı konutun inşası için düğmeye basan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, diğer yandan afetzedelerin geçici barınmalarına yönelik prefabrik kentlerin kurulması için çalışma yürütüyor.

Depremzedeye prefabrik kent

AYDIN HASAN Nurdağı - TOKİ ile Emlak Konut’un Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde AFAD ile koordinasyon içinde kurduğu Geçici Barınma Alanı, prefabrik konutları ve sosyal yaşam alanları ile örnek bir geçici kent özelliği kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Biz her dakika her saat üstüne koya koya gidiyoruz. Çadırdan sonra konteyner veya prefabrik çelik yığma malzemelerden yaptığımız yerleşim alanlarına geçiyoruz. İnşallah bütün afetzede vatandaşlarımızın bu alanlara çadır kentlerden geçişini sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayesinde kurulan Doğanın Anneleri’nin gönüllü kadınları, önceki gün prefabrik konutlardan oluşan Nurdağı’ndaki geçici barınma alanında bütün gün süren bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinliğe Sanatçı Hülya Koçyiğit ile Murat Kurum’un eşi Şengül Kurum da katıldı. Bakan Kurum ile Gönüllü Anneler, depremzedeler ile düzenlenen iftarda buluştu. İftarda, çocuklar için de küçük masalar kuruldu.

Çadırdan geçiş...

İftarın ardından prefabrik evlerden oluşan geçici barınma alanı içinde sohbet ettiğimiz Murat Kurum, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu:

“11 ilimizde vatandaşımızın ihtiyacı için ilk önce çadır kent kurulumu gerçekleşti. Bu çerçevede 2.5 milyon vatandaşmız, şu anda çadır kentlerde ve kurulan konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Sayın cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 100 bin konteyner kurulumunu da Mayıs ortasına kadar AFAD’ımız koordinasyonunda gerek hayırseverlerimiz gerek bağışçılar gerek AFAD koordinasyonunda TOKİ’mizin, Emlak Konut’un, Yapı İşlerimizin yaptığı konteynerleri de düşündüğümüzde yaklaşık 3 milyon vatandaşımız bu alanlarda barınma imkanına erişmiş olacaklar.

Haberin Devamı

Tabii biz de her dakika her saat üstüne koya koya gidiyoruz. Çadırdan sonra konteyner veya prefabrik çelik yığma malzemelerden yaptığımız yerleşim alanlarına geçiyoruz. Bunlar geçici barınma alanı dediğimiz yerler. Buraları da da çocuklarımızın oyun alanlarıyla, kafeteryasıyla, sosyal tesisleriyle, yeşil alanlarıyla vatandaşımız burda ne ihtiyacı varsa o ihtiyacı giderecek anlayış ile yapmaya gayret gösteriyoruz. Ve bu çerçevede inşallah bütün afetzede vatandaşlarımızın bu alanlara çadır kentlerden geçişini sağlayacağız. Bir taraftan da kalıcı konutlarımızın yapım sürecini yürütüyoruz.

‘Talepleri aldık’

Prefabrikten sadece bizim TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri olarak kurdurduğumuz burada 1200 prefabrik, Adıyaman’da 2700. 2 bin de Hatay’da kurduruyoruz. Toplamda 7 bini prefabrik olarak sadece TOKİ, Emlak Konut eliyle yapıyoruz. Ama bunun dışında kurulan konteynerlerimiz var. Burada (Nurdağı’nda) 7050 yapacağız. Vatandaşımızın, ‘çadır veya çadırdan sonra kiraya mı gitmek istiyorsunuz konteynerde mi kalmak istiyorsunuz?’ talebini aldık. O talepler doğrultusunda konteyner kurulumlarını hızlı biçimde yürütüyoruz. 55. günde her türlü ihtiyacı giderecek anlayışı yürütmeye gayret gösteriyoruz. İnşallah daha iyisi, daha güzeli olsun diye mücadele ediyoruz.”

Haberin Devamı

Depremzedeye prefabrik kent

‘Eli öpülesi anneler’

Doğanın Anneleri ile sahnenin olduğu platform üzerine çıkan Kurum, büyük Türkiye ailesinin deprem bölgeleri için ilk günden bu yana seferber olduğunu vurguladı. Kurum, “İlk günden itibaren başladığımız gibi çalışmalarımıza aynı kararlılık ile yolumuza devam edeceğiz. Eli öpülesi annelerimiz yavrularını eşlerini kaybettiler ama dimdik ayaktalar. Yine yardıma ihtiyacı olan ailelerimize ulaşarak onlarla birlikteler. Bir nebze de olsa bu ailelerimizin acılarını dindirebilmek için buradalar. Gönüllü annelerimiz sizler ile birlikteler. Onlar Doğanın Anneleri olarak bugün Gaziantep’te sizler ile bir aradalar. Gün boyu depremzede ailelerimizi ziyaret ettiler. Etkinlikler düzenlediler, çocuklarımız ile oyunlar oynadılar, onların saçlarını taradılar. Onların bir ihtiyacı var ise ihtiyaçların giderilmesi yönünde gayretler içerisinde oldular” diye konuştu.