Gündem E-devlet girişi nasıl yapılır?

E-devlet girişi nasıl yapılır?

26.05.2018 - 09:23 | Son Güncellenme:

E-devlet, vatandaşın tüm resmi işlemlerini tek bir çatı altından gerçekleştirmesi adına yürütülen bir sistemdir. Hiçbir kuruma gitmeye gerek kalmadan pek çok işlem e-devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Hava durumundan barkodlu SGK hizmet dökümüne kadar birçok hizmeti vatandaşın hizmetine sunan e-devlet kapısının bu hizmetlerinin tamamından ücretsiz bir şekilde faydalanılabilir. Peki e-devlet girişi nasıl yapılır?

E-devlet girişi nasıl yapılır

Devletin dijital anlamda vatandaşların hizmetine sunduğu yeniliklerden önce birçok kamu kurumundan hizmet almak için saatlerce kuyruklarda beklenirdi. Ancak e-devlet aracılığıyla, pek resmi kurumun hizmetinin tek bir çatı altına toplanmasından itibaren vatandaşlar online bir şekilde, kısa süre içerisinde bu hizmetlerden ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyorlar.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-devlet sistemine giriş yapabilmek için farklı yöntemlere başvurabilirsiniz. E-devlet sisteminin sunmuş olduğu bu giriş seçenekleri; elektronik imza, e-devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil imza, ve T.C kimlik kartıdır. Bu giriş seçenekleri arasında genelde e-devlet şifresiyle yapılan giriş tercih edilir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifresi için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru esnasında sizden istenilen bilgileri doğru bir şekilde vermeniz işlemlerinizin sonuçlarının doğruluğu için çok önemlidir.

Başvurunuz alındıktan sonra kapalı bir zarf içerisinde sizlere e-devlet şifresi verilir. Bu şifre için ödemeniz gereken ücret 2 TL'dir. Bu ücret bir kereye mahsus alınır. Daha sonra alacağınız hizmetler ömür boyu ücretsizdir. E-devlet şifreniz var ancak unutmuşsanız bunun için de e-devlet internet sitesinde şifremi unuttum butonuna tıklayarak kayıtlı cep telefonunuza yeni bir şifre alma talebi gönderebilirsiniz. Eğer sisteme daha önce cep telefonunuzu kaydetmemişseniz bunun için tekrar PTT şubelerine gitmeniz gerekecektir. Tekrar alacağınız şifre için ödemeniz gereken ücret 4 TL'dir.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-devlet şifrenizi aldıktan sonra turkıye.gov.tr adresini ziyaret etmeniz gerekiyor. Aldığınız e-devlet şifresiyle birlikte ya da diğer giriş seçeneklerini kullanarak giriş işleminizi yapabilirsiniz. Bunun için sizden istenilen bilgileri uygun boşluklara yazın ve son olarak kimliğimi sorgula butona basın. Karşınıza yenilenerek açılan sayfada e-hizmetler kısmından dilediğiniz hizmeti seçerek alabilirsiniz.

E-DEVLET SİSTEMİNDE HANGİ HİZMETLER YER ALIR?

E-devlet sistemi SGK hizmet döküm belgesi sorgulama, vergi borcu sorgulama, araç plaka sorgulama, hava durumu bilgisi, döviz miktarlarındaki artış ve düşüş gibi vatandaşın yararına 2500'ü aşkın hizmeti bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca son zamanlarda miras sorgulama ve soy ağacı öğrenme gibi hizmetleri de bünyesine katarak hizmet yelpazesini genişletti. Bu iki hizmet de vatandaşın en çok ilgi gösterdiği hizmetler arasında yerini aldı.