Gündem E-devlet kapısı ile birço kresmi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz!

E-devlet kapısı ile birço kresmi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz!

18.11.2016 - 10:03 | Son Güncellenme:

Türkiye’de internette sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının dijital hizmetlerinden yararlanılabiliyor. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından internet ortamı üzerinde bulunan Başbakanlığın e-Devlet Kapısı portalı kolaylıkla kullanılarak, kamu işlemleri internet kolaylığında gerçekleştirilebiliyor. Günümüzde yenilenen yüzü ve yeni kimlik kartları ile birlikte e-Devlet sistemi Türk vatandaşlarının resmi işlemlerinde çok önemli bir rol üstlenmeye başladı.

E-devlet kapısı ile birço kresmi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz

Türkiye’de kamu hizmetlerini dijital ortama taşıyan sanal devlet portalı e-Türkiye portalı, her geçen gün kapsamını daha da geniş alanlara ulaştırıyor. Günümüz Türkiye’sinde vatandaşların resmi alanda gerçekleştireceği pek çok kamu işlemi konusunda artık sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı kendisini gösteriyor. Vatandaşın yaşamı içerisinde her alanda kendisine en etkin şekilde yer edinmekte olan internet teknolojilerinin özellikle 2000’li yılların ortalarından itibaren bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler tarafından aktif şekilde kullanılmaya başlanması, Türkiye’de sunulan kamu hizmetlerinin çağdaş ve modern dünya hizmet koşullarına uygun standartlara ulaştırılabilmesini sağlıyor. Böylelikle vatandaşın bireysel yaşantısının her alanında karşı karşıya kaldığı ihtiyaçlarında veya gerçekleştireceği işlemlerinde yoğun olarak kullandığı internet hizmetlerini kamu işlemlerinde de kullanabilmesi sağlanıyor.

Haberin Devamı


E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.


Çünkü günümüzde artık mobil akıllı cihazlar aracılığı ile de nerede bulunuyor olursa olsun internet ortamına erişim sağlayabilen vatandaşların internet üzerinden gerçekleştirdiği işlemleri sadece dakikalar sürerken, reel işlem kanallarında aynı işlemler için bazı durumlarda neredeyse tüm mesai gününü harcamak durumunda kalıyordu. Ayrıca vatandaşlar günümüzde internet ortamında bulunan sanal devlet portalı e-Devlet Kapısını kullanarak gerçekleştirdiği işlemlerini oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Üstelik vatandaşların resmi işlemlerde en sık karşı karşıya kaldığı sorunlardan birisi olan öğle tatili, mesai saati sonu, hafta sonu tatili veya resmi tatil gibi sorunlar ile e-Devlet Kapısı üzerinde karşılaşması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Çünkü günümüzde internet üzerinde işlemler 7 gün 24 saat gerçekleştirilebiliyor.

Dijital platform üzerinde 2006 yılından bu yana aktif şekilde hizmet vermekte olan sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı Başbakanlık tarafından verilen yetki çerçevesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilmiş ve faaliyetleri yürütülüyor. Geçtiğimi haftalarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından e-Devlet Kapısı portalına yönelik olarak radikal değişiklikleri içeren çok önemli 2017-2019 eylem programı açıklanmıştı. Bunun yanı sıra 2017 yılı itibari ile tüm Türkiye genelinde başlatılacak yeni çipli kimlik kartlarındaki e-Türkiye entegrasyonu ile birlikte resmi işlemlerde sanal devlet portalının rolünün çok daha fazla olmasını sağlayacak.

Günümüzde e-Devlet Kapısına ilişkin olarak yaşanan tüm bu gelişmeler, vatandaşın resmi işlemlerinde ve kamu hizmetlerinde e-Türkiye portal ile çok daha sık şekilde karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Günümüzde artık internet teknolojilerinin Türkiye genelinde toplum içerisinde yoğun ve yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıklar ve belediyeler tarafından internet teknolojileri kamu hizmetleri etkin biçimde kullanılmaya başlandı. Bu durumda sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı portalı üzerinde mevcut durumda 281 bir farklı kamu kurum ve kuruluşu, bakanlık ve belediyenin toplam 1700 civarında dijital kamu hizmetinin faaliyet göstermesine neden oluyor. Vatandaşlar, elektronik platform üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmek için öncelikli olarak kimlik doğrulaması gerçekleştiriyor.

Vatandaşlık bilgilerinin bulunmasının yanı sıra daha güvenli kamu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesinin sağlanabilmesi çerçevesinde sanal devlet portalı e-Devlet sisteminde kimlik doğrulama işlemleri yapılması talep ediliyor. Bu çerçevede de e-Türkiye portalının ‘sisteme giriş’ penceresi üzerinde ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’, ‘e-imza (elektronik imza) ile giriş’ ve ‘internet bankacılığı ile giriş’ şeklinde 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisi kullanılarak, kimlik doğrulaması gerçekleştirilebiliyor.