Gündem Dört gözle havadan kesintisiz gözleme

Dört gözle havadan kesintisiz gözleme

13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından son yıllarda geliştirilen teknoloji ürünlerin deprem bölgesinde sahaya çıkmasını sağladı.

Dört gözle havadan kesintisiz gözleme

AYDIN HASAN Ankara - Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 4 gözde insansız hava araçlarından olan Akıncı TİHA, Aksungur, Anka ve TB2, bu kez deprem bölgesinde bir dizi alanda önemli görevler üslendi. Havadaki gözler; arama kurtarma çalışmaları, yağmacı farelerle mücadele, hasar tespiti, koordinasyonun etkili bir biçimde sağlanması çalışmalarına destek sağlıyor.

Haberin Devamı

Teknolojik cihazlar

Savunma Sanayii Başkanlığı, savunma sanayii alanındaki kamu, vakıf ve özel çok sayıda firmanın da kabiliyet ve teknolojileri ile sahada faaliyete geçmesini sağladı. Savunma sanayii sistemleri, AFAD ile koordine içinde deprem bölgesinde kullanılıyor. SSB’den alınan bilgilere göre, savunma sanayii ürünlerinin deprem bölgesinde kullanımı özetle şöyle:

TERMAL KAMERALAR: Enkaz altındaki canların yerini tespitine yönelik savunma sanayiinin geliştirdiği; 78 adet yeraltı görüntüleme, tespit ve analiz cihazları, duvar arkası radarlar; 343 adet çeşitli tip ve özelliklerde kamera sistemleri, göçük altı görüntüleme cihazları, çubuk kamara, termal kamera, güneş enerjili kamera, yaka kameraları arama kurtarma ekiplerinin hızlı, etkili şekilde yapabilmesi için kullanıma verildi.

Haberin Devamı

UYDU SİSTEMLERİ: Deprem sonrası Türkiye’nin sahip olduğu uydu görüntü alma ve işleme sistemleri kullanılarak depremde hasar gören binalar, konumları bölge içerisinde tespit edilerek arama kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve etkinliğinin sağlanması için alınan uydu görüntüleri arama kurtarma çalışmalarında kıymetlendirilerek kullanımı sağlandı.

Dört gözle havadan kesintisiz gözleme

İHA’LAR: İlk iki gün içindeki ağır hava koşullarının ardından 50 İHA (Akıncı TİHA, Aksungur, Anka ve TB2) ve 100 den fazla multikopter drone ile uçuş yapılarak deprem bölgesi görüntüleri canlı olarak acil yönetim merkezlerine aktarıldı. Görüntülerin aktarılması sürüyor. Ayrıca harekat alanında kullanılması için geliştirilen İHA (Aksungur) üzerine monteli baz istasyonu ilk olarak deprem bölgesinde operasyonel olarak kullanıldı. Havadaki baz istasyonu, cep telefonu iletişimine önemli katkı sağlıyor.

Depremin ilk iki günü içinde olumsuz hava koşulları nedeniyle uçaklar havalanamadı. Bu süre içinde sadece Batman ve Şanlurfa’dan havalanan 2 Akıncı TİHA havadan görüntü sağlayarak, kriz sürecinde koordinasyonun sağlanmasında etkili bir rol oynadı. Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte Akıncı, Aksungur, Anka ve TB2’den oluşan 50’nin üzerinde İHA, deprem bölgesinde nöbetleşe ve kesintisiz uçuşa başladı.