Gündem E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

29.12.2017 - 10:40 | Son Güncellenme:

E-Devlet, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlere online olarak ulaşılmasını sağlar. Vatandaşlar, sıra bekleme derdi olmadan işlemlerini daha hızlı ve kolay gerçekleştirebilirler. E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır E-Devlet şifresi nasıl alınır

E-Devlet, iki binden fazla hizmet ile 35 milyona yakın kullanıcıya hizmet sunar. Onuncu yılını dolduran E-Devlet uygulamasında arayüz değişikliği yapıldı. Kullanıcılar, ana sayfada bulunan arama kutucuğuna kurum ya da hizmet adı yazarak işlemlerini daha hızlı yapabilirler. E-Devlet ile SGK hizmet dökümü sorgulamadan askerlik belgesi sorgulamaya, araç plakasına yazılan ceza sorgulamadan tapu bilgileri sorgulamaya kadar birçok işlem gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET’E NASIL GİRİŞ YAPILIR?

E-Devlet girişi, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Giriş için; E-Devlet şifresi dışında T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, mobil imza ve e-İmza seçenekleri de kullanılabilir. Uygulama kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan giriş seçeneği, E-Devlet şifresidir. Uygulama girişi sonrasında hizmetler kategorisinden ya da arama kutucuğundan işlem yapılabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet’e ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri yapılır. E-Devlet ile kullanıcılar tarafından en fazla işlem gören hizmetler; SGK hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama ve tapu bilgileri sorgulamadır. Bunlar dışında; mobil hat, hava tahmini, öğrenci belgesi, günlük döviz kurları ve askerlik belgesi gibi bilgilere de erişim sağlanabilir. Elektrik, su, doğalgaz abonelikleri de E-Devlet ile taşınabilir. E-Devlet üzerinden en fazla işlem yapılan kurumlar ise; Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı’dır.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, herhangi bir PTT şubesinden temin edilebilir. Şifre, kapalı zarf içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. E-Devlet şifresi kişisel bilgilere erişim imkanı sağladığı için, güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMASI GEREKİR?

E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre edinilebilir. Yeni şifre alınabilmesi için, daha önceden sisteme cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gerekir. Sistemde kayıtlı cep telefonu numarası olmayanlar, yeniden PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilirler. E-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, diğer giriş seçeneklerini kullanarak da işlem gerçekleştirebilirler.