Gündem E-Devlet girişi nasıl yapılır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır?

09.05.2018 - 10:18 | Son Güncellenme:

E-devlet artık internete giderek herkesin ulaşabilmesiyle birlikte kamu hizmetlerinin tek bir çatı altında toplandığı bir sistemdir. E-devlet sistemiyle vatandaşa birçok işlemi için kolaylık sağlamıştır. Bu kolaylıkların başında kurumlardan alınan hizmetlere tek bir noktadan erişerek zaman kazanmak gelir. Peki E-devlet girişi nasıl yapılır? E-devlet ile hangi hizmetlere erişilebilir?

E-Devlet girişi nasıl yapılır

Çeşitli hizmetlerin giderek bünyesine katılmasıyla birlikte kullanıcıya sayısı da sürekli olarak artan e-devlet sistemi şu an için 35 milyon kişiye hizmet veriyor. Günün istediğiniz saatinde erişim imkanına sahip olduğunuz bu sistem üzerinden yaptığınız işlemler, sizi resmi kurumlarda saatlerce vakit kaybetmekten kurtarır. E-devlet üzerinden SGK işlemlerinden hava durumuna kadar birçok konuda bilgi almak mümkündür.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-devlet hizmetlerinden yararlanmak için sisteme giriş yapmanız gerekir. Bu hizmeti almak için sisteme çeşitli giriş seçenekleri mevcut. Mobil imza ve mobil bankacılık hizmetleriyle entegre bir şekilde çalışan e-devlet sistemine giriş yapmak için için kullanılan en yaygın ve en kolay seçenek e-devlet şifresidir. E-devlet şifresi edinirken paylaştığınız kişisel bilgileriniz işlemlerinizi gerçekleştirirken hız kazanmanıza yardımcı olur.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

Eğer e-devlet sistemine şifre ile giriş yapmak istiyorsanız ve henüz bir şifre edinmediyseniz size en yakın PTT şubesine başvurarak 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alabilirsiniz. Şifreyi alabilmek için öncelikle bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formda doldurduğunuz bilgilerin doğruluğu, işleminizin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi adına önemlidir. Aldığınız şifre kapalı bir zarfın içerisinde sunulur ve sizde bu şifreyi güvenliğiniz için kimseyle paylaşmamanız talep edilir.

Eğer e-devlet şifrenizi unuttuysanız turkiye.gov.tr sayfasındaki giriş yap butonuna tıkladıktan sonra önünüze gelen ekrandaki şifremi unuttum seçeneği sayesinde yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Ancak bunun için sisteme kayıt olurken verdiğiniz bilgileri teyit ederek kimliğini doğrulamanız gerekiyor. Şifrenizi bu yolla yenileyemiyorsanız ilk defa şifre alırken olduğu gibi herhangi bir PTT şubesine giderek şifre talebinde bulunabilirsiniz. Yeni şifre talebiniz için de ücret ödemeniz gerekiyor.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

2018 itibarıyla e-devlet bünyesinde 2500'e yakın hizmet bulunuyor. Vatandaşın ihtiyacı olan hizmetler gün geçtikçe yeni eklemelerle birlikte tamamlanmaya devam ediyor. E-devlet sisteminde en fazla ziyaret edilen kurumların başında Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı gelir. Bu kurumlar normalde önünde uzun kuyrukların oluştuğu, vatandaşın hizmet alırken zorlandığı kurumlardır. E-devlet sayesinde bu kurumlara erişmek artık çok kolay.

E-devlet yediden yetmişe herkesin kullanmış olduğu, ihtiyaç duyduğu bir sistemdir. Bu sistem pek çok hizmeti tek bir çatı altına toplamıştır. Bu hizmetlerden bazıları SGK Hizmet Döküm belgesi sorgulama ve alma, veri borcu öğrenme, öğrencilik belgesi, askerlik belgesi, mahkeme davaları, araç plaka sorgulamalarıdır.