Gündem Devlet samimi olmak zorunda

Devlet samimi olmak zorunda

16.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da düzenlenen konferansa mesaj gönderen Öcalan, ‘Müzakereleri tek başına yürütmem imkansız ve doğru değil’ dedi

Devlet samimi olmak zorunda

İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yapılmasını istediği 4 konferansın ikincisi, dün Diyarbakır’da, “Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı” adıyla gerçekleştirildi. Konferansta mesajı okunan Öcalan, “Devlet samimi ise benim dış dünyayla ilişkilerimi sağlamak zorundadır” dedi
Konferansa bölgenin en büyük aşiretlerinden olan Ertuşi aşiretinin lideri ve korucubaşı İskender Ertuşi, DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, KADEP Genel Başkanı Lütfü Baksi, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın yanı sıra Alevi, Yezidi, Süryani, Ermeni gibi inanç gruplarının temsilcileri, siyasi partiler, bölge baro başkanları, aydın ve sanatçılar katıldı. Konferansa 778 sivil sivil toplum kuruluşu da destek verdi.
DTK Eşbaşkanı Türk yaptığı konuşmada “Türk devleti Kürtleri kucaklamadan demokratik bir sistem oluşturamaz” derken, BDP Eşbaşkanı Demirtaş, “Demokratik siyasetin önünü açmak hükümetin asli sorumluluğudur; en ufak bir engelini kabul edemeyiz” diye konuştu.
Konferansa Öcalan ve yazar Yaşar Kemal’in mesajları okundu. Öcalan’ın mesajı şöyle:

‘Tek başına yürütemem’
“Devlet, barışçıl çözüm için samimi ve ciddi ise benim sizlerle, dış dünyayla, diğer arkadaşlarımla ve halkla ilişkilerimi sağlamak zorundadır. Sürecin sağlıklı yürümesi için siyaset üzerindeki her türlü açık ve gizli baskı sonlandırılmalı. Artık hiçbir güç kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü inkar etme kudretini kendinde göremeyecektir. Dışarıdan dayatmalarla bizlere zorla giydirilen bu deli gömleğini parçalayarak çıkarma istediğinden başka bir şey değildir Arap Baharı.
İlk aşamasını tamamlamış bulunuyoruz. Bundan sonraki aşamada görev ve sorumluluk daha çok da konferans bileşenlerinindir. Devletin ve hükümetin de bu süreçte son derece ciddi görevleri vardır.
İçinde bulunduğum İmralı koşulları nedeniyle tek başıma bir müzakereyi yürütmem hem imkansızdır hem de doğru değildir. Ben, bana yüklenen önderlik misyonum gereğince müzakere sürecinin yolunu açıyorum, bu yolda yürümesi ve sürecin içini doldurması gerekenler de sizlersiniz. Devlet de barışçıl çözüm için samimi ve ciddi ise benim sizlerle, dış dünyayla, diğer arkadaşlarımla ve halkla ilişkilerimi sağlamak zorundadır.”

‘Yaraları sarma zamanı’
Yaşar Kemal de konferansa gönderdiği mesajda, “Ben diyorum ki bu yaraların sarılması bizim elimizde. Ülkemizin onurunu, ekmeğini, kültür zenginliğini kurtarmak elimizde. Gelin de doğru dürüst demokratik düzenin kurulması için aklımız ve yüreğimizle el ele verelim” dedi.
KonferanstaTürkiye’deki Kürtlerin istemleri ortaklaştırılarak, İran, Irak, Türkiye ile dünyadaki çeşitli Kürt oluşumların katılımıyla Erbil’de yapılacak Büyük Kürt Konferansı’na sunulacak.

Haberin Devamı

Ne dediler?
- Erteşi Aşireti Lideri İskender Ertuş: 2 bin 460 korucumuz var. Ak Parti’den aday oldum ancak kabul görmedim, ötekileştirdiler. Artık Kürt ve Türk’ün birlikte yaşamasını istiyorum.
- Korucu Gravi Aşireti Lideri Rıza Ertaş: Başbakanımızın başlatmış olduğu süreci hepimiz destekliyoruz.
- Süryani Metropoliti Saliba Özmen: Bölgemizin genlerinde, kültüründe zaten Süryanilerin, Ermenilerin, Kürtlerin ve diğer etnisitelerin bir arada yaşama kültürü burada mevcuttur.